Sayfalar

12.02.2011

Eyvah Misafir!


Misafir geleceği zaman şakır şukur 2 dk da birşeyler hazırlayıp ortaya mükellef sofralar çıkartan kadınlara hep imrenmişimdir. Neyseki ben de yaparım benden hiç beklenmeyecek türde şeyler yaparım hem de ama gelin görün ki misafir süreci biraz yıpratıcı geçiyor. Misafir gelecekse hazırlık aşamalarım var.

1- İlk şok: Telefonda yaşanır genellikle. Uygunsanız size geleceğiz diye başlayan cümleye ses tonum istemeden değişmiş olarak - Ne zaman? (içimden geçense şu; nerden çıktı şimdi yahu evde dağınık evle mi uğraşacağım birşey hazırlamakla mı bütün hafta pazarı bekledim ayaklarımı uzatıp yatacaktım) Haa pazar olsa olmaz mı hem evdeyim ya daha uygun olur diye gelecek olanı kendime uydurma çabası genellikle olumlu sonuçlanır.

2- Psikolojik Hazırlık, Fiili Hazırlık Süreci: İlk şok atlatılmış hızla evin durumu zihinden geçirilmiş, işler kabaca sıralanmış bir yandan oraya buraya cif serpilmiş, çamaşır suyu boca edilmiş şekilde delice koştururken mutfak için liste yapılır. Mutfak listesi genellikle eksik yapılır ve hatta listede yazan malzemeler aslında hiç kullanılmadan yiyecek hazırlanır:) 2.madde aşamasında olmazsa olmaz denilenlerin başında gelen şey mülayim bir koca:) her saniye markete yollayabileceğiniz, şu ayakkabılığı bir boşalt geleceklere yer kalsın, bak eşofmanların orada değil şurada duracak tamam mı diye çemkirebileceğiniz kötü giden her aşamada gidip başına ekşiyebileceğiniz. Tüm bu çemkirmeler sırasında baktınız tepesi atıyor, mülayimlikten uzaklaşıyor devreye duygu sömürüsü girecek. Bütün hafta delice çalıştım dinlenmek için beklediğim tek günde misafirle uğraşıyorum bununla da bitmiyor temizlik de yapmam lazım onlar gidince de artık ne kadar dinlenebilirsem bir hafta yine delice çalışacağım türünden cümleleri bazen sesi yükselterek bazen düşürerek hatta mümkünse biraz ağlamaklı sıralamak gerek:)

3. Gelmek Üzerler Aşaması: Temizlik bitmiş ikram edilecek şeyler hazırlanmış gidip üzerinizi değiştireceksiniz. Banyo ve tuvalet mis gibi kokuyor eve pasta börek kokusu ile karışık oda parfümü kokusu sinmiş çocuk tuvalete gidiyor. Tepenizdeki bembeyaz ve dip boyası gelmiş olan saçlar dikiliyor ve sırası mı sıksana biraz gittiklerinde yapsana oğlum kakanı diye sesleniyorsunuz kocanız size inat beklerken gazete karıştırıyor ve gazeteleri siz çocukla gerilme aşamasına geldiğiniz an yere düşürüyor ve koltuğun altına doğru (bilmeden) ittiriyor. Bu arada çalışma odası kalesi ya oraya giriyor fırtınalı bekleme sürecini sağ salim orada atlatmayı ümid ediyor e beklerken de sıkılmamak için yapılanlardan birkaç tane aşırıyor. Bu arada siz hala amaçsızca o oda senin bu oda benim girip çıkıyorsunuz ve çocuk odasında yere saçılmış masal kitapları minik arabalar görüyorsunuz. Çabuuukk toparla diye gayet anaç bir sesle (burası önemli anaç çığlıklarla) çocuğu ikna ederken kocanın dökmüş olduğu poğaçaların izini sürüyorsunuz. Gayet anaç olan sesinizle ona da seslenip el süpürgesini çıkartıp al oraları hemen temizle tepemin tasını attırma yoruldum zaten türü pozitif cümleler sıralıyorsunuz. Kocanız gözlerini ara ara pörtleterek peki diyor.

Kapı çalıyor aaaa geldiler. Salona alıyorsunuz misafirleri çocuk aylarca eline almadığı oyuncakların hepsini odasına boca etmiş şangır şungur dağıttıkça dağıtıyor. Kocanız bilmem kaç ay önce görüştüğü birinin densizce edilen telefonunda uzattıkça uzatıyor. Geçelim yeme içme aşamasına. Çay içmek konusunda ısrarcı olmayan kocanızın o gün çay içeceği tutuyor kova kova çay içiyor. Misafirden çok ona servis eder duruma geldiğinizi kaş göz işaretleriyle hatırlatıp bir iki kaş hamlesiyle onu püskürtüp misafirlere dönüyorsunuz.

-bu kadar şeye ne gerek vardı zaten çalışıyorsun, türü nazik cümlelere içinizden evet gerek yoktu aslında, ne kadar uğraştım biliyor musun sen, hele bi beğenme dizerim onların hepsini boğazına diyorken dışınıza; ayy olur mu ayda yılda bir geliyorsunuz iki bardak çayla mı yollayacaktım sizi lütfen, hem çok yorulmadım ki afiyeet olsun bir parça daha almaz mısın türü şeyler sıralıyorsunuz. Bu bölüm de tamam topla boşları muhabbetlerin de kıçından başından anla az az sonra fikir beyan et alakalı alakasız:)

Yenecek ne varsa yendi ise çocukların okullarından işten filan bahset biraz sonra esnemeye başla:) esneme aşamaları gizli olmak zorundadır. Saate bakıyorsanız da çocuğun uyku saatinin geçtiğini bahane edin ara ara ki vay terbiyesiz gözü saatte demesinler:)

Olduuu biz kalkalım türü bir cümle duyduğunuz an , daha erken geç yatıyoruz zaten oturun lütfen türü bir cümleyi kısık sesle duyulmakla duyulmamak arası söyleyip kapatın o mevzuyu:)

Gittiler mi? Gittilerse şevkatli sesinizle çocuğu ayrı kocayı ayrı fırçalayın ki yorgunluğunuza değsin.

Sen bir daha dök o oyuncakları hepsini kırarım bak gibi tehditler de savurun. Kocaya dönüp o gazeteler neydi koltuğun altında hııı ne yaparsam yapayım şu evi derli toplu tutamadım, hem o nasıl çay içmekti öyle kova kova derdin ne senin adam ? Diye canına okuyun.

Tüm gün oradan oraya koşturduğunuz kocanız artık yüzüklerin efendisindeki hobbit golluma dönüşmüş gözlerinden kan fışkırtıyordur:)) o aşamada susun.

Bir daha misafir kabul etmiyeceğim bana hiç yardımcı olmuyorsunuz diye bir araba haksızlık edin sonra ortalığı toparlayıp yatın.


Bitti. Misafirperverlik budur efendim:)

Yolunuz düşerse beklerim. Yarına misafir var da eşim adına üzülmekten kendimi alamıyorum:)

44 yorum:

  1. ay Ebru hiç güleceğim yoktu valla :-)) Süpersin arkadaşım ne diyeyim...Müsaitseniz bir çay içemeye gelecektik :-)))

    YanıtlaSil
  2. ne zaman? :))))) Pazar olur daha uygunum hehehe

    YanıtlaSil
  3. yahu pazarı bilmem ama benim en çekindiğim misafirler, kocamın ben bilirim edasında evde tamir işi yapcağı gün gelirler.evde dağınıklığın ötesinde olur.ve benim kocanın bir kova çayın üstüne hanım kahve yapsan, yok meyve getirsen, yok bidilim daha diyebileceği kabusa dönüşür.

    YanıtlaSil
  4. Valla bizde de olmadık aksilikler olur. hatta kombi filan bozulur sigortalar atar bakalım neler olacak.
    Kocalar da aynı ye dersin yemez misafir gelince de durmazlar.

    YanıtlaSil
  5. Hadi senin ki gayet anlaşılabilir tepkiler de benimki ne olucak hem çalış ,hem üç çocuk bak hem de misafir gelsin diye öl hafiften bi mazo luk var içimde galiba...

    YanıtlaSil
  6. Ben de 1 ay önce misafirlerim gelsin ben gideyim diyordum:)
    nilerk hakikaten zormuş senin durumun 3 çocuk ve misafir ben kafayı yerim olayın bir aşamasında misafirlere dağılın ülennn bile derim:)

    YanıtlaSil
  7. Çok hoş yazmışsın,nasıl güldüm okurken.Ama doğru söze ne denir?
    özlem

    YanıtlaSil
  8. Resimli Günlük biz de böyleyiz derseniz içim rahatlayacak:)) Aksi halde amma geçimsizim demeye başlayacağım:)

    YanıtlaSil
  9. Hemen hemen aynı.Koca kişisine çatma durumları onun gözlerinden kan fışkırtma noktasına gelme zamanına göre değişiklik gösterebiliyor sadece :)
    özlem

    YanıtlaSil
  10. Şimdi kahve yapmadan önce de "Nasıl içerdiniz?" diye sorarsan belki "Aaa yok içmeyiz" derler, kahve yapmaktan da kurtulursun. Bu da bir taktik:)) Koca kişilerinin misafir karşısındaki tutumu da hep aynı galiba:)

    YanıtlaSil
  11. Leylak Dalım bak bu da iyi oldu:)
    Hepsi aynı hepsinasıl bir gense artık?

    YanıtlaSil
  12. .)
    ÇOK KEYİFLE OKUDUM.
    Bende de oluyor bu durum.Sanki misafir teftişe geliyor gibi davranıyorum.)

    YanıtlaSil
  13. ay gülmekten kırıldım...
    bak canım ebrucum şeker doktor diyor ki ''misafir filan kabul etme , bak keyfine''
    ne dersin ikimizde onu dinleyelim mi?bizim mutluluğumuz her şeye değer...zaten kimseyede yaranamıyoruz ki...(bu arada ikimiz adına konuştum kusura bakmazsın diye)

    YanıtlaSil
  14. Sorma sorma. Komutan edasıyla sağa sola bağırıp kendimi de geriyorum evdekileri de:)

    YanıtlaSil
  15. Öz'üm anacım bu kadar mı benzer insan birbirine aynıyız:) Tamamen katılıyorum sana ama hani biz ev aldık ya (görmemişin evi olmuş) kocanın da hep okul vardı kimseleri kabul edemiyorduk şimdi hayırlı olsun demek için millet sıraya girdi acilen okula başlatmalıyım tekrar benim huzurum kaçıyor yahu:)
    hani aile misafirlerinde öyle arkadaşlarda sorun yok ama. Ver ver karar ver ikiz adına da:)

    YanıtlaSil
  16. süper ya bayıldım okurken aynı böyle oluyor misafir geleceği zman ama birde ani misafirler var öğleden sonra arayıp akşam size gelmek istiyorduk diyenler.eee o saatten sonra ne hazırlanır hiç bişey koca koşar pastaneye ne bulursa alır gelir eve bir süpürge çekilir ama vileda yok toz alma yetişirse..:)

    YanıtlaSil
  17. çok güldüm gerçekten:)))
    aynennnn hepsine katılıyorum...

    YanıtlaSil
  18. Ebruu gülmekten ölücem nerdeyse yaaa yok böyle bişey ahahaha kesinlikle %100 haklısın bu kadar mı tatlı anlatılır :))
    ben özellikle geçmiş olsun a gelenlere kılım resmen "e gelmeseniz dinlenicem geçicek" diyesim gelir hasta hasta zaten ihmal edilmiş evde ekstra koşturmaca yaratırlar düşüncesizce.ilk partiyi atlatmışsın neyse geçmiş olsun :p

    YanıtlaSil
  19. Çok hoşsun Ebru,
    Misafir ağırlamak güzelde,öncesinde yapılan hazırlıklar ve sonrasında pir-ü pak eylediğin evin
    geldiği son duruma el atma faslı zor be arkadaşım.Ama ben illaki severim misafiri.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Ulen kadın hem beni eve davet ediyon, hem de bunları yazıyon ya... sanma ki, kadını çok yormayayım deyip vazgeçicem. ben de istiyom o pastalardan böreklerden bana ne, bana ne!!! ayrıca da benim şöyle bi stilim var. bizim eve misafir geliyor. ben yüzümü beyaz pudrayla boyayıp, ay kusura bakmayın migrenim tuttu deyip kendimi odama kapatıyorum:)

    YanıtlaSil
  21. Eyvah Misafir! değil de, AH AH KOCALAR! olmalıymış başlık... gibime geldi sanki :)

    YanıtlaSil
  22. Eline sağlık canım çok gzldüm akşam akşam okurken.Ben bu konuda daha saçmayım galiba gerçi çalışmıyorum ama iki çocukla zaten sürekli faalken deli gibi yemeğe misafir çağırırım ve bundan mutlu olurum:)Ne bileyim ev kalabalık olsun hoşuma gider her zaman.Ama zamansız olursa özellikle de habersiz bütün sinirlerim gerim gerim gerilir.
    Bu arada bu pazar doluymuşsunuz haftaya pazarda biz gelsek:)

    YanıtlaSil
  23. Ahh ebrucum ahh! Yarama bastin. Ben varya misafir gelecek diye deli gibi heryeri temizlerim, sonra bir yigin hazirlik yaparim. O vahap bey varya, k. bile yerinden kaldirmaz, birak birde ikidebir cocuk agliyor diye beni cagirir. Sonra da yaptiklarimdan goturup askiimm, neden bu kadar yoruyon kendini der. Cok giciikk cook... Ay bu arada ben sana gelmeye korkttuumm :))

    YanıtlaSil
  24. Inan anlattiklarinin cogunu ben de yasiyorum :) yanliz degilmisim demek ki, esim ne kadar gergin oluyorsun diyor, evi ben toplasam arkadan dagildigi icin misafir saatine kadar tertipli olmasi icin cok caba sarfediyorum, bir iki saat oncesinden habersiz gelmez buralarda kimse, gunler oncesinden belli oluyor, o yuzden rahatiz :))

    YanıtlaSil
  25. :) ay Ebru ne güldüm, her evde aynı desene :)

    YanıtlaSil
  26. Sanki size misafir gelmiş gibiyim..
    Gerçekten de Ankaraya gelsek, kapınızı tıklasak
    acaba bizi yürekten karşılayacak bir evsahibi bulunur mu?
    Biz tanrı misafiriyiz desek mesela?


    Ama birşey diyeyim mi sendeki performansa bayılıyorum ben,
    onca hafta çalış sonra da yorgunluktan pestilin çıksın. Ama yine de
    düzenli bu postları yaz.
    Süpersin sen.
    Bu iradeyle evi ve aileyi ayakta tutan sensin.
    Nazar değmesin derim ben.

    Ben de;
    Misafirliği severim.
    Misafir umduğunu değil bulduğunu bulur.
    pazarları kahvaltıyı da seveirm misafirle..

    Misafir gelecekse eve yardımcı olurum.
    Gider balıkları alır temizlerim.
    Salatayı mutlaka .en yaparım.
    Malzemeyi inceden kıymayı severim.
    salatada mutlaka ekşi nar taneleriyle süslerim.
    zeytinyağım vazgeçilmezdir.

    Yüreğinize sağlık..
    Mevlit kandilinizi kutlarım.
    Hanenize bereket yağsın isterim.
    Huzur bozulmasın isterim.
    Mutluluğun daim olsun isterim.
    Heyecanınızın ve coşkunuzun sürmesini isterim.

    Tılsımınız kaybolmasın
    "16"

    YanıtlaSil
  27. :)))))hay allah da seni bu kadar güldürsün ne diyim. Biz de bir de şöyle bir muhalefet olur, aman canım evine mi geliyorlar sana mı boşver?( bu salonun ortasına dökülmüş lego ve barbie sepetinin toplanmamasına yönelik telkindir aslında)tabi biz üstünden atlıyoruz ya millet de mayın tarlası gibi atlamak zorunda sanki.çok güldüm çok.

    YanıtlaSil
  28. Çocukça yaşamak ani gelenler bize hiç gelmez öğrendiler bizde öğrenci var ya hiç ani misafirim olmadı desem yalan olmaz.


    Deren her ev aynıymış:))


    İpekböceği geçmiş olsun ayrı bir tören sorma bir kez daha hastalanıyor insan:))

    YanıtlaSil
  29. Yaruzeciğim ben de severim ama çok geriliyorum güvenszilik mi nedir bilmem ama 2 gün boyunca strese giriyorum:)

    Kediciğim ironi şeyettim:)) Cidden misafirperverim bak gel göreceksin:)) Yalnız migren olayını çok beğendim. Ama sende anne var benim öyle bir şansım olmaz ki eşim yapmak zorunda kalır:)

    YanıtlaSil
  30. Ulaş biraz öyle olmuş değil mi ah kocalar ah:))

    İkiz Annesi beklerim beklerim:)) Bakma böyle yazdığıma ama her iş pazarı bekliyor ya ondan biraz fazla geriliyorum:)

    Taze Annem bak şimdi ankaraya gel de sen ben bunların hepsini yalanlayacak şeyler yaparım gör bak:)

    YanıtlaSil
  31. New York'tan evi toaparlayıp herkesi koltuğa bağlayıp öylece kalsın istiyorum:)

    BAP aynı aynı ama sonuç güzeldi:))

    Profösör bakmayın şebeklik yaptığıma ben aile misafirlerini çok sevmiyorum hani akrabalar büyük olanlar böyle anaç tipler becerikli hatunlar filan ama arkadaş öyle mi ya:)) Her zaman beklerim efendim kapımız açık.

    YanıtlaSil
  32. Kaymaklı Kadayıfcığım misafir geleceği zaman cidden çocukla kocaya birşeyler oluyor ama değil mi:)) Neyseki atlattım hiç de fena gitmedi:)

    YanıtlaSil
  33. Ben size gelmeye korkarım artık:)

    YanıtlaSil
  34. Ebru müsaitsen mesaj atacam anacım. Aslında ben de gerilirim. öncesi temizlik, hazırlık, sonrası temizlik düzen. öff hep ekstra enerji ekstra zaman. bir de ben listesiz asla iş yapamam. o kadar balık hafızalıyım yani. alınacaklar listesi, yapılacaklar listesi, sıra listesi, tarif listesi ... bitmez anacım listem benim.

    YanıtlaSil
  35. Deli Annecim korkma korkma:)) Beklerim.

    Küçük Mucizem liste önemli ben de severim listeyi.


    NOT: eşim bu yazıyı okumuş ve bana küstü:))))

    YanıtlaSil
  36. bende sana misafir olasım geldi nedense hiç korkmuyorum böyle ev sahibesinden;) kocan korksun bence senden;)
    bu arada menüyü çok beğendim olsada yesek dedim hala öğle yemeğini yemediğim için...iyiki resim yok yapışabilirdim monitöre:))

    YanıtlaSil
  37. Beklerim meyracığım beklerim:) Yok korkma zaten dilimde benim kimseyi dövmedim bile eve gelen:)

    YanıtlaSil
  38. Pek güzel yazmışsın, keyifle okudum...
    Aklıma ne getirdin aniden. Yazayım da gül:

    Bir gün bir komşuma misafir için yardım ediyordum mutfakta. Öyle samimiydik ki iç sesini de duyurdu bana. Yetişmeyecek diye korkudan ''Zıkkımın kökünü yiyesiceler'' diye diye yapıyordu, vallaaa...
    Ne çok gülmüştük birlikte :))

    YanıtlaSil
  39. Zeugma çok iyi cidden arkadaşının tepkilerde aynı benimki gibiymiş:))

    YanıtlaSil
  40. yazinin bu gunlerdeki ruh halimin tercumani olmus bayildim canim blog edresinizi kendi blogumda yayinlicam izin verirseniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki yayınlayabilirsiniz:) Yayınlayınca haber verin geleyim teşekkür edeyim:)

      Sil
  41. tak tak ! aksama bana buyurun gelin o halde :)) beklerim degerli misafirim :)

    YanıtlaSil
  42. Vallahi aynı benim gibisin.benim misafirler hafta içi haftsa sonu dinlemezler.ararlar ve gelirler.hepsi telaş canım ama olsun ne yapalım.gelmemezden iyidir dimi? : ))

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?