En güzel günlerimin üç mel'un adamı var: Ben sokakta rastlasam bile tanımayım diye en güzel günlerimin bu üç mel' un adamını yer yer tırnaklarımla kazıdım hatıralarımın camını.. En güzel günlerimin üç mel'un adamı var: Biri sensin, biri o, biri ötekisi.. Düşmanımdır ikisi.. Sana gelince... Yazıyorsun.. Okuyorum.. Kanlı bıçaklı düşmanım bile olsa, insanın bu rütbe alçalabilmesinden korkuyorum.. Ne yazık!.. Ne kadar beraber geçmiş günlerimiz var; senin ve benim en güzel günlerimiz.. Kalbimin kanıyla götüreceğim ebediyete ben o günleri.. Sana gelince, sen o günleri - kendi oğluyla yatan, kızlarının körpe etini satan bir ana gibi satıyorsun!. Satıyorsun: günde on kaat, bir çift rugan pabuç, sıcak bir döşek ve üç yüz papellik rahat için... En güzel günlerimin üç mel'un adamı var: Biri sensin, Biri o, biri ötekisi... Kanlı bıçaklı düşmanımdır ikisi... Sana gelince... Ne ben Sezarım, Ne de sen Brütüssün... Ne ben sana kızarım ne de zatın zahmet edip bana küssün.. Artık seninle biz, düşman bile değiliz.. Nazım Hikmet Ran |
3.06.2011
Nazım
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
çok güzel :)))
YanıtlaSilöyle diyordu Nazım
YanıtlaSilve bir kara gece gibi çöktü üzerimize
cehaletin
o onmaz umursuzluğu
hem o
hem ötekisi
düşman olmuş bize artık
bilmediklerinden çok
bu mel'un adamların
her ikisi
Ne denebilir ki? işte bu yüzden o şair biz hayranız. kelimeleri bu kadar başarılı kullananları deli gibi kıskanıyorum demekten başka.
YanıtlaSilNe mutlu ki bize hislerimize tercüman olan bir Nâzım çıktı neslimizden ve tâ yüreğimize girdi hiç çıkmamacasına...
YanıtlaSilTeşekkürler Ebru.
BEŞ SATIRLA
YanıtlaSilAnnelerin ninnilerinden,
spikerin okuduğu habere kadar,
yürekte, kitapta ve sokakta yenebilmek yalanı,
anlamak, sevgilim, o, müthiş bir bahtiyarlık
anlamak gideni ve gelmekte olanı.
NAZIM HİKMET RAN
Butun siirlerini hic slkllmadan okuyabilecegim tek yazar.
YanıtlaSilIyi ki dogmus!
YanıtlaSilHayatımızdan kötü duygularla çıkardıklarımızdan, çıkarmak zorunda kaldıklarımızdan önce nefret eder, kendimize kızar, ona harcanan dakikaya bile üzülür hale gelebiliriz. bu noktada birçok derde deva olan zaman yine işimize yarar ve sayesinde nefret etmek, düşman olmak bile anlamsız deriz. çünkü nihayetinde nefret etmekte bir değer atfetmedir..
YanıtlaSilO zaman geriye bir tek söz kalır..
Artık seninle biz..
Düsman bile değiliz...
şu son iki mısra tüylerimi diken diken eder her zaman. bana söylese biri, derim hep, oracıkta ölürüm..
YanıtlaSilkelimelerle sevmeyi, yeri gelince öldürmeyi ne de güzel bilir bu adam...
nazım işte.o yazar biz hayran hayran okuruz.nefisssss
YanıtlaSilherkes şair olabilir ama herkes böyle yazabilir mi???
YanıtlaSilNe denir ki başka? Sizin söyledikleriniz üzerine Nazım üzerine. Çok şey de benim lisanım yetmez belki de:)
YanıtlaSilDivan (lale devri) edebiyatının şahsa özel (bireyci) şiir tütüne meydan okuyan tanzimatçıların çocuğu sayılan Nazım, adına ters düşen Nesir biçimli şiirleriyle, topluma ve genel sorunlara hitapetmesi, her hayatın lale devri imajında olmadığını sağır sultanlara kadar duyurmuş olması, ayağı yere basan, gerçekçi ve biraz da protest bir edebiyat türünü miras bıraktığı için "çok yaşasın Naım Usta"
YanıtlaSilTexas'da iken kutuphanede Nazim kitaplari bulmustum da hemen hepsini okuma firsatim olmustu.
YanıtlaSilNe derin bir insan...
ben Nazım hikmeti Canan Tan sayesinde sevdim ezberledim şiirlerini gelmez böyle ustatlar dünyaya kolay kolay
YanıtlaSil