Sayfalar

10.01.2011

Bu Mim Cidden Sınav Gibi:)

Mim olayından köşe bucak kaçıyor olsam da ben bunu çok beğendim. Sevgili Profösör'den gelen mim. Yanıtlamaya çalışayım:) Sonra kaçmayasınız:)

Dindarsınız ya da değilsiniz, inancınız var ya da yok, dinlerini yaşadığını söyleyen insanlarda en çok sizi iten şeyler ne ve neden?
İnandığı, bildiği şeyleri bana dayatmasından, kurnazca alttan alta işlemesinden nefret ederim insanların. (Özellikle din için) Kuralları kaideleri varsa onları kendim öğrenebilir uygulayabilirim. çok uzun saatler yanıtlanabilecek bir soru olsa da amaç hangi tarafta olduğumuzun anlaşılmasıysa şunu söyleyebilirim Aleviyim Kürt bir baba Türk bir annenin çocuğuyum. Tek bir siyasi görüş dışında her türlü görüşten insanla anlaşabilir sevebilirim. İnsanları Kürt-Türk-Ermeni-Yahudi diye ayırmadığım için olsa gerek ailemi karşıma alıp bambaşka biriyle evlendim:) Bundan 8 sene öncesine kadar inandığım bir din ve tanrı yoktu ama şimdi inançlıyım. Pratikte gereklerini yerine getirmiyor olsam da. Kimsenin kılık kıyafeti, baş örtüsüyle derdim olmaz ama özgürlüğüm başkasının özgürlüğünün bittiği yerde de başlamıyor. Kimsenin malında mülkünde parasında pulunda gözüm olmadı insanların da olmasın yeter:) (zaten yok o da ayrı ya) Çevremde inançlarının gereğini yerine getiren insana da rastladım diyemem ne yazık ki. Şu noktada iyi bir yerdeyim gerçeğimi biliyorum ve dürüstüm. İnandığım kadar uyguluyorum.
Alevi ve Kürt olmaktan kaynaklı onlarca olumsuzluk yaşadık tıpkı kapalı arkadaşlar gibi ama bunun bilinçli bir siyasi hamle olduğunu düşünüyorum. Yaşam hakkıma saldırılmasın. Ben kimsenin yaşam hakkına gözümü dikmiyorum çünkü.
Sizi siz yapan özelliklerinizden en belirgin olanı ne?
Çabuk sevinirim, küçücük şeylerden bile kolay mutlu olurum ama çabuk da üzülürüm. Asla pes etmem. En dibe vurduğum anlarda bile vazgeçmem.
Etrafınızdaki kişilere saygılı mısınız? Neyiniz insanlardan farklı ve ne konuda daha çok saygı bekliyorsunuz?
İnsanlara hak ettikleri kadar değer vermeyi ve saygı duymayı öğrendim. Ya da hala öğrenme aşamasındayım ve ona uygun davranıyorum. İnanma yüzdemde biraz sakatlık var ve insanlardan en azından çevremdeki insanlardan farklı olan yönüm bu. karşıma geçip hayatında olumsuzlukları sıralayan, maddi sıkıntı çektiğini söyleyen herkese çok çabuk inanıyorum. Bu nedenle çok fazla suistimale uğradım ama hala inanıyorum. 'Ben ona inanıyorum yalansa bile bu onun ayıbı' diyorum sonuçta ve en soylu yanlışlardan birinin insanlara güvenmek olduğunu düşünüyorum.
İnsan’ın sizdeki tanımı ne ? Karşınızdaki kişi de olmazsa olmaz dediğiniz özelikler neler ve neden sizin için önemli bunlar ?
Hatalarla dolu, zaaflı, acımasız... İnsanda bana göre en belirgin özellikler bunlar. olmazsa olmaz dediğim şey ve oğluma da ısrarla öğretmeye çalıştığım şey merhamet ve adalet, dürüstlük. Bana göre diğerlerinin de temelinde merhamet var.
Hayata bakışınızı paylaşır mısınız? Sürekli bir şeyler için hayatı suçluyor musunuz yoksa hayatta olması gerekenler bunlar ve olması gerekenler yaşanıyor mu diyorsunuz?
Sözle paylaşmam ama sözünü ettiğim her şeyin içerisinde paylaşmış olurum aslında. Ne hayatı ne de başkasını suçlamam başıma gelenler için. Başıma her gelen şeyde kendi rolümü sorgular ve bitiririm.
Savaşların asıl nedeni ne sizce? İnsanoğlu kendinde neyi yok etti ki zulüm denen illet yakasını bırakmıyor dünyanın?
Tabi ki kapitalizm:) İnsan parayı icad etti daha ne olsun sınırları icad etti, silahları icad etti. Sınırlarını genişletme hırsı ile doldu. (ülke sınırları)
Sizi en çok huzursuz eden eksikliğiniz ne ? Şunu da düzeltseydim daha huzurlu olurdum dediğiniz, gerçeğiniz, boşvermişliğiniz, gamsızlığınız?
Pimpirik, üstün senaryo yazabilme kabiliyeti ve buna inanıp üzülme potansiyeli.
Kalbinizin sesi mi mantığınızın sesi mi? Neden?
Eskiden kalbimin sesi ağırlıklıydı şimdi eşimin dışarıdan müdahalesi ile dengeli diyebilirim.
Biri size bir kötülük yaptı ve biliyorsunuz ki yapılan şey bilinçliydi, tepkiniz nasıl olurdu? Susar mısınız yoksa aynı anda yüzüne vurur musunuz yapılanları? Kişilere davranışlarınızı neye göre belirliyorsunuz?
Bilinçli ya da bilinçsiz birkaç defa fırsat veririm. Bu fırsatlar arasında çok da üzülürüm ama saklayamam mutlaka söylerim. Sadece çok özel bir durumu varsa zor günler yaşıyorsa vs. erteler ondan sonra söylerim. Ama mutlaka söylerim.
Sizce, sabretmek nedir ve üzerinizde otorite kurmaya çalışan, sizin hakkınızı yiyen insanlara sabretmeli miyiz yoksa karşılık vermeli miyiz? Tepkimiz nasıl olmalı?
iyidir sabretmek doğru değelendirme şansı verir genellikle.Olayına göre değişir. Maddi zorluk yaşarsınız işiniz berbattır ayrılma koşullarını oluşturana dek sabredersiniz, komşunuz tepinir tepenizde 5 dk içerisinde çıkar uyarırsınız. Genel olarak abartılı sayılacak kadar sabırlıyımdır. Beklemesini bilirim beklerken kahrolsam bile bilirim. Hakkımı yiyen insanlara karşı sabredemem her söyleyişimde de 'anarşist ruhunu dinleme' yanıtıyla döner:)) sonra yine patlarım. tepki şu olmalı diye bir kural yok olayına koşullara göre değişir. Sonuçlarını hesap etmeden tepki vermek de doğru değil. Annem benimle hastaneye gitmekten nefret eder yandan yandan kayan birini görürsem benim sırammış değilmiş bakmam dalarım:)
Hangi söz sizi rahatsız eder ve neden?
'Karı' bunu duyduğum her erkekle kavga edebilirim. Cinsiyetçi bir söylem ve kadın kimliğine saldırı.
Başkasında kınayıp da sonra sizinde yaptığınız bir şey var mı?
İhtiyaç dışı alışveriş. Çok değil ama yapıyorum bazen. Çok emek vermişse satan eleman azarlanır belki, prim alıyordur yazık filan diye alışveriş yapmışlığım vardır:) ertesi gün ee sen böyle bir şeyi almazdın dediklerinde almadım zaten onlar sattı derim herkes güler. Sokakta da mendil kalem ıvır zıvır ne varsa boynunu büküp 'abla bi tane al' dedikleri vakit olay bitmiştir benim için:)
Teşekkür ederim. Umarım yeterince açık bulursunuz:)
Ben de yanıtlamak istiyorum diyen herkese gelsin:)

24 yorum:

  1. Ne güzel itina ile cevaplanan bir mim. Seni ve duygularını daha iyi anladık. Herşeyin özünde saygı var aslında. Saygı duymak istersen saygılı olmalısın. İnsanları insan olduğu için, ve oldukları gibi kabul etmek aslında genel destur bence. Hayat akıp gidiyor. Gereğide bırakacağımız evlatlarımız. Onlara insan olmayı öğretebilmek en başta. Seni şimdi daha çok sevdimmmm.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle kimseyi o böyle ondan sevmiyorum demem farklılıklar çok kuvvetlendirir ilşkileri dostlukları tek istediğim benim de değerlendirmemde insan olmamı öne çıkarmalı insanlar.
    Tanıyorum Aleviyim dediğim an sevmekten vazgeçenleri:))
    Kapalı olduğunu ilk günden beri biliyorum ama hiç etilemedi seni sevmemi/sevmememi ama aksini çok yaşadım bu çok vahim.

    YanıtlaSil
  3. Yandan yandan kayan birini görürsem benim sırammış değilmiş bakmam dalarım:)
    Yok anacım yok... Bu bilok dünyasındaki Ankaralı kadınların hepsi deli, biri değil:) Eferim len.. Valla ben de dalarım:)

    YanıtlaSil
  4. kendini ne güzel anlatmışsın...
    bende bu sabah bu mime cevap verdim.tam 3 saatimi aldı.sorular gerçekten yorucu...
    bu arada seninle bir türlü görüşemedik...

    YanıtlaSil
  5. Ebru yaklasik iki saatten beri sana cevap yazacagim :) Cihan'dan yeni firsat buldum. Cevaplarin cok uzel. Bende magaza da biri cok pesimde gezip yardimci olduysa almadan cikamam. Vahap cok guler o halime :))
    Bende cevaplamak istiyorum bu mim'i.

    YanıtlaSil
  6. Kedim anneme götürüyüm mü seni doktora desem yokk der:)) Sıramı vermem kimsenin sırasını almam bazen sessiz insanları da svunurum:) Ankaranın kavasından mı suyundan mı bilmem canım:)

    YanıtlaSil
  7. Öz'üm istiyorum konuşmayı ama denk getiremedim ki bir türlü:) Canım facebook kullanmıyorum. En kısa zamanda konuşmak ümidiyle öptüm .

    YanıtlaSil
  8. Taze Annem aslımda aklıma geldin önceki gece konuştuklarımızdan da kaynaklı isim vermeyeyim dedim fırsat bulur bulamaz diye ama isterim okumayı.

    Yalnız cidden yanıtlardan sonra beni silen olabiler:))

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Nehir İda.. Bu zahmet için çok teşekkür ederim. Sanki karşı karşıya konuşuyormuş gibi bir üslupla cevaplamışsın soruları. Bundans mutluluk duldum. Tek bir siyasi parti hariç herkesle anlaşabilirim ve sevebilirim diyorsun. Bir hamsızlığa uğradığını tahmin ediyorum. NHer siyasi partinin ve sivil kuruluşların içinde tahammül edilemiyecek görüş ve tipler vardır. Ama gübrelikte de gül yetiştiğini biliriz. Bu dikkatimi çekti benim. Kapitalizm çağın hastalığı, komünizkm de öyle. Hastalık bir iki değil ki. Bağnazlığı tarif etsek; tam bir bilinsizlik halidir. Bilinçsizlik demek bitkisel yaşam demektir. Şuur ise, insanlık aleminin bütün üyelerinin yüreklerinin hepsinin bir attığı toplumsal bilinçtir.

    Karı ve kocaya gelince evlilik akdi yapılırken erkeğe koca, kadına da karı ilan ediyorum diyen nikahs memuruna kızmak demektir. Karı ve koca zevc ve zevcenin yerini tutuyor günümüzde. Oyasa senin kızdığın "Karı3 kelimesi nikahla ilgili değil de "kadın3z kelimesinin yerine kullananlar ve bunu aşağılıyarak argo haline getiirenlerdir. Yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
  10. Ayyy sonunda 1 saatte cevapladim :)))

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Profösör zordu ama zevkti. Açık davranmasam kendimi ifade edemem davranırsam?? dediğim anlar oldu.
    Haksızlıktan da öte sevgili profösör hayal meyal hatırlıyorum evimizin kurşunlandığını nedeni sadece alevi olmaktı. Çıkıp biri allah allah nerde ne zaman derse sadece güler ve susarım yaşadıklarımızı çok iyi biliyorum kayıplarımızı da .
    'karı! tam onu kast ettim.Argodaki kullanılış haline tahammülüm yok.

    YanıtlaSil
  12. Unutmuşum o gübrelikte gül yetişme ihtimaline inanmıyorum. Hayatta her şeye ikna olabilirim sadece ona olamam:)

    YanıtlaSil
  13. Taze Annem meraktayım hemen geldim:)

    YanıtlaSil
  14. Toplu halde beni deli etme çabası seziyorum...İyi ki ben başlarım ama böyle çoluk çocuk işleri Mimlere dedim; başıma gelenlere bakın...Bayburt Baybırt olalı böyle eziyet görmemiştir.Sorular 5 satırdan az değil cevapları ne siz sorun ne ben söyleyeyim vallh canımdan bezdim okuyacağım diye.:))

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Nehirİda,
    Toplumumuz acı çekenlerle dolu ne yazık ki... Maraş, Çorum, Sivas yaz yaz bitmez. İnsan olmayı beceremeyenler inanç ya da köken derdine düşüyorlar.
    Çok içtendi, zevkle okudum. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Avram Usta alemsiniz çok güldüm Bayburt'a:))
    Mim acaba konu sıkıntısı mıdır bir başlayınca ardı arkası kesilmiyor.

    Ayseme Hocam teşekkür ederim ezilen sadece bir tek kesim değil bunu unutmamak gerekiyordu özellikle belirtmek istedim.

    YanıtlaSil
  17. Nehir ida cevaplarını okumak çok zevkliydi.

    YanıtlaSil
  18. çok içten cevaplar olmuş canım benim,etkilendim

    YanıtlaSil
  19. Sınav soruları gibi bu soruları sabırla yanıtlamana hayran kaldım,sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  20. Cevaplar gerçekten çok samimiydi.Zevkle okudum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Küçük mucizem teşekkür ederim açık olmak istedim:)

    Nehireciğim sabırlıyımdır hem de çok:) Teşekkür ederim canım.

    Sevilay teşekkür ederim:)sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Seyyarat canımsın...Lafın gelişi değil ta içten söylüyorum.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?