Sayfalar

20.02.2011

Güvercin-Patrick Süskind

'Yürümek yatıştırır. Yürümede sağaltıcı bir güç vardır. Düzenli biçimde hep bir ayağı öbürünün ilerisine basma, aynı zamanda kolları ritmik bir biçimde kürek çeker gibi sallayıp soluma sıklığının yükselmesi, nabzın hafifçe uyarılması, güzün ve kulağın yönünün saptanmasına ve dengenin korunmasına yönelik etkinlikleri, akıp giden havanın deri yüzeyinde duyumlanışı-bütün bunlar bedenle zihni hiç karşı durulmaz biçimde birbirine yaklaştıran ve ruhu, ne kadar dumura uğramış, zedelenmiş de olsa, büyüten, genişleten olaylardır.'

Patric Süskınd diyor bunları 'Güvercin' de. Düzenli bir yaşam süren, içine kapanık, sıradan bir insanın hayatının bir güvercin ile karşılaştıktan sonra nasıl değiştiğini anlatıyor. 'Koku' romanıyla ilk defa tanımıştım. Oradakinden bambaşka bir profil var bu kitapta. Orada dahi sayılabilecek bir caninin fantastik dünyasını anlatıyordu bu kitapta ise aksine inanılmaz bir dinginlik var. Kitaptaki uzun betimlemeleri çok beğendim. Hiç sonu gelmeyecekmiş gibi hissettirmeden çok akıcı bir dille, uzun hem de epeyce uzun betimlemeler var. Ama sıkmıyor (en azından ben sıkılmadım). Kent karmaşası içerisinde insanın konumlanışından tutun da sanrılara kadar her şeyi bir anda veriyor. Ben çok beğendim. Pazar günü için oldukça zevkli bir kitaptı.


Gelelim pazar gününün diğer aktivitelerine:) İda'nın cimnastik kursu yoktu bütün gün evdeydik. Bu hafta temizlik yapmak istemedim hiç. Sadece çamaşırları makinaya atıp balkondaki çamaşırlığa astım ve kitap okudum:) İda ve eşim de bazen kitap okudu bazen de ders çalıştı. Sonra peynirli poğaçalar yaptım mis gibi:) Bir telefon geldi şaşkınlık ve ardından sevinç. Bir Deli'nin Günlüğü sayfasında hediye çekilişi düzenlemişti geçen haftalarda. Genellikle hediye çekilişi gibi başlıklara çok ilgi göstermem. Şanslı olduğuma da inanmam. Bir Deli'nin Günlüğü'ne de 'koldan bedava kapak bile çıkmaz bana' diye yorum yazmıştım. Çekilişe katılma şartı da konuya yorum yazmaktı sadece. Bugün kızı kura çekmiş ve benim adım çıkmış:) Koladan bedava kapak kazanamadım ama çok güzel triko kazandım:) Teşekkür ediyorum.
Yarın yeni kitaplarım gelecek.

34 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor öneri için teşekkürler canım.
    Günün güzel geçmiş arkadaşım bu gün benimki deli gibi temizlik yaparak geçti:)
    Orada tebrik etmiştim bir de buradan söyleyeyim:)
    Güle güle kullan canım iyi günlerinde olsun.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Belli güzel bir pazar yaşanmış:)))
    Kitabıda çok merak ettim alıp okumak isterim, teşekkürler paylaştığın için...

    YanıtlaSil
  3. Çekilişten kazandığın hediyeyi güle güle kullan canım.Bu konudaki şanssızlığını da kırmış oldun böylece..
    "Güvercin" için paylaşımlarına da teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Koku'yu okuduktan sonra baya bir gezinmiştim sahaflarda bu kitap için vakti ile. Lakin iki kitabı da aynı yazarın yazdıgına inamamıstım Guvercin'i okuduğumda. Koku ne kadar iyi bir eserse ne yazık ki Güvercin de bir o kadar kötü nazarımda.

    YanıtlaSil
  5. kitap güzele benziyor ama benim sırada başka kitaplarım var not ediyorum. Bu aralar kendimi okumaya verdim.

    YanıtlaSil
  6. Neden beğenmedin Yaş Tahta? Önceki günki Elif Şafak kitapları gibi oldu bu biraz:) Ben tasvir çok severim bunda Yaşar kemaldir neden. O yüzden çok sevdim. Elbette koku gibi değil ama ben çok sevdim güvercini de.İkisi arasında epeyce zaman farkı var benim için ard arda okusam acaba böyle mi düşünürdüm dedim şimdi.

    İkiz annem teşekkür ederim:))

    Ballı Lokmam güzeldi cidden dinlenmiş hissediyorum.

    Sihirli Günce kırdım cidden:) Teşekkürlerr.

    İremmiss bir çıpıda okunuyor zaten çok kısa.

    YanıtlaSil
  7. bana çok sakin geldi. Kahramanın etkisi de çok tabi. Kahramanı çok sevdim.

    YanıtlaSil
  8. Hani tasvir demişsin ya onlar bile çok yalındı. Bile dedim cunku hikaye bittiği zaman neden yazılmıs dedim hani gectim kendi zamanımı yazanın zamanına acıdım. O kadar zorlama bir sekilde ilerliyordu konusu ki kurgusunu bilerek yaptıysa Koku'yu nasıl yazdı diye defalarca sordum kendime.

    YanıtlaSil
  9. Hımm neden yazılmış dedirtmedi bana. İç hesaplaşmaları güzeldi ve zorlama gibi gelmedi.
    Ruh halimiz mi acaba? Kendi kedimle çok yoğun uğraştığım bir ana denk geldi ve onun yalnızlığında detaylara takılıp kalması detayları didiklemesi çok benzer, tanıdık geldi:)

    YanıtlaSil
  10. Tabi okurken arananlar onemli, o yüzden farklı tat alıp farklı değerlendiriyoruz. Bir dediğin gibi benim hemen Koku'dan sonra bir hevesle aramam ve okumam da onemli. yani beklenti yüksekken, hayalkırıklığı da o kadar güçlü oldu sanırım.

    YanıtlaSil
  11. Şimdi ben marukami öyle bir bekliyorum ki (yarın gelir sanırım) umarım hayal kırıklığı yaşamam hep güzel şeyler okuyunca epeyce yüksek beklentim.

    Söylediğin şeyi Elif Şafak ta çok yoğun yaşadım. Sanıyorum bir daha da okumam. Ard arda okumamak gerek sanki aynı yazarı. (genelleme olamaz tabi de)

    YanıtlaSil
  12. Sevmediğim şeylere bir iki kere daha şans vermey huyum vardır. Kısa da bir kitap bu gece tekrar bile alalım bakalım etkisi nasıl olacak, ne de olsa uzun zaman oldu okuyalı.

    YanıtlaSil
  13. Ben de mektup okuyarak yatacağım.Simone de Beauvoır. Aşk mektupları.Bu kitabı ara ara bir iki mektup okuyup kapatarak çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  14. Hediyeni gule gule kullan, ben de senin gibi dusunenlerdenim ama sen sansliymisin bak :)

    YanıtlaSil
  15. Son zamanlarda feci halde Murakami'ye sardım ben de. İnanılmaz bir çırpıda iki kitap bitirdim. Siz de çok seveceksiniz eminim.

    Kazağı iyi günlerde giyin...

    YanıtlaSil
  16. güzel bir pazar olmuş...bugün kitapların gelecek, trikon gelecek...çok güzel...

    YanıtlaSil
  17. New York'tan demek ki şanssızım dememek lazımmış olabiliyormuş:)


    Burakcığım bak şimdi iyice heyecanlandım. Teşekkürler.

    Öz'üm güzel oldu misafir yoktu:)) Mecbur hissetmeden yapmam çok önemli mecburiyet olur olmaz ben geriliyorum.

    YanıtlaSil
  18. Yürümek gibi,haftasonları iş yapmamakta keyifli olsa gerek:))

    Güle güle kullan hediyeni,baktım güzel bir triko:)

    YanıtlaSil
  19. Süskind'i çok severim.Koku zaten bir şaheserdir.Güvercin'i de çok sevmiştim ben.Okuyalı 10 yılı geçti.Yeniden mi okusam,özlediğimi farkettirdin ;)
    özlem

    YanıtlaSil
  20. Okudum, fena değildi ama öyle ahım şahım beğendiğimi de söyleyemem.Ama günün güzel geçmiş:)Sevindim kadın...

    YanıtlaSil
  21. ben bu kitabı bayılarak okumuştum,açıkçası bu adamın her kitabını çok severim.

    YanıtlaSil
  22. Bloğu düzeltmişsin, yoruma kapalı bir haldeydi.
    Evdeki pasta börek kokusunu çok sevmişimdir hep, çekiliş hediyen hayırlı olsun...

    YanıtlaSil
  23. Pınar hem nasıl keyifliymiş:))Teşekkür ederim güzel değil mi trikom:)

    Resimli Günlük iki kitapta da ayrı iki yazar var sanki değil mi?

    Kediciğim güzeldi veya ben kendime ayırdığım zamandan çok tad alırken üstüne iyi gitti.

    BAP aynen:)

    Annelili epey bozdum yoruma kapalı olduğunu bile anlamamıştım:) Kurcalaya kurcalaya mahfettim.

    YanıtlaSil
  24. şanslı gününüzdesiniz hediye size çıkmış güle güle kullanın.kıtabıda okumak gerek .. bende size bir kitap tavsiye edim kayıp gül serdar özkan simyacı tarzında çok hoş bir kitap beni çok etkiledi .eminim kendiniz için sizde içinde çok şey bulucaksınız . mutlu kalın . yazılarınızda yorum bırakamasamda sıkı takipcılerinizdenim dip not.

    YanıtlaSil
  25. Evet bir pazar günü benim için baya keyifli geçti. Herkesin ismini tek tek yazdım. Sonra tüm sayfaları açtım. Kızıma dedim ki, Zülal bak burada çekiliş yapacağım ve sen dua ederek bas dedim. Bir bastı ayşe hanıma çıktı. Faceden paylaşmış hediyemi. Kendisine kaç tane mesaj attım ama hala ulaşamadım. En kısa zamanda ulaşırım inşallah. Ulaşamaz isem bir daha çekiliş yapacağım zaten. Sonra Zülal 2.ye bastı 50 numara çıktı. Tam not alıyordum kimmiş acaba diye, birde baktım nehirida yazıyor. Bende bir şok ve aaaaaaaaaaaaaaaaa diye bir çığlık. İnanmıyorum diye bir şaşırma edası. Allah'ım nehire çıktııı hediye, diye inanılmaz mutlu oldum. Şöylede bir tesadüf oldu, sen posta yorumuna 2.trikoyu beğendiğini yazmışsın ve kalbin o kadar temizki arkadaşım, çekiliş ve istediğin o triko olarak sana çıktı. Eeee ben evde bir kıpır kıpır halde dolanıyorum. Yok dayanamıyacağım diyerek Ebru'cuğumu aradım. Güzel haberi verdim. Sende inanılmaz şaşırdın. İki şaşkın ördek baya bir güldük zaten :) Sonra bak Zülal çekti oda seninle konuşmak istiyor diye, kızımada verdim. Halime en iyi sen şahitsin zaten.. Ve bu durumada inanılmaz mutlu oldum. Canım benim güzel günlerde kullanırsın inşallah. Gazoz kapağı bile çıkmaz iken o kadar kişiden senin çıkmanda şansının yüksek olduğunu gösterir. Bir gün görüşürsek zülal sana sayısal oynayacak :) Ama bak çıkarsa para kızımada ufak bir hediye alırsın değilmi :) Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  26. evra ile her zaman bekliyorum:)Not ettim kitabı da.


    Asahharacığım dün keyfimize keyif kattın:) Sesinizle de girdiniz pazarıma hem zülal hem sen. Cidden çok şaşırdım ve tabi sevindim. Hem de beğendiğim bana çıkmış oh harika:)
    Kimse hakkında kötü şeyler düşünmem ondanmıdır acep sorun çıkmaz işlerimde ama şans konusu başka o yoktu:)
    Zülale hediye almam direkt yarısı onun:)

    YanıtlaSil
  27. Ebrucum şansın daim olsun. Ben de dün niyetlendim poğaça yapmaya ama kısmet olmadı. yetiştiremedim. hoş neyi yetiştirebildim ki haftasonu? saldım gitti :)

    YanıtlaSil
  28. tebrikler arkadaşım.bu arada hediyen çok şık.kitap okumak bu aralar zor oluyor bende.bizim ufaklık pek mızmız olduda...neyse iyi haftalar sana..

    YanıtlaSil
  29. koladan bedava kapak çıkmasın zaten bundan sonra şansın hep böyle olsun..tebrik ederim

    YanıtlaSil
  30. herşey düzelir ve güzelleşir.güzel şeyler sevgili nehir sevgi ve muhabbetle kal canım.

    YanıtlaSil
  31. Güvercini uzun zaman önce okumuştum, o zaman sevmiş olduğumu hatırlıyorum.
    Şimdi, şu yukarıya aldığın paragrafı okuyunca "yürüyüşün verdiği duygu, keyif ancak böyle anlatılır" diye düşünüp, yeniden sevdim. :))
    Murakami oku bakalım, ilginç gelecektir, konuşuruz.
    Geçen sene Yaban Koyununun İzinde'yi okumuştum, Zemberek Kuşunun Güncesini okuyorum şimdi.

    YanıtlaSil
  32. Koku'yu okumuş çok etkilenmiştim...
    Tamamen tezat olduğunu açıkladığın için merak ettim şimdi.
    Okunmalı...

    YanıtlaSil
  33. Tekrar okudum da ne yazık ki bendeki etkisi hala aynı, olmamış ve ne yazık hiçbir zaman da olmayacak bir kitap hissi uyandırıyor.

    Bu arada ufak da bir tesadüf gerçekleşti. Dinlemek için sırada bekleyen bir kaç albüm vardı elimde, onların arasında Kırık Çizgi diye bir punk-rock grubunun bir şarkısı pişti yaptı.
    Ayrıca kitabın konusunu ayrıntıları ile merak edenlere de tavsiye edilir :).
    Rapid'e attım bu da linki; http://rapidshare.com/files/449323193/Kirik_Cizgi_-_01_-_Jonathan_ve_G__vercin.mp3

    YanıtlaSil
  34. Bak hic sansizim deme artik. Kitap okumaya vakit ayirman ne kadar guzel. Ben en guzel araba yolculuklarinda uzun uzun okuyorum.
    Guzel bir Pazar olmus.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?