Sayfalar

8.06.2009

Sigara Bırakma Güncesi:)


6 yıldır kesintisiz içtiğim (yediğim) sigara 6 gündür hayatımda yok. Başarılı görüyor muyum kendimi derseniz henüz hayır. İlk gün önlenemez krizler bekledim olmadı. İkinci gün "getirinn sigara içmem lazımmm" türünden bir kriz bekledim yine olmadı. Bir gariplik var sanırım dediğim an nikotin krizi kendini gösterdi. Günde 1 paket sigara içiyordum artık günde 4 paket çubuk kraker yiyorum:)) Şimdi de çubuk krakeri bırakmam gerekecek. Bırakma nedenlerinizi yazın kağıda diyordu kolay bırakma önerileri içerisinde tabi ki sıraladım.
1- İda (Sigara içerken nadiren görse de beni anneee sigara içmesen demesinden çok etkileniyordum)
2- Ergenlik sivilcesi bile çıkartmamışken yüzümde çıkan sivilceler ve siyah noktalar.
3- İşyerime gelen 60 lı yaşlarda ve neredeyse 40 yıl sigara içmiş bir kadının (görünümü kadındı) sesinin acayipliği. Boruya doğru konuşuyormuş gibi çıkan sesi ve ürkmem.
4- Rahatsızlığım ve ona eşlik eden diğer rahatsızlıklarımda sigaranın rolünü ezbere bilmem ve artık inkar edemeyişim. Ataklar sırasında yaşadığım eziyetler.
5- Sabahları dayak yemiş gibi uyanmam.
6- Sigaraya verdiğim paralarla alabileceğim ayakkabı ve çantalar:))
7- En son neden olmaması gereken eşimin sigara asla içmemiş olması:)

Bırakınca olanlar;

* Sabah 7.00 en geç 7.30 da kalkmam gerekirken uyanıp yataktan çıkamamam. Çok kısa bir süre oldu ama 6.30 da uyanıyorum ve geç yatmama rağmen uykusuzluk hissetmiyorum.
* Yaw bizim ev ne kadar güzel güneş alıyormuş diye seviniyorum. (kuş bile varmış öten)
* Yemek yapmak dışında açmadığım buzdolabımızın kapağı artık daha sık açılıp kapanıyor. "Bu evde yiyecek bişey yok mu" diye gezinip duruyorum. Hayatta yapmadığım türden şeyler yapıyorum. Salatalık, domates yiyor hemen ardından reçel kaşıklıyorum. Oysaki ben tatlı ve tuzlu yiyecekler arasında en az bir gün mola verirdim. Şimdi bir elimde kıvırcık onu bırak reçel, kaşıkla durumundayım.
* 3 öğün beslenmeyi bile çok buluyorken şimdi öğün kavramını yitirdim.
* Avantajlıyım bir çok insana göre. FMF uzantılı hipertroidimden kaynaklı kilo alamam ben. Fena halde çikolata yiyor olmama rağmen. Sigarayı bırakıp kilo alma endişem de yok. Hatta umarım alırım:)

Bırakınca Düşülen komik durumlar; (bence)

* Ciddi ciddi tartışıyorken gözlerinden ateş çıkarcasına hararetle bişeyi savunuyorken pek şık duran, parmakların arasında sallaya sallaya laf anlattığın sigara yok yerine tuza bandıra bandıra yediğin erik var:)) Karşında duran koca bırakmana seviniyorken ağzının suyu akarak erik yiyen birini ciddiye almak yerine komik bulup gülebiliyor.
* Ilık su sigara içme isteğini baskılıyormuş ya yürürken lık lık diye sesler çıkartıyorum sanırım:)
Şu yakarıdaki resim yıllardır kullanıcı resimlerimden biri olmuştur onun çubuk krakerli versiyonunu ayarlamam lazım.

17 yorum:

  1. :)

    Çok kıymetli, çok keyifli, çok güzel bir arkadaşımla bu konuda uzun süredir çatışma halindeyiz. Kızcağız televizyoncu, tiyatrocu falan, hayatının da baharında, inanılmaz güzel bir ses, dünyanın en güzel elleri, kocaman gözler, "hafif kafadan kırık ama orta şekerli" tadında bir insan. Lakin günde bir paket sigara içiyor haspa. Üç senedir propaganda yapıyorum tüm lafazanlığımla. Gelin-görün-ki hayatta kabul edemeyeceği tek istek buymuş, sigarayla onun arasındaymış, kendi istemesi gerekiyormuş, bırakmak istemiyormuş falan... Bari günde üç dala indir diyorum, vazgeçemiyor paketten... Laz inadı.

    Sigarayı bırakabilen arkadaşlarım, bir ay sonra daha bir iştahla sarılanlardan daha az. Siz ilk gruba dahil olursunuz inşallah :)

    YanıtlaSil
  2. Umarım başarır arkadaşınız. Aslında başaramayacaklar listesinde üst sıralarda yer alması gereken bir isim benimkisi. Sigaradan keyif almanın modeliyim ben. İçerken görmüş olsanız kıyamazdınız iç gitsin derdiniz:) diyerek duygu sömürüsü yapacağım ama iyi gidiyorum 1 haftadır.

    YanıtlaSil
  3. Ha gayret Ebru hanım, pes etmek yok, acı yok :) Bahsettiğim insan da sigarayı kutsal bir obje tutarmış gibi zarafetle tutan (tıpkı sizin resimdeki gibi), içerken gözlerini kısan, keyifle üfleyen... Vallahi canım sigara çekti ha:) Şunu da söyleyeyim kıyamamamı falan beklemeyin, siyasetteki liberal demokrat ayaklarıma bakmayın, konu sevdiklerim ve sağlık olduğunda, acımasız totaliterin önde gideniyimdir! Militarist bile olurum valla bu yolda, savaşırım zaaflarınızla. Sigara bırakılacak, bırak! İşte o kadar. (dur bi sigara yakayım) :) Benim bu konudaki kendi durumum da pek çok konuda olduğu gibi ya hep ya hiç modu, oldukça hayvani, ekstrem (karakteri batasıca yay burcu erkeği:). İçmem, aramam, bağımlılığım falan yok, lakin bir ortam olsun, liquid bişeyler olsun, bi paketi bi akşamda okuturum valla, captain black falan yani. Eski tönbekicilerden kim kaldı:) Yine de karşıyım sigaraya ama. Ben içeyim, sevdiğim güzel insanlar içmesin, ben eskiyeyim, siz genç kalın, günahlarınızın bedelini de çekeyim ben. Şimdi İsa da olurdum ama saçımı kestirdim be Ebru Hanım. İş görüşmesi var da. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  4. 27 yildan sonra birakabildim. En buyuk gucumu suralardan aldim. Belki size de yardimci olur.

    40 yil da gecse hep hatirlayacaksin. Aklina gelecek. Canin cekecek sanki daha dun birakmissin gibi. Buna kendinizi hazirlarsaniz direnmek kolay oluyor. Yoksa "off hic aklimdan cikmiyor bari iceyim demek" cok kolayci ve tuzakci...

    Digeri ise, sigara akliniza geldiginizde dikkatinizi dagitacak birseyler yapip ve baska seyler dusunmek gerekir. Sigarayi dusunmek bana hep bir girdap gibi gelirdi. O girdaba her girdigimde de sigra icerek cikmisimdir. Bu girdaba girmemeyi basardikca sigaraya karsi gucunuz percinlesir.

    Yemek en tehlikelisi. Ben 10-15 kilo falan aldim. Bunu sigra icindeki kimyasallarin beynimde "doydun artik yeme" diyen bolgede yaptigi hasara bagliyorum... Sonra kilo alma duruyor ama. Eger kilo verebilme beceriniz varsa (benim yok) bu hic de sorun degil.

    Sabah kahvalatilarimin kalitesini dusurdu, Cunku cok guzel bir kahvalatidan sonra sigra istegi daha bir dayanilmazdi...

    Dertli ve hep sigarayi cagristiran turkuleri dinlemez oldum. Sigarasiz gitmiyorlar meretler...

    Kolay gele...

    YanıtlaSil
  5. 3 yıl önce BURADA "özürlüydün"
    bu kararına çok sevindim. Yazı da bir o kadar içten ve edebi olmuş her zamanki gibi.

    sevgilimle ilk tanıştığımızda sigara "içiyordu". ben ise asla:) bir gün bana bir sigara sundu. yeşilaycılık militanı psikolojisine girmek yerine, sessizce, usulca, nazikçe teklifi kabul ettim. Kabul edişim asla bir sevgiliye yaranma edilgenliğinin dışa vurumu değildi. Bir plan peşindeydim.
    Sigarayı yaktım ve toplam 4 fırt çektiğimin farkına vardırmadan bitmesini sağladım. Aynı keyfi yaşıyor gibi yaptım.
    Bir başka gün aynı teklifi tekrar aldım ve bir koşul sürdüm ileri:sigaralarımızı ikiye bölüp, yarısını içmemizi teklif ettim. Çocukça bir oyun gibi algılandı ve hoş bir an yaşadık.
    Üçüncü teklifte sigarayı yaktığımızda, bir fırt çekip sigaraları kül tablasına bırakıp dans etmemizi sağladım.
    Dördüncü teklifte haftada bir tane içmemizi, onun yerine dans ya da sokağa çıkıp yürümemizi...
    derken bırakma teklifi zincirin son halkası oldu. Ve 22 yıllık sevgilim (eşim) içmedi(K).
    Şimdi çok daha iyi anlıyor önemini. İki çocuğumuz da aynı duyarlılıkta içmiyorlar.(19-21)
    Bu arada Shere Khan kardeşime de sevgiler.... güzel yorum yapmış:)

    YanıtlaSil
  6. Eleştirel Günlük ile aynı anda mesaj bırakmışız, O'na da ek olarak sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Shere Khan umarım iyi geçmiştir işi görüşmeniz.

    Eleştirel Günlük aklımı başka şeylere vermeyi deniyorum. Elimin altında sürekli yiyecek bulunduruyorum çubuk kraker yakayım ben bi tane diyorum canım sigara çektikçe:)
    İnsanların güvensizliği çok moral bozucu birkaç denemem fiyaskoydu şimdi annem kardeşlerimin 'hııı gördük çok bırakırsın,eminim başlamazsın' türünden alayları dinmedi hala.
    Bu arada kocayla şarap keyifleri geldi aklıma:( Şarap sigarasız olur muuu:((
    Zihni Abi;
    Sayfana yazdığım şeyi okudum 3yılda epey yol almışım. Senin yöntem de iyiymiş ama eşim izmirli ya köyde tütün toplamış küçükken ve nefret ediyor sigaradan tadını bilmiyor. Tütün ona çocukluğunda uykusuz sabahları ve yorgunluğu çağrıştırıyor.

    YanıtlaSil
  8. Zihni bey, bilmukabele, sevgiler, teşekkürler.

    Ebru hanım, teşekkürler, görüşmeden çıktım şimdi, fifty - fifty diyorum şansıma, inşallah diyelim, işsizlik de sigara gibi bi girdap işte.

    Sevgiyle, sağlıcakla kalın :)

    YanıtlaSil
  9. Kolay gelsin!
    Yazının üstünden daha çok gün geçmiş, yorumlardan anladığım azim devam ediyor. Etsin, lütfen. Sonu iyi olacak. :))

    YanıtlaSil
  10. Evet hala kararlı ve hala sigarasızım:) Sabahları böyle uyanmak için bile değermiş. Shere Khan kabul edildiğinizin müjdesini de verin olur mu.

    YanıtlaSil
  11. Ama yalan söyleyemem çok canım istiyor bazen:(

    YanıtlaSil
  12. Elbette veririm, iş olsun yeter ki, detayları da konuşuruz, sevincimi paylaşmaktan mutlu olurum. Baktım da mevzu ciddi ama ben az biraz geyiğe vurmuşum aklımca. Şaka bir yana sigaraya veda hususunu önemsiyor, ve sizi can-ı gönülden destekliyorum. Belirtme gereği duydum.

    YanıtlaSil
  13. Ebru 3 yil oldu icmeyeli hala aklima gelir (can cekmeler azaldi). Yani akliniza gelecek hep (caniniz da cekecek azalarak tabi) bu sizi yildirmasin.

    Zihni bey tesekurler. Size de selam ve saygilar efendim.

    YanıtlaSil
  14. Soracaktım kaç yıl oldu bırakalı ve hala aklınıza geliyor mu diye. Demek kaç sene olursa olsun akıldan çıkmıyor:( Keyif almak vardı ya işte o kötü. İçerken keyif alıyordum.
    Shere Khan teşekkürler desteğin için.

    YanıtlaSil
  15. mülakatın sonucu,
    http://ser1983.blogspot.com/2009/06/allah-belan-versin-cekim-yasas.html
    böyle olmasını istemezdim, üzgünüm, lakin elden ne gelir.

    YanıtlaSil
  16. Bende bırakmaya çalışıyorum. Elden ne gelir.

    YanıtlaSil
  17. Sizi yürekten kutluyorum Ebru Hanım. Yılmayın, sonuna kadar götürün.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?