Sayfalar

18.02.2011

Siz Nasıl Buldunuz Firarperest'i

1 Ayı geçmişti Firarperest'i almıştım. Başka bir kitap elimde diye başlamak istemedim 10-15 sayfa okuyup bırakmışım. İş dönüşü İda babasıyla ders çalıştı ben de kitaba başladım. Biraz önce de bitti.
30 dile kitapları çevrilmiş bir yazar hakkında benim diyecek çok şeyim var mıdır bilmem ama neden ben hep Elif Şafak'da birşeylerin beni rahatsız ettiği duygusunu alıyorum anlamıyorum. Hikayelerden birinde kadın yazarların kadın yazarları kıskandığından söz ediyor. Hani diyeceğim ki haklı ama ben yazar değilim:)) ve kıskanma duygusu da değil bu. Nasıl bir duygu tarif de edemiyorum.
Popüler olan kitapları almamak gibi bir huyum vardı ve bunu ilk kez bu kitapta bozdum. Çok kolay okunuyor, yormuyor sıkmıyor ama çok şey de vermiyor.
Kitapta en beğendiğim bölüm şu ara çok da güncel olan tecavüz, taciz ve bunda kadına atılan sorumlulukla ilgili bölüm. Kitap genel olarak kadınlardan yana hikayelerle dolu.
Özetle aman ne iyi oldu okuduğum diyemeyeceğim ama akşamı da değerlendirdiğim bir kitap.
Ha bir de Nina Simone hayranı kocasından bahsedince birkaç şarkısını ard arda dinlettirdi:)
Okuyan arkadaşlar nasıl buldu bilmiyorum? Merak ediyorum fikirlerinizi.
Alta da bir Nina Simone ekleyeyim. İyi dinlemeler.
Nina dinliyorsanız sağdan müziği kapatın olur mu:)

30 yorum:

  1. Elif Şafak'ın piyasaya oynadığının ikinci kanıtı Firarperest (ilk kanıtı da Kağıt Helva idi.)

    Zira yazıların hepsi köşe yazıları zaten. Önceden yazdığı ve kitaplaştırdığı (kitaplaştırmak kitaba yapılan bir haksızlıktır çünkü kitap değil son iki yayınladığı şey) menem bir oluşum.

    Ben hiç yakıştıramadım kendisine ya da yanlış tanıdım kendisini, bilmiyorum.

    Eski havası yok Elif Şafak'ın...

    YanıtlaSil
  2. Hah çok doğru Aksim. Hani o eğitim okullar mastr filan insanda başka türlü bir beklenti oluşturuyor.
    Bu ay kitap çıkart demişler o da oturmuş yazmış havası var.
    Ben de yakıştıramıyorum hatta buraya yazmadım eşime okurken bu ne ya ben bile daha iyi yazıyorum dedim:)) bak sen ukalalığa:)

    YanıtlaSil
  3. Elif şafak okumadım ama daha önce de bir kaç arkadaşımdan benzer yorumlar almıştım kendisi ile ilgili.Bu aralar çok gündemde diye merak etmekteydim sanırım etmesem de olurmuş.
    Sağol canım yorumların için.

    YanıtlaSil
  4. boyle tecavuz hikayeleri beni cok geriyor. Bana gore degil bu kitap.

    YanıtlaSil
  5. Nina Simone harika,teşekkürler Nehirİda,sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  6. ebrucum, elif şafakla ilgili beklentilerimizi firarperestte aramak yanlış olur.çok muhyeşem bir kitap değil.
    ama elif şafağı , elif şafak yapan kitapları ''aşk, baba ve piç, siyah süt ,bit palas''gibi kitaplarıdır.yani asil kerameti bu kitaplarında.bu kitaplarda kahramanları çok güzel konuşturur ve benim çokça yaptığım gibi iç hesaplaşmalara girer.
    ben elif şafağı seviyorum.kendimede benzetiyorum biraz sorunlu bir karekteri var.toplumda özellikle pompalanan bir elif şafak antipatikliği var.bence gereksiz ..yazarı yazdıklarıyla yargılamalı bence.kocasının nerde çalıştığı, görüşü bizi ilgilendirmemeli diye düşünüyorum.
    firarperest çok iyi değil fakat diğer kitapları güzel bence...

    YanıtlaSil
  7. Ben yazayım dedim Aksim yazmış , gazete yazıları olduğunu...Kitap değil bu demek haksızlık olur.Sonuçta edebi tadda ama edebi olmayan metinler topluluğu denebilir gazetede yazdığı bir kısım yazıya.Geri kalanı da makale ve deneme.Aralarında (Ki bunlar da edebi olmayan ama edebi taddaki metinler ) okunur nitelikte hatta bu iyiymiş dedirten metinler var.Makalelerini ben de beğenmiyorum ama sonuçta gazeteci değil ve kısa yazılar henüz alışık olmadığı bir alan.Gazeteden takip etmeyenler için başucu kitabı sayılır.
    Yani...Piyasaya mı oynuyor?Bilmiyorum...Sanırım...

    YanıtlaSil
  8. Elif Şafak'ı Aşk,Baba ve Piç ve Siyah Sütten çok beğeniyordum,ama fazla gözümüze gözümüze sokmalar bende de antipatik his uyandırdı ona karşı.Firarperest'i henüz okumadım,yorumların ışığında şevkimde kaçtı zaten.
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  9. popüler olmadan önceki Elif Şafak için her türlü övgü sayabilirim sana. yazımını, dilini kurgusunu severim. amcak siyah süt, aşk, firarperest sadece satış amaçlı kitaplar gözümde. ne şafak tarzı ve de içeriği güçlü.

    firarperest zaten gazete yazılarının derlemesi malum, yani oturup kitap yazmamış. okudum, nefret etmedim kitaptan ama bişi de almadım açıkçası. yine kitabı çıksın yine çok satar eminimki ama yine eski şafak tarzı olmayacak ona daha çok eminim.

    okumadıysan baba ve piç, bitpalas ve araf tavsiye edebilirim farkı açıkça görürsün :)) sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Kağıt Helvayı çok ticari bulduğum için almadım. Firarperesti de almadım ama bir akşam kızım alıp getirince okudum. Kendi adıma söylemek gerekirse çok beğendiğim yazıları oldu. Mesela Arjantinin dağ köyünde yaşayıp, geceleri mesnevi okuyan kadın ve İnci tanesi...
    Elif Şafak ya seversiniz ya sevmezsiniz , galiba böyle bir yazar. Ben Kağıt Helva dışında okuduğum tüm kitaplarını çok sevdim özellikle Arafı...
    sevgiyle

    YanıtlaSil
  11. evde bekliyor okumam için sayfalarına göz attım, artık bitmiş bu iş, tam bir piyasa kitabı gibi. ama yine de hızlıca atlaya zıplaya da olsa okuyacağım, belki bir cümle veya bir kelime için bile olsa.

    YanıtlaSil
  12. Siyah Süt'e kadar bütün kitaplarını okumuş ve çok sevmiş biriyim ama Siyah Süt'ten sonra kimse bana Elif Şafak okutturamadı. Hele "Aşk" kadınlar için pembe erkekler için gri saçmalığıyla çıkınca iyice sıtkım sıyrıldı. Bu tarz gazete yazıları toplamalarından da hiç hoşlanmıyorum, mutlaka güzel yazılar vardır, çamur atmak yersiz ama Elif Şafak bir süredir benim yazarlarımdan biri değil...

    YanıtlaSil
  13. Bende şu sıralar Firarperest'i okuyorum.Diğer kitaplarını beğenerek okumuştum ve sevmiştim de.Bu kitaba gelince daha yeni başladım okumaya,sade ve sıradan bir kitap gibi.Beklentimi karşıladı mı!Hayır.Ama severim ben E.Şafak'ı.Mutlaka bize katacağı bir şeyler vardır bu kitabında..

    YanıtlaSil
  14. Ben beğendim bir seferde okunup biten kitaplar vardır bu da onlardan olmuş. Arada atıştırmalık. Güzel olmuş unuttuğumuz şeyleri tekrar hatırlattı.Herkesin okuyabileceği bir kitap.... Hakkını da yemeyelim

    YanıtlaSil
  15. Aynadaki Aksime Aynen katılyorum..Bende pek sevemedim ..

    YanıtlaSil
  16. Nina simone...
    Pek beğenirim, pek severim...
    "My Way" Nina Simone'dan dinlemenizi öneririm.
    Bir gün büyük bir kitapçıda yaşlıca bir adam, yanındaki bayana " Baksana Çok satanlar ve yeni çıkanlar rafının önünde izdiham var. Sanki bütün kitaplar okundu, sadece yeni çıkanları bekliyoruz. Dön bak arkandaki raflara ,yıllar önce yazılmış ne güzellikler var. Herhalde okudular,bitirdiler hepsini" demişti... Güzel bir gün geçirmen dileği ile:)

    YanıtlaSil
  17. Bir kitabı sadece yazarına atfetmek ne kadar doğru bilmiyorum. Karşılaştığımız, okuduğumuz ve seçtiğimiz her şey bizim o anki ruh durumumuzla da ilgili gibime geliyor. Bir gün sevip başka bir gün sevmeyebiliriz aynı şeyi. Yine de şu ana kadar okuğum tüm Elik Şafak kitaplarını severek okudum diyebilirim. Piyasa, ve hayatın çarkında ne kadar eğrilip bükülse de, yaptığı işi tutkuyla yaptığını hissediyor ve takdir ediyorum kendisini.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. ben daha okumadım :)

    YanıtlaSil
  19. bu yazarları okuyup da yormuyorum kendimi piyasada kalma cabaları onlarca sayfa ama bomboş kuş gibi hafif

    YanıtlaSil
  20. Ebru ben hiç Elif Şafak hiç okumadım desem :(

    YanıtlaSil
  21. Elif Şafak (yılı hatırlamıyorum) Türklüğe hakaret davası ile ilgili gündeme gelince dikkatimi çekmişti. O zamana kadar kısa yazılarını okumuştum. O zamandan sonra da Milliyette idi sanıyorum yayınlanan yazılarının derlendiği bir kitabı okudum. Edebiyat ve siyaset konusundaki iç içe gçmişliği vurguladığı demeçlerini filan takip etmiştim.
    Dili çok akıcı evet galiba ben ona çok yüksek beklentiyle baktım biraz. Belki hayal kırıklığımın nedeni oldu.

    Bir de kısa kısa denemeler,hikayeler okurken bir öncekinin tadını hazmetmemişken diğerine geçmek galiba elif Şafak da hoşuma gitmiyor.

    YanıtlaSil
  22. 1 ay oldu kitaplıktaki yerini koruyor okuyamadım vakitsizlikten ve elimdeki kitaptan..yorumsuzum hükümsüzüm bu konuda ebrucum;)

    YanıtlaSil
  23. Pavese mesela bunda hiç rahatsızlık vermiyor okurken ama bu kitapta rahatsızlık verdiğini düşünüyorum.
    Hatta bir dönem sitesinden filan da takipçisiydim. Topyekün karalama gibi algılanmasın lütfen dediklerim ama beklentilerime yanıt vermediğini düşünüyorum.
    Bu arada bugün sipariş ettiğim kitaplarım:

    Uzunharmanlar'da Bir Davetsiz Misafir Sezgin Kaymaz
    İletişim Yayınevi (Karōshi'nin tavsiyesi)

    İmkansızın Şarkısı Haruki Murakami
    Doğan Kitap

    Yaban Koyununun İzinde Haruki Murakami
    Doğan Kitap

    Sahilde Kafka Haruki Murakami
    Doğan Kitap

    Tozlu Altın Kafes Nazlı Eray
    Doğan Kitap
    Bunları Leylak Dalı'nın tavsiyeleri doğrultusunda

    Flaubert'in Papağanı Julian Barnes
    Ayrıntı Yayınları

    pazartesi elimde olurlar:)

    YanıtlaSil
  24. Dediğiniz çok doğru tesadüf belki ama ben yanlış kitaplarıyla başlamışım ona:)

    YanıtlaSil
  25. Elif Şafak'ın belki de en büyük hatası, Metis yayınlarından Doğan Kitap'a geçmek oldu. ondan sonra çıktı bu abuk subuk derleme kitaplar. (gerçi bunun ne kadar hata olduğu tartışılır, sonuçta dünyanın parasını kaldırdı, Doğan yayınlarına geçtikten sonra).Romancılığı harikadır, heyhat hakkındaki çoğu önyargı edebiyatının önüne geçiyor maalesef.
    ben çok severim, Pinhan, Mahrem, Araf, Bit Palas kitaplarının kurgusu çok sağlamdır. Türk Edebiyatında çok önemli bir kadın yazar..

    YanıtlaSil
  26. aşk'ı ilk çıktığı zaman alıp okumuş ve çok sevmiştim.sonra geçen yıl eşim siyah süt'ü hediye etmişti ve bu kitabı keşke hamileliğimde okusaymışım diye düşünmüştüm.elif şafak'ın köşe yazılarını da takip eden ve seven biri olarak yeni kitabı çıktığını gördüğümde çok sevinip hemen almıştım.ama köşe yazılarının toplaması olduğunu görünce açıkçası okumadan kütüphaneye koydum.ben galiba elif şafak'ın romansı anlatımını saha çok seviyorum. açıkçası eşinden dolayı da biraz önyargılıyım kendisine.yani bence firarperest elif şafak'la yeni tanışacaklar için iyi bir giriş olabilir.

    YanıtlaSil
  27. Yorumların hepsini okumaya fırsatım olamadı; o yüzden benzer şeyler yazıp da, sıkar mıyım bilmiyorum :) şimdiden özür :)

    Yazarlar ya da sanat insanları alıştırageldiklerinden farklı tarzda eser ürettiklerinde bu şekilde bir şaşkınlık, hayal kırıklığı ya da soğutma yaratabiliyorlar. Görsel sanatlarda da oluyor bu. Bu duruma ne derecede ılımlı bakılmalı, kişiye kalmış bir şey. Elif Şafak da kurgudan uzak yazdığında, kurgusal eserlerindeki tadı yakalayamıyor olabilir; veya onu kurgusuyla sevmiş olanları soğutmuş olabilir.
    Ben bu kitaptaki türe özel bir ilgi duyduğumdan, nasıl yazılmış diye ders çalışır gibi yaklaştığımdan dolayı itici bulmadım. Hatta samimi buldum. Eski yıllarındaki mesafeli ve bir miktar da yukarıdan bakan duruşunu kırdığını düşünüyorum. Gözlemlerini de beğeniyorum. Sadece evliliğinin ve çocuk sahibi olmanın onda belirgin bir değişim yarattığını sanıyorum.
    Gazete yazılarını bir kitap olarak toplayan ilk kişi de değil.

    YanıtlaSil
  28. Benim de bir kibrim vardı; piyasa kitap okumam, çok satanlara asla dönüp bakmam, çıtır çerez elime almam diye. Elif Şafak'la kırdım bu katılığımı.. iyi de ettim. O yüzden minnettarım kendisine ve ben sevdiğimi çok sahiplenirim, Laf söyletmem:) Ayrıca bu kitap gazete yazılarından derlenmiş benim bildiğim, Elif Şafak okey vermiştir sadece.. Bir de anne, bir de hamile.. hoşgörün yahu! Her kitapta mükemmel olmayabilir ayrıca.. Hangi yazarın tüm kitapları harikadır ki?

    YanıtlaSil
  29. Herkese çok teşekkür ederim tüm öneri ve eleştiriler ciddiyetle kayıt edildi hafızaya.
    Dediğiniz gibi kurgudan uzak olması beğenmeyişimde en önemli etkenlerden biri.
    Gazete yazılarını toplamış olması da değil mesele benim açımdan çok fazla beklenti ile alıp başlamam oldu.
    elbette tüm kitapları iyi olacak değil kaldı ki tüm kitaplarını okumadım okuduklarım ile yorumladım.
    Laf yok laf yok ok:))
    Fazlasıyla burjuva aydını o kadar:)

    YanıtlaSil
  30. Unuttum bu arada Pinhan'ın dediği derleme kitaplara yönelmesi=maddi kazanç meselesi de altı çizilmesi gereken şeylerden biri aslında.

    Neyse hafta başında yeni kitaplarım gelecek onlarla ilgili de fikirlerinize ihtiyaç duyacağım. Her yorumu birkaç kez okuyorum çünkü dedikleriniz çok önemli.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?