Sayfalar

10.01.2011

Ankara Mahpusu



'Abi!'

'Bana bir sigara ver,
sigarayı yakınca burnumun ucu da ısınacak'
Kitabın üzerinde not var 2000'de okumuşum. Sabah gri bir kente gözlerimi açınca camdan dışarıyı izlerken aslında ne çok sevdiğimi düşündüm Ankara'yı çalışma odasına gittim ve Suat Derviş'in Ankara Mahpusu'nu aldım elime.. Şu sıra işten de kaynaklı içerisine çok ağır girebileceğim kitaplar istemiyorum. Su gibi aksın ve mutlaka kapatırken bir müddet içimde sızısı kalsın istiyorum okuduğumun.

Dedim ya 2000 de okumuşum. Unutkanlık ya çok iyi ya da berbat anlamış değilim hangisi. Unutmamış olsam bir kez daha aynı zevki yaşamayacaktım belki de.

'Ankara Mahpusu' Fransızca yayınlanan ilk Türk Romanı olma özelliğini de taşıyor. Suat Derviş'i aslında herkes Fosforlu Cevriye ile tanıyor. Bitirir bitirmez elime 'Hiçbiri' ni aldım. Yormuyor koparmıyor.

Tad almayı tariflerken aklıma hep 'Martı' gelir. Jonathan'ı düşünürüm. Hani onun öldü mü acaba dedirten tam sayfa altında kalmış bölümü, sayfayı çevirseniz sonucu öğreneceğiniz. Epeyce elime alamamıştım. Öylece bıraktım hatta üzerine birşeyler örtmeyi düşündüm çocuk aklımla.

İnsanın dokunmadan, sarılmadan tutkuyla sevdiği aşık olduğu kadın için herşeyden vazgeçişini anlatıyor. Belki bir aşk romanı, belki yaşama yeniden tutunmanın, umudun romanı. Yaşanan fiziksel sıkıntıları okuyucuya bizzat hissettiren bir dil var kitapta. Soğuktan donuş elleri anlatırken ellerinizi üşüten, umutsuzluğunuzu körükleyen ama an kadar kısa bir sürede içerisinden sıyırıp çıkartabilen bir dil. Şiddetle öneririm. Okumuşsanız ve benim gibi unutkansanız yeniden alın elinize. Ha bir de kitap bitince 'Zeynebim' i dinlemeyi unutmayın olur mu?



Günün II. bölümü:)
Cimnastikten gelen İda ödevlerini yapmak için oturdu. Kumbara yapması, kütüphane kimlik kartı yapması gerekiyordu. Rulokat kutusundan kumbara yapabileceği fikini verdim. Yalnız bırakıp 'haydi yap' dediğimizde o işi bırakmak için elinden geleni yapıyor. Yanında oturdum bazen yönlendirdim o da bitirdi yapması gerekenleri. Hatta fazladan bana hediye olarak kitap ayracı bile yaptı:) Bir pazar daha bitti.
-Anneee ben harikayım değil mi?
- Aman oğlum, çok da alçak gönüllüsün kime çektin bilmem ki (babasına bakarak söylüyorum)
- Yunus Emre'ye :))))))
- Nasıl ya sen nereden biliyorsun ki? (eşime dönüp nereden biliyor Yunus Emre'yi?)
- Eee harikayım demiştim sana:)
Tabi ki babasıyla sohbetlerinden birinde geçmiş konusu.

28 yorum:

  1. bide bu türküyü dinlemeyi unutma derim ebrucum. http://saritel.blogspot.com/2011/01/keklik-gibi-kanadm-suzmedim.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+saritel+(Katre)

    YanıtlaSil
  2. Offf...
    Bugün ne güzel oldu bu türküler. Canım teşekkür ederimm.Bu saatte eşlik ediyorum:)

    YanıtlaSil
  3. ne güzel bir aile pazarı :)

    YanıtlaSil
  4. Sen harika bir annesin,harikada bir oğlun var.Türküyü zevkle dinledim,teşekkürler,sevgiyle kal Nehirİda...

    YanıtlaSil
  5. zeynebim'i dinlemeyi en çok sevdiğim kişileri seçmişsin. ben de okuduğum çoğu şeyi hatırlamam.kendime avutmak için unutkanlık iyidir diyorum bazen, sevdiğin şeyleri ilk kez okuyormuş gibi olursun.hoş onu okuduğumuz zamanki bizle bugün okuduğumuzudaki biz de farklı ama...

    YanıtlaSil
  6. ebrucum inanmıyorum sana harikasın harika:))
    nedenmi? ben bu türküye hastayım çok duygulandırır ve bilen bilir dinleyen bile beni arar:)) kızım olursa adı kesin zeyneptir bile:) bugün bu türküyü dinlemek müthiş oldu..çok tşkler çoookkk

    YanıtlaSil
  7. BAP pazarlarımız hep aynı geçiyor ama şikayetçi değiliz.

    Nehireciğim sadece çabalıyoruz okul meselelerinde kendimi kötü hissediyorum ama böyle dedin iyi geldi:)

    Kara Kitap işle ilgili olmazsa çokda kötü değil unutmak napalım yaşlılık işte:)) Zeynebime bayılırım.

    Meyracığım kızım olsa adı zeynep olacak diyenlerdenim:) Videonun altına da yazdım sildim:))

    YanıtlaSil
  8. Meyracığım unuttum kitapta kahramanımız Zeynep'e aşık:))Ama ne aşk..

    YanıtlaSil
  9. süpermiş canım yaaa...teşekkür ederim..oğluşa da öpücükler..Yunus Emre ha.))

    YanıtlaSil
  10. Ben bazen kendim yazarım sonları. Korkmaktan okumam o son sayfayı ama beğenmediysem, yani mutsuzsa bazen hemen alırım elime bir kalem, hani kapağın iç tarafı var ya oraya çiziktiriveririm bir iki cümle kendimce.

    YanıtlaSil
  11. ankara yaşamadan sevdiğim beni içine her daim bir girdap gibi çeken şehir.umarım yaşarken de aynı hislerle dolarım.
    ahh bu çocuklar ve okulları.biz bıktık maaile.hele performans ödevleri tam bela.öf öff:)

    YanıtlaSil
  12. Ben kumbaraya bayıldım. Birde o renkli desenli yapıştırmalara. yapıştırma mı onlar nedir? nerden alınır?

    YanıtlaSil
  13. Bu aralar hic Turkce kitap okumadigimi farkettim ama burada olmadigi icin okuyamiyorum :)

    Bir de sonu huzunlu biten kitaplari pek tercih etmem , filmlerde oyle beni cok etkiler .

    YanıtlaSil
  14. unutmadan odul icin cok tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  15. Ebrucuğum,
    Haftasonu blog okuyamadım, ödül/mim durumunu kaçırmışım.:(
    Bu arada, Pazar günleriyle ilgili söylediklerine aynen katılıyorum, bir güne o kadar çok şey sıkıştırıp, günden tam randıman almaya çalışıyorum ki, sonunda dinlenme gününde yorgun düşüyorum. İronik. :))

    YanıtlaSil
  16. Öznurcuğum evet o kadar alçakgönüllü ki Yunus Emreye benziyormuş:))

    Kediciğim kapatıp ağladığım oluyor. Bazen de kötüye gidiyorsa erteliyorum kapak kendiliğinden açılıp oralar okunuverecekmiş gibi geliyor. Ben de ajandama yazıyorum artık:))

    Sitareciğim sorma çok veriyorlar. ankara seversin seversin dğzenlidir herşey burada sadece çok gri.

    YanıtlaSil
  17. Küçük Mucizem onları sanıyorum Bilim Çocuk dergisi vermişti 23 nisan sayısında okulumuzu süslüyoruz diye. elişi kartonu gibi arkasına yapıştırıcı sürdü yapıştırdı:)

    New Yorkdan hani olur ya Türk Dönercisi falan :)) Yok mudur kitapevi hım bak orada mini bir kitabevi açmak iyi olurmuş:) ayy hayalimdir ya bir yanında minik tabureler olacak çay içe içe bakacaklar kitaplara:)

    Ekmekçimmm dedim ki kırdım mı üzdümmü ekmekçim gelmiyor bana:) Canım pazarları fena halde aktif oluyoruz ama uzanınca ne hoş bir huzur değil mi?

    YanıtlaSil
  18. bazı kitaplar vardır unutturur kendilerini. aslında unutmak diye bir şey yoktur ya bir nevi belleğin oyunudur bu biraz. biraz da kitapların belki. sonra sen ilk olmadığını bilmenin taıdıklığı ve bir o kadar ilkmişcesine hissettiğin acemi bir telaşla alırsın o kitabı ve yine kaybolursun içinde. yine, yeni, yeniden sen kitabın, kitap senin içinde...

    YanıtlaSil
  19. Kaymağımın adı Zeynep içime işledi..Martı, hiç unutmuyorum karın doyurmak gibiydi o günlerde kitap benim için, dost kitabevinde bir köşede soluksuz okumaya dalmıştım. Niye hüzünlendim ki ben bu posttan bilmem, büyüdük ve değişti herşey gibi geldi birden. Küçük adam a laf etme ne olur bir daha sen yapıştırırsan etiketi herkes yapıştırır, hareketli akıllı sağlıklı de işte,sevgiler çok çok.

    YanıtlaSil
  20. Benmaya hoşgeldin:)
    Aklıma bir kitabı getirdin biliyor musun dizgisini yapmıştım. Yayıncılardan sonra ilk kez okuyandım inanılmaz zevkti.
    Tam dediğin gibi oldu bir yerinde o kadar tanıdık ve hazindi ki içime dokundu eminim eskiden de aynı oldu:)

    YanıtlaSil
  21. Kaymaklıkadayıfcığım bazen nasıl yerlere gidiyoruz minicik bir dokunuşla. Dostkitabevinde Ahmet Telli nin kitaplarını okumuştum ben de. İda nazarımda normal de ah işte okulda sorun yaşayınca hemen panikliyorum.

    YanıtlaSil
  22. Ara sira eski kitaplari yoklamak lazim. ben Sofi'nin dunyasini sanirim 6 yil once okumustum. Simdi gene basladim. 6 yil oncesiyle simdi arasinda ne cok degisim olmus. O zamanlar slklcl gelen felsefe bolumleri simdi nasil hosuma gidiyor.

    YanıtlaSil
  23. Biz değişiyoruz hakikaten. Ben de 'Sana Gül Bahçesi Vaad Etmedim'i okuyacağım tekrardan. Suat Dervişleri bitirince bir de senin söylediğin kitabı alana kadar eskilerden gideyim:)

    YanıtlaSil
  24. Bende olumle olan kitabini alacagim, ama birturlu siparis veremdim.

    YanıtlaSil
  25. Aslında Martta bizim patron amerikaya gidiyor oraya kadar o götürse oradan kargo yapsak istediklerini gönderebilirim sana. beklemem o kadar dersen bendeki kitaptan yollayım sana ne dersin?

    YanıtlaSil
  26. çok verimli bir gün olmuş...ben de bazen yıllar önce okuduğum kitapların konusunu ve anlatımını unuttuğumu farkeder ama okurken çok keyif aldığımı hatırlarım ve dönüp tekrar okurum...sanki yeniymiş gibi olurlar benim için...Harika Yunus Emre'yi öperim en kocamanından...şimdiki çocuklar gerçekten harika...

    YanıtlaSil
  27. vallahi canım bu sene ajanda olayıyla çözeceğim yoksa dönüp dönüp aynı kitapları okuyacağız:)
    Blog da bu anlamda işe yarıyor en azından arşiv:)

    YanıtlaSil
  28. Cok tesekkur ederim teklif icin :) Ama ben halledecegim, sadece tam kesinlestirmedim listeyi.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?