Sayfalar

3.01.2011

Pazar...

Tık yapınca büyüyor resimler:)
Pazar bizim aile saadetini doruklara çıkartabildiğimiz tek gün:) Baba oğul bana hiç değmeden bütün günü birlikte geçirebilirler. Bu hafta babamızın sınavları var o nedenle biz ona değmeden neler yapabiliriz dedik. Hem gürültü yapmamamız gerekiyordu hem de yorgundum ve canım istemiyordu evle uğraşmayı. Kahvaltı ardından eşim ders çalışmak için odasına kapandı İda ile ikimiz de kitaplarımızı alıp uzandık:) Gerçiİda arada bir ters dönüyordu ama yine de oturabilme rekoru kırdı:)
Dün gece başlamıştım Elias Canetti'nin Ölüm Üzerine adlı kitabına. Akşam üzeri bitirdim. Başta şunu söyleyim bu kitapla ilgili hiç de öyle yatarken okunacak türde değil.
2011 de okuduklarımı bir yere not edeceğim. Neolitik Hanımdı galiba blogunda söz etmişti kitap ajandası oluşturmaktan çok beğendim bu fikri. Bu kadar unutkan değildim. Proteinsiz daha doğrusu az protein ile besleniyor olmaktan mı hayattan mı bilmiyorum bir kitap hakkında ilk günlerde sohbet etmezsem bir daha edemeyecek kadar unutmuş oluyorum.
Kitap ölüm üzerine aforizmalardan oluşuyor. Ölümün bir son söz olduğunu kabullenemeyişle birlikte, her ölümün erken ölüm olduğunu düşünüyor. Yaşıyorken kişiliklerimiz olduğunu, ölümün bunu ortadan kaldırıp kaldırmadığını sorguluyor.
En çok beğendiğim, altını çizdiğim sorgulamalarından birkaçı;
'Daha çok sevmek mümkün olsa? Bir ölüyü daha çok sevgiyle hayata döndürmek? Şimdiye kadar hiç kimse yeterince sevmedi mi?'
'Solon, oğlunun ölümüne ağlarken biri ona; Bununla eline bir şey geçmez dediğinde cevabı şu olmuş: Asıl buna, elime bir şey geçmeyeceğine ağlıyorum.'
'Çok kolay ölünüyor. Aslında çok daha güç ölmeliydi insan'
'İnsanın kendi ölümünü tasavvur etmesi imkansızdır. Gerçekdışı görünür bu. En gerçekdışı olandır. Buna ne diye direnme adını koydun? Bu sadece bir deneyim eksikliği'
'Ben hiçbir şeye alışamadım, hiçbir şeye, ve en az alıştığım da ölüm oldu.'
'Ölümle akıllanmak için insanın kaç kere yaşaması gerekir acaba'
'Ölmek zorunda olduğuma hala inanamıyorum, ama bunu biliyorum'
Genel olarak kitabın tamamı bana göre altı çizilecek türden sorgulamalarla dolu. Ben beğendim kitabı. 7 yaşındayken babasını kaybetmesi ile başlayan sorgulamalarla dolu. Daha önce Kulakmisafirini de çok beğenmiştim bu kitabını da çok beğendim.
İda ise Andersen Masalları nı okuyor:) Bugün 38 sayfa okudu. öğretmenin verdiği bulmacalar kitabını da bitirdi sayılır. Yatmaya giderken hala mızmızlanıyordu babası kitap da alma yanına bugün mp3 de alma koyun say oğlumdedi. Önceki gün de 258 tane saymıştım saydıkça çoğalıyorlar dedi ve kızıp gitti:))
Gelelim 2.bölümüne pazarımızın. Emine Beder, Oktay Usta arası bişeye dönüştüm akşam üzeri:)) Ne yesek ne yesek diye düşünürken ve her pazartesi zaten beslenme çantasında hamur işi olması gerektiğinden paskalya yaptım. İda babasını rahatsız etmesin diye ona da görev verdim bilgisayardan bana tarifler bul her pazar yapalım dedim:) Kalburabastı epeydir aklımda anneciğim bana kalburabastı tarifi bul dedim buldu ve açtığı an 'off anne ne kadar güzelmiş' dedi yaparsam yer misin dedim 'evet' dedi onu da yaptım. Kalburabastı ilkti benim için ebatları biraz irice olmuştu ama tadı süperdi. Anneme de götürdüm annem yine hislendi:)) Bakmayın tembel ve beceriksizmiş gibi durduğuma yaparım. Bundan sonra hem yapar hem çekerim :)

40 yorum:

  1. Gördüm gördüm ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil
  2. Sondan baslayim Kalburabasti ne :) Hic duymadim. Ne kadam cahilim.
    Kitabin cok hosuma gitti, hele 'Ölmek zorunda olduğuma hala inanamıyorum, ama bunu biliyorum'.
    Beni ozetliyor. Okumam lazim. 2 haftadir idefix'de siparis verecegim kitaplari listeliyorum. Cikariyorum yenisini ekliyorum. Uzak mesafe oldugu icin kargo kitaplardan daha cok tutuyor. Bu kitabi eklemem lazim.
    Umarim esinin sinavlari guzel gecer. Ida'nin masal kitabinada bayildim.

    YanıtlaSil
  3. bence güel bir pazar olmuş.ida kaça gidiyor?kitabı baya kalın gibi sıkabilir onu.beslenmesine ev yapımı yiyecekler koyman çok güzel.benim öğrenciler sürekli abur cubur yiyor.annelerine bin kere söylüyorum ne fayda...
    kalbura bastıya bayılırım.nefis görünüyor.eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Ebru Usta! :))
    Yakında, tarif almak üzere senin bloga yolu düşenler nedeniyle izdiham olacak buralarda. Ellerine sağlık harika görünüyor; paskalya çöreklerin şahane kabarmış.
    Kalbura bastı ise tam bir sanat eseri, pürtükleriyle filan, olması gerektiği gibi. Büyük oluşu ise, porsiyondaki sayıyı etkiler sadece.
    Hem nasıl yani? Neden tembel olasın ki? Çalışan, evini idare eden, çocuk yetiştiren, okuyan, soran, kendini geliştiren bir kadınsın.
    İstersen bir de atletizme başla!;)
    :))

    YanıtlaSil
  5. Harika bir oğlun var,Allah bağışlasın.Paskalya çörekleri ve kalburabastı nefis gözüküyor ve bence hiç ama hiç tembel değilsin.
    Herşeyin gönlünce olacağı güzel bir haftasonu olsun,sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  6. Anam acıktığımı hissettim :)

    YanıtlaSil
  7. Üç dört sene öncesine kadar ben de tutuyordum kitap ajandası ama bir seyahat sırasında kaybedince bir daha başlamadım. Ama şimdi seni okuyunca bak yine heveslendim. Kalburabastı'ya gelince ebruşla seni allaha emanet ediyorum Nehir başka da bişi demiyorum!!!

    YanıtlaSil
  8. Sen gel böyle bir kitap oku, hem de çocukla, hem de otur pasta çörek yap.. ayıp oluyor ama beceriksiz annelere..

    YanıtlaSil
  9. pazarınız ne güzel geçmiş sevindim doğrusu. Babamız fizik mi okuyor? Merak ettim doğrusuw. Bir atom alimi sessizliğiyle odasına çekilip, dünyayı değiuştirebilecek fizik yasalarını irdeleyerek derin konulara vakıf olma bilincine erişebilir. o zaman etrafını hiç görmeyebilir. Onun dünyası fizik olurken, metafiziğin de çasimetrik konularına da değinebilir.

    Ölüm olmasaydı mahkemei kübra olabilir miydi? Ölüm inananlar için bir vuslattır. Mevlananın dediği gibi.. Aynı zamanda ezelden ebede bir yolculuktur.

    Egzistansiyelin kurrucusu Jan Pol Sartre; "La vie est la ne, est la sex, est la mort" diyor. Bu varouşculuğun babası hayatı tarif ederek zetlemiş kendine göre. "Hayat doğmaktır, üremektir, ölmektir."

    Kalbur pastıya gelince beni zincire vurun lütfen. Günde dört kez insülin yapan bir şeker hastabsı için ne manalara geldiğini siz düşünün kalburpastının. Rahmetli ninem köyde yapardı bize heala tadı damağımızdadır. (Benim yerime İda fazladan yiyebilir.

    YanıtlaSil
  10. Ebruli adaşım ben de senin sarmaları gördüm:))

    Taze Annem kalburabastı çok lezzetli ben de çok severdim ama denememiştim. Vakit bulunca dene çok seversin.İdefix ten ben de alıyorum ama eşim indirimli bulabiliyor ona liste veriyorum bazen. Kargo hay allah acaba buralardan göndermekten pahalı mıdır ucuz mudur bir sorayım mı istersen? Bu kitabı seveceğine eminim.

    YanıtlaSil
  11. öz'üm aslında o kitap bizim kitaplıkta kendi kitaplarından daha çok eline alıyor diyebilirim. Bazen ben de sizin gibi resimsiz kitaplardan okuyacağım diyor. kendi istediği zaman alır yoksa vermiyoruz.
    Hazır yiyeceklerden hiç olmaz beslenmesinde. Hatta öğretmeni taze sıkılmış m.suyu isityor veya süt. Sıkamazsak süt götürüyor. 8 yaşına girecek çay hala içmedi.Tadını bilir denettik ama içmez hiç.Fakat yemek konusunda biraz mız mız.

    YanıtlaSil
  12. Unuttum ida 2.sınıfa gidiyor:)

    yemek saati kaçamak yaptım bugün hiç vakit bulamıyorum akşama ziyaretlerinize geleceğim:) Kalan yanıtlar da ancak akşam veya akşam üzeri.
    Sevgiler.
    Not klavyem bozuk abuk sabuk yazıyorum bazen affola:)

    YanıtlaSil
  13. Kalburabastıyı ben rendeye basarak yapıyorum sen neye basıyorsun :))

    YanıtlaSil
  14. Ben de rendye bastı yaptım:)

    YanıtlaSil
  15. Ekmekçim idolümsün canım:)
    Vallahi pazar günleri daha çok yoruluyorum. Ama 2011 de karar aldım internette geçireceğim zaman kitap okumaktan az olacak. Ciddi hedefler belirledim.

    YanıtlaSil
  16. Nehirecğim teşekkür ederim. Hiçbir şey yapmadığımda 2 makina çamaşır katlama yerleştirme tembel değilim aslında:)

    Atletizm yok koşarsam ekmekçim 40 kilo olurum.

    YanıtlaSil
  17. Ateş Böceği ben de yemek resimleri görünce acayip oluyorum üzgünüm acıktırdıysam:)

    Kediciğim gel bi pazar yaparım sana da anneciğini de rahat bırak:)

    YanıtlaSil
  18. Deli annem sen de beceriksizsen diyecek bişey yok canım. 2 çocukla sanki bilmiyorum nasıl olduğunu:)Harikasın

    YanıtlaSil
  19. Ne demek tembellik asla katılamam her daim bir şeyler üretibelen birisin ve tembellik bunlarla hiç bağdaşmıyor.
    kalburabastıya bayılırım canım çekti valla uzun zamandır yapmıyorum seninkiler harika olmuş.Afiyet olsun.
    Kitap ajandası fikrine bayıldım zira ben de çok unutkanım:( Bir kütüphane dolusu kitap okuyup aralarından 3-5 tanesinin ismini ezbere bilen birisi olarak utanıyorum kendimden.
    İda nın kitap okuma alışkanlığını da çok sevdim sizlerden geçmiştir mutlaka ben de kızlara alıştırmaya çalışıyorum inşallah onlarda okumayı severler.

    YanıtlaSil
  20. saydıkça çoğalan çörekler ve kalburabastı'lar olsaydı keşke :) eskiden, gecenin birinde veya ikisinde kalkar, ağır soslu makarnalar yapardım. şimdi ise, yatmadan evvel, anneannem gibi yoğurt-ekmek.


    hem çörek, hem de çocuk fotoğraflarını beğendim. çocukları da severim, çörekleri de.
    ...

    koyunları da severim. onların da hatırı kalmasın.

    YanıtlaSil
  21. Sevgili İkiz Annesi;
    İda çok küçükken verdiğimiz kreş sahibi arkadaşımızdı. Psikoloji mezunu idi. Oyuncaklarının arasında mutlaka kitaplar olsun sepetinde demişti. Yırtılmayan ıslanmayan kitaplar varya onlardan atardım sepetine. Evirip çevirip bakar, dişlerdi:)
    Yatarken her gece masal okuduk. Okumayı bilmeden önce aldığı cezalardan biri kitap okumamaktı. olağanüstü bir gayret göstermedik aslında. Ama haftasonları kitapevine gitmenin çok etkisi oldu. Saatlerce kalıyorduk.Kızlarla gidebilirsiniz hafta sonları. Eminim seveceklerdir.

    YanıtlaSil
  22. Sevgili profösör;
    Eşim Ank.üniv.Siyasal Bilgiler Fak. Kamu Yönetimi son sınıfta. Dersleri ağırlıklı olarak hukuk ve ezber o nedenle çok yoruluyor. Hem çalışıyor hem okul hem çocuk:))
    Geçmiş olsun diyabet için üzüldüm. İda istediği kadar yese bişeyleri nerdee çok mızmız yemek konusunda.

    YanıtlaSil
  23. oooo o ne pastalşar çörekler
    harikaaaaaaaaa
    ellerine sağlık canım
    sevgilerrrrrr

    YanıtlaSil
  24. veee Sevgili Ulaş blog kısmen de olsa açıldı:) Güzel resimlerden mahrum bırakma bizi.Bazen insan çok üşeniyor ama çocukların isteği bunu dinlemiyor. Bir de okul zorunluluğu tabi beslenme çantası. Hemen hemen her pazar var paskalyalarımız. Ankara resimleri çekmeye gelirseniz bekleriz:)

    YanıtlaSil
  25. Çörekler (bilmiyorum oyle mi denir) güzel görünüyor elinize sağlık. Bir şeyler aldım elime onları gördüm de.

    Bir de kitap ajandası fikrine takıldım. Geliştirilebilir bir fikir. Bakalım siz yapın bir.:)

    YanıtlaSil
  26. Deneyecegim. Merak ettim. Aslinda normal kargoyla gonderildiginde sanirsam o kadar pahali tutmaz, ama eminde degilim. Tr'ye gelmemizde bu yili gostermedigine gore siparis veririm yakinda.

    YanıtlaSil
  27. Her ne kadar dört duvar arasında olsa da anne-oğul güzel vakit geçirmişsiniz. :) En kötü gününüz böyle olsun. :)

    YanıtlaSil
  28. oğlun çok yakışıklı, paskalyalar çok güzel ve sen tembel olmasan daha başka ne yapacaktın ki?! boşver sevgili ebru, bundan iyisi can sağlığı:)

    YanıtlaSil
  29. ay canım babaannemin kalburabastısından istedi akşam akşam...

    sevgiler

    YanıtlaSil
  30. Ankara'ya gelirsem bir daha, sana ziyaretimi Pazar günü yapacağım kesin.

    YanıtlaSil
  31. bende 2. sınıf okutuyorum:)))eşimin aileside ankarada...yılda bir kez geliriz.

    YanıtlaSil
  32. Mavi Annem teşekkür ederim canım

    Burakcığım dün başladım ajandaya geçmeye:) Bir iki paragraf da fikrimi yazarak not ettim:)

    Taze Annem dene dene çok seversin. Kitap konusunda ne zaman istersen yardımcı olmayı denerim.

    Sevgili Matruşka çok seviyorum ben evi çok da özlüyorum alında evde de hoş şeyler oluyor ida normalde cimnastiğe gidiyor ama yılbaşı haftası yoktu.

    Sevgili Müzi teşekkür ederiz. Yakışıklı mı bilemem de bana dünyanın en yakışıklısı gibi geldiği kesin:)

    YanıtlaSil
  33. Neşelihaller umarım yemişsindir yoksa üzüleceğim vallahi:)

    Seyyarat canım geldin ve gittin mi yoksa aşkolsun:(( Sen gel de hangi gün gelirsen gel yaparım ben.

    Öz'üm yorumu görene kadar ben seni ankara da sanıyordum:) Geldiğinde görüşelim.

    YanıtlaSil
  34. Bu Pazar gunleri hep suprizlerle dolu :) seni okurken hep kendime sordum, acaba olumle ilgili kitaplar okumak istermiyim diye :) sanirim bana agir gelirdi :) bense yuzyillik yalnizlik okumustum , ne yaslaniyorlarr nede olmek biliyorlardi bu insanlar ... :)
    gunun ikinci yarisi kitaplarin aksine, yasam dolu geldi bana :)) hepsi harika gorunuyor , ellerinize saglik xxxxxxxx

    YanıtlaSil
  35. kalburabastı bizim aile büyüklerinde geleneksel bir iki tatlıdan biridir. diğeri de katmer. eline sağlık :) acaba kalburabastıyı nasıl yaptın. yazsana tarifini. bakarım. olmazsa ben de yazarım. biz kalburabasma diyoruz.

    canetti de süper. ama galiba çok okuyorsun ölüm hakkında.

    canetti'nin "körleşme"si bir başyapıttır. ve onun en önemli eseri. o kitap bir tokat gibi biz iyi kitap okurları için.

    andersen. çook tatlı..

    YanıtlaSil
  36. Sevgili deepblueeagle katmer annem de çok yapar çok da severim:)
    Şu sıra ölüm hakkında tesadüf oldu ama evet. Yaşamı sevdiriyor hem:)
    İnternetten almıştım tarifi:)
    Andersen bizim kitaplıkta aslında ida için biraz fazla ama arada alıp okuyor:)

    YanıtlaSil
  37. yazın gelirim ankaraya görüşürüz o zaman...çok sevinirim...

    YanıtlaSil
  38. Sevgili Nehir Ida öyle özendimki kitap okuma olayina ,ben hala öle firsat bulup kitap okuyamadim dogumdan beri.Hamile iken kitabimi alir cafe de oturup kahve icerek keyifle okurdum.Simdi kitaba ac olmama ragmen aksam 10 gibi kiz uyuyunca benim hicbisey yapacak halim olmuyor :( biraz buyuyunce umarim bende kizimla söyle uzanip keyif yaparim :) buarada bende kitap aliorum kizima surekli oyle cok hosuna gidiyorki resimli kitaplar, sayfalari cevirdikce cigliklar atiyor gordugu resimlere :)) cocuklar kitapla ne kadar erken tanisirsa o kadar iyi bence..

    YanıtlaSil
  39. Merhaba,bir solukta okunan güzel yazı,her gününüz güzel geçsin,sevgiler

    YanıtlaSil
  40. Öz'üm canım mutlaka görüşelim geldiğinde.

    Sevgili Gözlem bebek küçük olunca kaçınılmaz ama eminim düzene girecektir. İdanın elinin altında hep kitaplar vardı hiç yırtmadı şimdi kendisi seçiyor okuyor.


    Merhaba Dair Herşey hoşgeldiniz teşekkür ederim. Size de sevgiler görüşürüz.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?