Sayfalar

9.01.2012

Corydon-Andre Gide

'Tüm eğilimler doğanın içindedirler' Pascal.
'Doğanın o kadar da tekdüze olmadığı kuşku götürmez. Demek ki, doğayı tekdüze kılan alışkanlıktır, çünkü alışkanlık doğayı zorlar; kimi zaman da doğa alışkanlığın üstesinden gelir ve insanoğlunu, iyi ya da kötü herhangi bir alışkanlığa bakmayarak.' (syf: 31)

Andre Gide Corydon Sapık Sevgi'de eşcinselliğe hastalık gibi bakılmasını alıntılarla ve diyalog şeklinde ele alarak açıklıyor. 

Andre Gide'in yapıtları arasında en çok tartışılmış, üzerinde en çok söz edilmiş olanıdır. Gide burada kurulu ahlak düzeninin dışına çıkarak 'sapkın' denilen sevgileri bilimsel olarak ele alıyor ve insan özgürlüğü açısından tartışıyor. Ahlak yönünden en tutucu kişileri bile düşündürecek kanıtlar bulup ileri sürüyor. (Arka Kapaktan)

Karşılıklı diyalog şeklinde yürüyor olması okunmasını kolaylaştırıyor ama ileri sürdüğü her kanıtta geçen isim, düşünce veya tezde aklınızda başka kaynaklardan, aynı konuyu okuma geçiyor sürekli olarak. Zaman zaman uslup sertleşiyor gibi olsa da ardından verilen örnekle yeniden konunun içerisine çekip 'otur ve dinle daha bitmedi' diyor. Hem de bunu sizi kıskıvrak yakalayarak yapıyor.
Aslında fazlasıyla alıntı olduğu için ve soru cevap şeklinde ilerlediği için aktarmak veya özet sunmak oldukça güç bu kitapta. O kadar çok yerin altını çizdim ki. Hatta altını çizmekle kalmadım ajandama not ettim:)


'Horatius'un şu sözünü tekrarlıyor: 'Doğal olanı kovdunuz mu, dörtnala geri döner' Şimdi sizi iyice anlıyorum artık: Sizin için doğal demek kendi cinsine dönüklük demektir; insanlığın doğal ve normal kabul etmek densizliğini gösterdiği ilişkiler, erkekle kadın arasında olanlar; işte sizce yapma olan bunlardır. Haydi söyleyin de kurtulun.
Kısa bir süre sustuktan sonra;
Düşüncemi saçma göstermek kuşkusuz kolay bir şey; ama kitabımda bu görüşümün az önce ortaya koyduğumuz öncüllerden kendiliğinden çıktığını belirttiğim zaman hiç de o kadar temelsiz görülmeyecek.' (syf: 78-79)

'Korkarım ki doğanın kendisi de bir ilk alışkanlıktan başka bir şey değildir, tıpkı alışkanlığın insanda ikinci bir doğal duygu olduğu gibi ' Pascal (Syf: 28)
'Doğadan çıktığını söylediğimiz bilinç kuralları alışkanlıktan doğar.' Montaigne (syf: 28)
'Eğer aşktan söz edildiğini duymasa hiçbir zaman sevemeyecek insanlar vardır.' La Rochefaucault (syf:29)
'Önemli olan iyileşmek değil, dertleriyle bağdaşarak yaşamaktır' Madame D'Epinay (Syf:18)
'Önemli olan bu davayı savunmakta bir çıkarım olup olmadığını bilmek değil, savunmaya değer bir dava olup olmadığını bilmektir.' (syf:94)

Dinlemek İstersen Tık

16 yorum:

  1. canım yeni yıla öyle tembel başladım ki kimseciklere mutlu yıllar bile dileyemedim...senden başlayayım hayatım..koskocaman bir MUTLU YILLAR ARKADAŞIM...

    YanıtlaSil
  2. Enteresan bir kitap..Yav herkesler en olması gerektiği şekilde devam etsin bacım bence :):):)

    YanıtlaSil
  3. Bende bir tür felsefe işledin postunda sandım öyle geldim ama biraz farklı çıktı:)

    Kitap güzele benziyor ama umarım insanlara eşcinselliğin mantıklı olduğunu lanse etmiyordur...

    Eleştirmem, aşağılamam, yadırgamam ama hoş da bulmam...


    Eşcinsellik zor bir hayat tercihi ve iyi ki çoğunluk bundan yana değil:)

    Kitabı çok merak ettim paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Gülçinciğim iyi yıllar canım. Olsun olsun daha başındayız:)

    Deja Vu :)) Olması gereken oymuş meğer.

    Amak-ı Hayal blogda felsefe sadece alıp yazmak olur bu sevdiğim bir şey değil. Karşılıklı tartışmak gerek belki veya ciddi bir tezdir uzun uzun okursun, okurum ama bloglarda tamamiyle 'bak ben neler de biliyorum' türü sırıtıyor sevdiğim bir tarz değil.

    eşcinselliğin tercihten öte bir şey olduğunu anlatıyor aslında. Verdiği örnekler, alıntılar ciddi kanıt niteliğinde. Bence beğeneceksin ben teşekkür ettim:)

    YanıtlaSil
  5. ne güzel okumuşsun kuzum kitabı, ne güzel anlatmışsın, soruyorum: SEN GERÇEK MİSİN?

    YanıtlaSil
  6. Yok kuşum anlatması zor bir kitap çünkü genellikle alıntılar var:)
    İda erken uyuyor (21'de en geç 21.30 da) zaman da çok kuşum bende bebiş yok kemiren kenardan kenardan:) Ama isterdim ne yalan söyleyim.

    YanıtlaSil
  7. kuzuların en yumuşağı, en pamuğu, ben de 3.yü, hatta 2.yi ve kimse duymasın fısıltıyla söylüyorum bak 1.yi isteyerek planla yapmadım ki, he he zaten ben plan özürlü bir insanım. kim yapacak planı, plan yolda düzülür der koyulurum yola:D hep kendileri karar verip geldiler dolayısyla mutlaka yapmalısın diyecek deyilim. sadece şunu söyleyebilirim: iyiki varlar. ama koşullar, sağlık durumu hepsi çok önemli, bigün minik bir nehirida karar verip, eline bavulu alıp, otobüs durağınada bekleyip, ilk gelen otobüse atlayıp gelebilir. benim 3. 39 yaşımı beklemiş mesela. öptüm seni güzel kuzu.

    YanıtlaSil
  8. hım çok güzel, pek güzel. aferim ama dışarıda bu hava varken işten kaytar en kısa zamanda bence. kitabı falan da bırak bi kenara. idayı da al, at kendini yollara hatun. tam fotoğraflık. bu arada kitabı bitirdim. ev adresini mail at bana sana yollayayım:)

    YanıtlaSil
  9. Ben de eşcinselliğin sadece bir tercih olmadığını düşünüyorum, üzücü ve düşündürücü bir durum bana kalırsa.
    Enteresan bir kitapmış, çok seviyorum Ebru yazılarını, okumadan takip ediyorum sayende kitapları :)

    YanıtlaSil
  10. işte bittiğim an'dır. 'Eğer aşktan söz edildiğini duymasa hiçbir zaman sevemeyecek insanlar vardır.' Önünde saygıyla eğiliyorum La Rochefaucault :)

    YanıtlaSil
  11. kedişş ben de ev adresimi mail atimmiii bana da yolla:D
    imza kıskanç kuş

    YanıtlaSil
  12. Eger asktan sozedildigini duymasa hicbir zaman sevemeyecek insanlar vardir...Vay onlarin haline...

    YanıtlaSil
  13. Kuşum plansızım öylesi daha güzel hem. Öpüyom seni geç de olsa:)

    YanıtlaSil
  14. Kedişim konuştuğumuz gibi yapalım canım kitabı:)

    Ben bu ara yanıt veremiyorum dikkata alınmıyor sanmayasınız olur mu arkadaşlar. Sürekli kaça kaça :))

    YanıtlaSil
  15. Esracığım vaktin olursa bir göz at derim.

    Değil mi Deidemciğim vay ki ne vay:)

    YanıtlaSil
  16. "'Doğal olanı kovdunuz mu, dörtnala geri döner'
    bu nasıl azla çoğu anlatan bir cümledir!....

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?