Sayfalar

30.03.2011

Tadilat Nedeniyle Asabiyim.

Yandaki karikatürün olayla ilgisi yoktur. Benimle ilgisi vardır ne yapmak gerek, ne yapıyorum özeti ile açıklanabilir:)
Evimizi neredeyse 2 yıl önce aldık. Gayet mini mini bir ev. O nedenle bulduğumuz her köşeye gömme dolap ilavesi yaptırdık ve gömdük paraları gömme dolaplara. Mutfak sürekli olarak gözümü rahatsız ediyor ama bir türlü cesaret ve nakit bulamıyorduk. Şimdi parayı vurduk neremize sıvasak diye düşünüp duruken mutfak aklıma geldi.
Bu süreçte anladım ki usta sıfatlı emekçilerimiz her alanda usta. Araya hatırlı tanıdıklar koymadan randevu almanız mümkün değil. Üstelik telefonda sürekli olarak

- Haaaa tamam ablaa bakar fiyat veririz, diyorlar. 
Buradaki 'haaa' dur bi geleyim ortamı bi göreyim nasıl abartabilirim bi etüt edeyim, anlamına geliyor.
Ustalar tıptaki uzmanlık alanı gibi. Dalları farklı dahiliyeci olan göze, dişe bakmıyor. Pardon pardon su tesisatçısı fayansa, fayansçı mermere,mermerci diğerlerine hiç ama hiç bakmıyor:) Bunların her biri kendi dallarında ekol ve bu mesleği temsille görevlendirilmiş birer elçi gibi. Sıralama çok önemli fayansları kırdırarak yenisini yaptırıp ardından tesisatçıyı çağıramazsınız. Doğru sırayı mantıken bildiğinizden 1 hafta önce mermerciyi aramış ölçüyü aldırmış fiyatı öğrenmiş ve onayı vermiş olmanız lazım. Bu aşamayı geçtikten sonra su tesisatçısı. Hatırlı tanıdıklar aracılığı ile tavsiye edilen tesisatçıya ulaştınız. Saatle ilgili olarak anlaşmamaları klasik bir durum sanıyorum bunu fayansçıda pekiştirme metodu ile öğrendik.
- Ablaa ben o saatte Batıkentte olacağım, Ankara'nın bir ucu orası diğeri sizin ev sizden sonra da Eryaman'a (yani yine Ankara'nın diğer ucuna) gideceğim 9 da geliresemmm (burada matematiksel ifadeler düşünme filan giriyor devreye) en az 2 saat sürse (burada da mırıltılar geliyor) 9 da gelirim. 
- Peki olur sizden sonra da fayançı gelecek o nedenle hazır olmalı.
- Fayansçı kaçta gelecek?
- 14 de.
- Yetişir yetişir rahat rahat.
- Tamam, peki ne kadar ödeme yapacağız? 
- 150 TL normalde ama ... 'nın hatrı var 100 olur
Adamın 100 lirayı (50 inmiş haliyle bile) telaffuzu ardından bir müddet sustum kendime epey sövdükten sonra
- Çok pahalı sadece 1 tane borunun yeri değişecek.
- Olur mu ablaaa, değiştirseniz ya madem!
- İyi peki. Sabah bekliyoruz (baştaki kibarlık kayboluyor)
Tesisatçı kargalar kahvaltı yapmadan geldi. Dolapları geceden boşaltmış mermeri söküp dolabı öne çekebilecek hale getirmiştim. Dolabı çekip duvara ve yapılacak işe bakınca;
- Burada en az 3 saat işim var şunlar şunlar şunlar (parmakla göstriyor) değişecek yerine şunlar şunlar yapılacak. Bu hasta yaşar mı yaşamaz mı bilmiyorum 'tıp elinden geleni yapacak sonra bekleyeceğiz' replikleri gibi filmlerdeki.
Tesisatçı ameliyatı, pardon tamiratı bitirdi. Bizi fayansçıya karşı uyararak başladı işe. Şöyle geçiştirirler böyle yaparlar dikkat edin filan. Hatta istersek kendisi fayanstan da anlıyormuş yapabilirmiş. (Fikir güzeldi aslında) 
Daha önce fayansçıdan randevu aldığımızı onun da Ankara'nın uç noktaları arasında gidip gelen çok meşhur bir fayansçı olduğunu, iptal edersek ayıp olacağını söyleyerek tesisatçıya anlaştığımızdan 40 TL fazla ücret edeyerek yolcu ettik:)) neden fazla derseniz şöyle şöyle diye tariflediği şeyler epey şöylee yapıyordu kıyamadık saf karı koca:) 
Ardından fayans ustamız geldi. Nike spor çantası sırtında biraz önce spor salonundan çıkmış gelmiş gibi. Onca saat tenis oynadım, ağırlık kaldırdım biraz da fayans döşesem fena olmaz diye uğradı bize. Nasıl asabi anlatamam. Çay alır mısınız diyorum, ağzının içinde garip garip seslerle galiba evet dedi diye çay veriyorum . Ona fayansların üzerine yapışacak denmiş ama şuan durum o değilmiş miş miş miş...
Konuyu çok uzatmayım diye atladım efendim ama fayansçı da epey para istedi. Anlaştığımızdan 50 tl fazla verdik ona da:)))) Neden mi miş miş ler yüzünden:))
Bu arada mermerit değil granit olan tezgahımızsa dün akşam üzeri takıldı slikonları kuruyacak o nedenle henüz mutfak düzeltilemedi.
Bu süreçte ustalar arası koordinasyonu sağlayayım diye uğraşırken gerilen sinirlerimle eşimle kavga ettim:) Umduğumuzdan çok daha fazlaya mal olan mutfağımız ise kullanıma hazır değil hala.
Değişiklik yaptık annemde yiyor yatmaya evimize gidiyoruz:)) (Hiçç gitmezdik anneme haftada birkaç gün dışında)
Yoruldumm



35 yorum:

  1. Şöyle böyle diye tariflenen şeyler 40 lira, miş mişlerde 50 lira :) size yazık valla. Biraz daha kelime sığdırsalar daha fazla alacaklar desene. İşten anlamayan bizler aman hak geçmesin diye fazla para veriyoruz işte böyle. Güle güle kullan yeni mutfağını bu arada. Değişiklik yenilik her daim iyidir.

    YanıtlaSil
  2. Ayy ebru işin yok mu senin be güzelim. ağrımayan başını ağrıtıyorsun. hem hani biz seninle bahçeli ev istiyorduk. para gözünüze mi battı. atıversene bir kenara.
    hem bütün bunları haftasonu tatilinde mi yaptın. allahım sen güzel aklımı koru.
    neyse güzel olsun bütün yorgunluğun geçer , sinirlerin yatışır.
    proflar dekanlar haltetmiş bu ustaların yanında. öyle bir kibir, öyle bir kendini övme ki pööfff

    YanıtlaSil
  3. "Usta lafı etme benlen, buz gibi soğurum senden" dermişim mesela:)) Valla Ebrucum Allah o ustaların-tıpkı doktorlarda olduğu gibi-ne eksikliğini göstersin, ne de muhtaç etsin. Usta olduklarından da şüpheliyim ya, demiş bulunduk bir kere:))

    YanıtlaSil
  4. Ustalık bir iş olduğu zaman bende panik başlıyor. Bulması getirtmesi ayrı dert benimkiler hiçbir zaman söyledikleri saatte gelmediler. Mutfağı yerleştirdikten sonra bütün yorgunluk geçer ama güzel günlerde kullanın.

    YanıtlaSil
  5. Annem her yıl evi tadilat ettirir, mutlaka her yıl birşey bulur gözüne batan ve biz bu konuda çok çektik. Birincisi evin içinde yaşarken tadilat,pisliği çok zor ikincisi hep denilen meblağdan birkaç tık yukarıda olmuştur. Aplaaa öyle dediydim ama şuradaki bilmem neyinde bu kdar kötü olduğunu sökmeden nerden bilirim.Annem cinnet geçirirken tınaklarını da bizlere ve babama takardı:)

    YanıtlaSil
  6. Ustalara iş düştüğünde hem ev hem sinirler laçkalaşır, kaçınılmazdır :)
    Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  7. Yalnız Allah'tan tanıdık varmış arada.Bir de olmasaymış nice olurdu haliniz.Bu ustaların yanına birde teknik servisçileri eklemek lazım.Her gün dua eder mi insan beyaz eşyalarım bozulmasın diye.Ben ediyorum;)))

    YanıtlaSil
  8. Ebru okurken cok komik ve eylenceli geliyor :)) Ama yasarken sinir bir durum olsa gerek. Umarim en kisa zamanda hallolur bak yine iyi taraftan bak burada olsa o kadar iyi paraya kurtaramazdin :))

    YanıtlaSil
  9. Ustalar bir acayip oluyor. Biz de evi tamir ettirirken çalışırken bire bir gösterdiğimiz duvara değil kendi kafasına göre başka duvara musluk koymuştu...

    YanıtlaSil
  10. Okurken bana fenalıklar bastı ne ustaymışlar yahu.Allah sabır versin Ebrucum.Güle güle iyi günlerinde kullan canım mutfağını.

    YanıtlaSil
  11. Bu ustalar tüm Türkiye de aynı galiba. Aynı okuldan mezun :). Bizde taşınırken elektrikçi geldi 100 e anlaşmıştık önceki gelişinde 150 ödedik. Tesisatçı geldi 30 dedi 50 verdik. Ama şimdi ben önce gidip kendim malzemeleri alıyorum sonra sadece işçilik ödüyorum. yoksa 3 liralık malzemeyi de 5 e satıyorlar. Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
  12. tamirat işi bu kadar güzel anlatılır yani:)) bide bu ustalar söylediği zamanla iş teslimi arasındaki zamanda fark yaratırlar dikkat et güzelim git gel sıkıştır herifleri genelde geç biter;)

    YanıtlaSil
  13. Ne diyeceğim?
    Kolay gelsin!
    Ben "usta gelecek aman!" korkusuyla bir senedir prizleri tamir ettiremiyorum bile.
    Seninkisi büyük cesaret, tebrikler! :))

    YanıtlaSil
  14. Neyse geçmiş artık,umarım sonuçtan memnun olursun :)
    Allahtan marangozlarla uğraşmamışsınız,ne zaman arasan hep çarşıda bir işleri vardır onların,dükkanda durmazlar,ne yaparlar bilmem :))

    YanıtlaSil
  15. benim de ödüm kopar evde ustalık bir iş çıkacak diye. sürekli alttan alıp, nazik konuşacaksın ama onlar sürekli şikayet edecek. bu ne böyle, bu nasıl dolap, tesisat vs şeklinde. bizim de tesisat ve kombi ile ilgili gerilimli bir usta işlerimiz oldu, gerçi çözemediler olayı, homurdanmalarıyla kaldılar. eşim çözdü de kurtulduk daha fazla eve gelip gitmelerinden.

    YanıtlaSil
  16. Ah bana tadilat deme...Cinnet geçiriyorum inan...ev boyanacak haftaya beni şimdiden sıkıntısı bastı:(

    sen atlatmışsın...hadi geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
  17. Eyvah eyvah, kolay gelsin, güle güle kullanın :) o kadar çok çalışıyorsun ki ustalarda farketmiş parayı sıvayacak yer aradığınızı onlarda ücreti sıvamışlar heral :))

    YanıtlaSil
  18. Ebru'cum Allah kolaylik versin ustalarla ugrasmak zor is, ben bir camasir makinesi baglatmak icin 2 ay bekledim burada en son esim kendisi bagladi dusun artik :))

    Insallah en kisa zamanda biter istedigin Mutfaga kavusursun :)

    YanıtlaSil
  19. hayırlı olsun mutfağinız, inşallah mış milşere değmiştir.Bizim evde de 'ustaya verilirmi onca para biz yaparız' diyen ama hiiiiç yapmaya yanaşmayan cinsler var :)

    YanıtlaSil
  20. Assaharacığım karı koca pazarlık yapma konusunda özürlü olunca böyle oluyormuş:) Adamlar talep etmedi fazlasını komik olan biz emek verdi yazık diye diye verdik ama bize yazık oldu:)

    Küçük Mucizem canım hala hayalini kuruyorum ama gerekliydi:)Karı koca çok tutumluyuzdur sorma:)) Pazarlak yapamayız tutumlu da değiliz.

    Leylak Dalım hakikaten ellerine düşmeye gör.

    Hande saatle ilgili sorun olmadı ama ustanın 1 saatte kazandığını ben 1 günde kazanamıyorum o biraz ilginç tabi:) Ve çok geriliyorum aksilik çıkacak diye sonra evdekilerle kötü oluyorum

    Hahah Ayla aynı benim gibi yapmış annen. Taşınmadan önce dolapları yaptırmıştık aslında bu sadece fayans yenileme ve tezgah:) Eve yerleştikten sonra cidden çok zor.

    YanıtlaSil
  21. zeugmacığım öyle cidden. Sevilmeyen insanlar ilan edilecekler:)

    Sihirli Günce evet evet hatırlı tanıdıklar olmasa yanmıştım:) hahaha senin durum da fena dualara eşlik etmeli.

    Taze Annem çok tuttu be kuzum:) Hıı şimdi aktarırken komik ama ev berbat:)

    Annelili çok komik ya:) Nasıl kafalarına göre iş yapıyorlar cidden.

    İkiz Annem teşekkür ederim canım uzun yıllar hiçbir ustayı kaldıramayacak bünyem.

    Bıraktığım İzler siz de aynı bizim gibi emek takdir edelim derken yolunmuşsunuz:)) Ben de evyeyi bataryayı vs.hep kendim seçtim ve önceden aldık onları da almasam tapuyu verirmişiz:))

    Meyracığım onların işi bitti şimdi temizlik ve yerleştirme kaldı:(

    YanıtlaSil
  22. Allah kimseyi ustaların eline düşürmesin.Zindan ederler insana hayatı.Bu kadarla geçmiş bitmiştir inşallah sizin macera da.
    özlem

    YanıtlaSil
  23. Ekmekçim kaşındım ben. Hani olmazsa olmaz da değildi idare edilirdi ama biri anlatmadı ki sayfasında başıma ne geleceğini bilemedim:))

    Adaşım ebrulim biz 7 göbek sülale mobilyacıyız neyseki o bölümde sıkıntı yoktu taşından yapılmıştı. Aslında bu ev küçük ve geçiş aşaması:) (eşim duymasın) o nedenle koridora filan dolap yaptırmıştık taınmadan mutfaktakine de ilaveler aynı renklerde şimdi sadece tezgah ve fayans

    Uykucuruk artık kara listeye aldım ben kolay kolay mecbur kalmadan böyle olaylara girişmem.

    Dilekciğim kolay gelsin bol sabır dilerim:)

    Ülkücüğüm adama da dedim tesisatçı olmak daha kazançlıymış diye :) Yok paravı vurduk olayı tamamen şakaydı:)

    YanıtlaSil
  24. Şeymacığım orası da vahimmiş. Eşim genellikle usta çağırmaz kendisi halleder ama bunlar yapabileceği gibi değildi. En azından para istemezdi iyi de olurdu:)

    Sevgili Büşra sizinki de iyiymiş:)) Hepsi ayrı sinir değil mi.

    özlemciğim bitti bitti neyseki temizlik kaldı yalnızca akşamları yapacağım artık.

    YanıtlaSil
  25. heheh komik ki bu:) tamam insanların acılarına gülmek hoş diil ama komik napim:))) severim ben tesisatçıları falan çünkü hep iyi anlaşırız. burnumu sokmama izin verirler geldiklerinde:) keşke diyiverseydin tanıdık bulurduk hahaha :D

    YanıtlaSil
  26. Kedicim komik gelir şimdi ama yaşarken öyle dğildi:)
    Ben de pek burnumu sokarım eğri mi orası, şu parçayı kullanmayacak mısınız, açiiim mi sigortayı:)) gibi.

    YanıtlaSil
  27. Kolay gelsin.
    Usta olmak varmış:)

    YanıtlaSil
  28. ay ne güldüm Ebrucum yaşadıklarına :) yaşarken pek sevimli olmasada ama allah ustaların eline düşürmesin derim ben, ben evime taşınırken bu ustalar yüzünden 1 haftada 3 kilo vermiştim sinirden..

    YanıtlaSil
  29. ay okuken bana geldiler çünkü bizde evimizi aldığımızda mutfağı değiştirdik hemde öylesine bir mutfak (ozaman eve para harcadığımızdan futfağın sadece elini yüzünü düzeltik diyelim)ama adam 15 gün boyunca hergün
    -abla geliyorum diyerek beni ağlamaktan beter etmişti.15 günün sonunda taktı gerizekalı uyuz usta ama bbir pişkin sorma sanki geç kalan o değildi:(
    ayy okuyunca kötü oldum allah kolaylık versin.iyi günlerde kullanmayı nasip etsin.malum sıkıntısını çektin sefasını sür:)

    YanıtlaSil
  30. Valla ben yoruldum burda sen nasil yorulmayasin.Güc kuvvet ve ustalardan dolayi da sabirlar diliyorum.
    Hos bu yazi ile ustalara karsi bir sempati bile duydum.Öyle sirin anlatmissin :)
    Biz de ustalar cok.Amacam fayansci,kayinpederim boyaci,babam eski sivacilardan...Falan filan :)

    YanıtlaSil
  31. bisey yaptirmak gercekten hem maddi hem manevi yonden yipratici :) bu heleki mutfak olursa dahada ince noktalar barindirdigindan daha mesakatli oluyor ... ama sonunda cok guzel bir mutfagin oldugundan eminim :) gule gule kullan, mis gibi yemekler pisirmen dilegiyle ...

    YanıtlaSil
  32. iki sene önce bu sitresi biz de yaşadık. Mutfak, banyo, tuvalet ve ahntre olduğu gibi dğiştirmiştik. Ne demek olduğunu bir ben biliyorum bir de Allah...

    YanıtlaSil
  33. ustaların durumunu çok güzel bir şekilde ifade etmişsin.ağzına sağlık ancak bu kadar güzel anlatılır.her kelimesi ziyadesiyle doğru.Allah sabır versin...bende evin borcunu bitirince tadilata girecem....

    YanıtlaSil
  34. herşey bittiğinde değercektir bu sıkıntılara Ebrucum.kolay gelsin sevgiler :)

    YanıtlaSil
  35. Mini mini olmasi hic farketmez ne guzel genc yasta evsahibi olmussunuz. Gipta ettim. Gomme dolap ben cok severim biliyor musun? Ev alinca yaptiracagim veya icinde olmasini bekledigim seylerden biri. Yeni mutfaginizi gule gule kullanin. Dilerim evinizin nesesi, huzuru, bereketi bol olsun. Agzinizin tadi hic bozulmasin.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?