Sayfalar

13.02.2012

Human Planet...Kerbela ve Pazar

Dünya üzerinde yaşayan diğer canlılara nazaran, sadece bir tanesi kendine bütün habitatlarda yaşama imkanı sağlayabilmiştir; "İnsan"... 
Dünyanın en iyi belgeseli sayılan Human Planet'in ilk bölümü  Okyanusları geçen hafta izlemiştik. Eşim ida için indirmişti. Eve de garip bir alet aldı ki (kuşkusuz garip olan benim o aletleri bilmediğimden) inanılmaz zevkli oluyor izlemek. İçerisindeymişiz hissi ile. Evde de epydir uydu alıcımız olmadığından (bozuldu ve almıyoruz yenisini) Tv açıyorsak sadece o aletle film izlemek için açıyoruz. Mutlaka bilyorsunuzdur zaten belgeseli her bir bölüm zor doğa şartlarında insanın var olmayı başarma çabasını inanılmaz görüntülerle anlatıyor. İnsanın doğaya uyumunu, bu uyumu sağlarken verdiği olağanüstü çabayı izlerken çok tuhaf hissediyorsunuz.  Bajau'lar çok ilginç geldi ilk bölümde. Karadan uzak tamamen okyanus üzerinde yaşıyorlar. Suyun altında uzun süre kalıp avlanabiliyorlar. En çok etkilendiklerimden biri aşağıdaki videoda. İlkel koşullarla alınan önlemler ve ölümle yaşam arasında hayatta kalabilmek için yapılan bir iş.

Belgeseli Tuncel Kurtiz seslendiriyor. Kendisini seviyorum ama altyazılı izlemek sanki daha zevkli gibi geldi. Ama İda bazen yetişemiyor o nedenle seslendirme yapılmış haliyle izledik. Bu pazar da kahvaltıda daha biz açmadan İda açmıştı 2.bölümü izledik 'Çöller'. galiba okyanustan daha çok etkilendim. İronikti bir an ve hepimiz sus pus kaldık. Mutfakla salon arasında çayı tazelemek için eşimle birbirimize topu atarken su bulabilmek umuduyla yüzlerce kilometre yürüyen insanları izledik:( İnsanın para, maddi şeyler uğruna birbirini öldürmesi nasıl da anlamsız geliyor onları izlerken. Veya taksit taksit alıp ödemeye çalıştıklarımız. Çöllerde birkaç hikayeden özellikle çok etkilendik. 10 yaşındaki Mamadou'nun ineklerini göle, suya kavuşturması gerekiyor. Hem kum fırtınası hem de fillerin saldırısından korunarak suya ulaşması gerekiyor. Fillerden önce yola koyulabilmek için çok erken uyanıyor ve sadece ineğinden sağdığı süt ile susuzluğunu ve açlığını gideriyor. Burası bizim için çok öğreticiydi. Masada önünde duran yiyecekleri yememek, sütünü içmemek için mızıklayan ida  için iyi ders oldu. Tuncel Kurtiz seslendirmede 'onun yaşındakiler okulun yolunu bulmıyor' derken sessizlikle onayladı İda:)

Ben en çok Tubu kadınlarının  o uçsuz bucaksız Sahra çölünde  su kuyusu aramalarından etkilendim. Hem yıldızları, hem kum tepelerini gözleyerek suyun bulunduğu yeri buluyor. Hissedebilme yetenekleri var ve su bulma kadınlara özgü bir yetenek. 
Buharlaşan Antogo Gölüne 2000 erkek aynı anda koşuyor ve balık avlıyor. Çöller Belgeselini izlerken dünya şeklindeki gece lambasını da yanına getirdi ve yerlerini buldu anlatılan her yeni öyküde:) Ankara ile uzaklıklarını da 'ooo bir karış, ooo beş parmak uzak bize' diye hayretle anlattı:) Kesinlikle izlenmesi gerekiyor. En çok şehirler bölümünü merak etsem de sıralamayı bozmadan gidelim biz.

Gelelim pazar gününün 2.bölümüne. 2 yıldır gitmeyi istediğim ama 'biletler tükendi' yazısından dolayı başaramadığım bir oyundu Kerbela. Bu sezon gösterimde değil oyun. Özel bir gösterim için biletler aldık. Tabi bu gösterim oyunun isminden de kaynaklı tamamına yakını Alevilerden oluşan bir grubaydı. Salon tıka basa doluydu. Oyuna İda da girdi. O kadar uzun bir oyun olmasına rağmen ilgiyle izledi. (bir ara kestirdi ya neyse) Sürekli olarak sorular sormak istese de 'çıkışta anlatacağım' dedim ve sormayı bıraktı. Oyun 'Turna Semahı' ile başlıyor. Vakti zamanında bu semahı öğrenmiştim.
Kardeş Türküler ekleyeyim keyifle dinleyin.

“Kerbela”, İslamiyetlin kuruluşunda var olan demokratik öğelerin yok edilmesine, Hilafet'in saltanatlaşıp Doğu'nun klasik devlet yapılanmasına (nemrutlaşmasına) ve şeriatın bu saltanat-devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesine, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsüdür. Diyor burada

-2009 - 2010 Sanat Kurumu - En İyi Kadın Oyuncu - Rengin Samurçay
-2009 - 2010 Sanat Kurumu Övgüye Değer Erkek Oyuncu - Erdinç Gülener
-2009 - 2010 Sanat Kurumu En İyi Işık Tasarım Ödülü - Yakup Çartık
-2009 - 2010 Sanat Kurumu En İyi Müzik - Tahsin İncirci
-2009 - 2010 1. Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülü En İyi Yapım Yönetmeni- Ayşe Emel Mesci
-2009 - 2010 35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri En İyi Oyun Yazarı - Ali Berktay
-2009 - 2010 35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri En İyi Yapım - Kerbela
-2009 - 2010 35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri En İyi Yönetmen - Ayşe Emel Mesci
-2009 - 2010 35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri En İyi Müzik - Tahsin İncirci
-2009 - 2010 X. Lions Tiyatro Ödülleri En İyi Yapım - Kerbela
-2009 - 2010 X. Lions Tiyatro Ödülleri En İyi Işık Tasarımı- Yakup Çartık
-2010 Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri En İyi Yazar- Ali Berktay

Yukarıda belli oluyor zaten birçok ödülle de başarılı oldukları tescillenmiş. 'Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali' denilen her sahnede salon inledi alkışlardan. İzleyici grubu böyle olunca epeyce provake olduk desem yalan olmaz:) (Dikkat sanatsal olmayan bakış açısı içerebilir)  Annem, teyzem, eşi, kızkardeşim ve eşi İda ben ve eşim birlikte gittik. 'Zulmü yapanlar kadar, o zülme karşı ses çıkarmayanlar da suçludur' denildiği an İda bile coşkuyla alkışladı:) 2. perde başladığında burun sesinden konsantre olmakta zorlandık. Herkes ağlıyordu hem de salya sümük. Haliyle ben de ağladım. Annem Muaviye'nin göründüğü her sahnede yığınla laf etti.Annem yaşındaki tüm kadınlar da aynı durumdaydı.
Kostümler, dekor, özellikle de ışık inanılmazdı. Kareografi ve müzikler çok güzeldi. Oyun bittiğinde oyuncular tek tek selam verirken Muaviye ve Yezid rolündeki oyuncuları göstererek 'şunları alkışlama' dedi annem:)) Annemi ikna edemedim 'İyi oynayan oyuncular' olduklarına:) Hz. Hüseyin rolündeki oyuncuda dakikalarca ve hüngür hüngür ağlayarak alkışlar tutuldu. Salondan çıkarken ayrılıyorduk teyzem kız kardeşimin eşini öpmeyi unutunca Kürşat 'Amma kaptırmış kendini beni öpmüyor görüyor musunuz' dedi. (Kürşat Sünni) Eşim Muaviye ve Yezid rolündeki oyuncuların hayatından endişe ederken İda noktayı koydu:) 'Çölde ölenler kimdi?' 'Ölenler benim atalarım susuz bırakıp öldürenler de babanın ataları' dedim:) Şaka bir yana İda ile bunu konuşmuştuk önceden. Eşim 'ben Sünni de değilim Alevi de insanım' dedi bana kapak oldu:) 'bak oğlum tarih boyunca öğretmişiz insan sevgisini'dedim güldük ve kapattık:) Biz böyle bir aileyiz işte sülalede neredeyse ilk olarak Alevi olmayan biriyle evlenerek kuralı bozdum şimdi ardımdan gelen epeyce genç kız var:)

Nasıl bir aile ortamıysa düşünün kahvaltıda belgesel,öğle yemeğinde tiyatro:) Akşam opera... Pehh

Önemli: Kerbela Şubat ayı içerisinde 1 defa oynayacak 28 Şubat Ankara için buradan Bir Delinin Hatıra Defteri İçin burada
Uzun oldu biraz. Görseller internetten.

23 yorum:

  1. Human Planet'e bende bayilmistim, Kerbelayi ise oldukca merak ettim simdi :)

    YanıtlaSil
  2. Ne hoş bir haftasonu geçirmişsin canım benim..paylaşımın çok güzeldi..zevkle okudum..

    YanıtlaSil
  3. Tesadüf müdür bilmiyorum ben de bugün Kerbela yı anlatan bir kitaba başlayacaktım. Keşke buraya da gelse oyun.

    Eşinin cevabı bence harika bir sonuç olmuş yazına. İda çok şanslı böyle bir ailede büyüdüğü için.

    YanıtlaSil
  4. Kerbelayı geçen sene seyretmiştim hakikaten o görsel efektler bir tiyatro sahnesine ve bu oyuna çok yakışmıştı...şimdide annemler başımın etini yiyor bilet al gidelim diye ama kapalı gişe arada oynasada ben alamadım:(

    YanıtlaSil
  5. Belgeseli biliyordum ama hakkında bildiklerimin az olduğunu anladım bu yazıdan sonra, öyle güzel anlatmışsın ki Ebrucum, utandım bulaşık makinesi dolmadan çalıştırdığım ya da oğlanı yıkarken küvet keyfi yapacak diye litrelerce su harcadığım için. Bekleyemeyeceğim Can Bora'nın biraz daha büyümesini izlemek için, mutlaka ama sahiden mutlaka temin edip en kısa zamanda izlemek istiyorum.

    Kerbela'ya gelince; oğulları seviş şeklimizden daha fazla ortak noktamız varmış meğerse :) izleyemedim ben oyunu, son iki senedir imkan olmadığından sinemaya, tiyatroya kaçırmıştım bu sebeple onu da ama haberim olsaydı bu özel gösterimden, ilk kez iş dışında birşey için bırakabilirdim belki oğlanı bir başkasına.

    ben ilk değilim senin gibi ama ikinciyim ablamdan sonra evlenen yabancıyla :)

    YanıtlaSil
  6. aya allah ya muhammed ya ali.
    mutlaka gitmeliyim.

    YanıtlaSil
  7. ya aklım kaldı şimdi başka oynanmayacakmıymış.alevi grup var ve ben kaçırdım.inanamıyorum.kardeş türküler şahımerdan favorimdir.demmeyide çok severim.kaçırdımmı şimdi ben bu oyunu.

    YanıtlaSil
  8. Serpilciğim biz de derneğin organizasou ile izleyebildik 2 sezon oynadı ankara da ama bilet bulamadım:( İstanbul için Devlet tiyatroları listelerine baktın mı?

    YanıtlaSil
  9. Human Planet gerçekten mükemmel bir yapım, izledikçe nasıl küçük nasıl çaresiz ve aciz hissediyor insan kendini. Koloniler halinde yaşayan karıncalardan farksız gibiyiz şu toprak parçasında. Ne büyük bir toprak parçası, ne büyük çeşitlilik.....

    Ben Human Planet'i 1 kez izleyebildim malesef ama aklıma yer etti şimdi indirelim dursun kenarda. Belgesel can'dır :))

    Kerbela'ya gelince; İda'nın bu oyunu sıkılmadan izlemesine sevindiğimi söyleyebilirim. Çünkü önemli olan dinler, mezhepler değil; dinlerin insanlara yaptırdıkları ve bu bağlamda eşinizin söylediği şey çok yerinde olmuş. "Ben insanım!"

    Ne güzel, keşke herkes "ben insanım, sen insansın" deyip birbirinen saygı duysa...

    YanıtlaSil
  10. canim bende izledim belgeseli yanliz Tubu kadinlari olan bolumu...inanilmaz etkilemisti beni..

    "Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali"

    Nasil beni boyle aldi gitti bir 15 yil oncesine..:(( bende ogrenmistim bu semahi..

    Acaba buraya gelmezmi (Londraya) cok merak ettim oyunu, cokta guzel yazmissin...

    annene cok guldum, sunlari alkislama demis...:))...
    kocaman sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  11. Eşin de çocukların gibi çok şanslı.
    İnsan sevgisi rehber olmuş size :)

    YanıtlaSil
  12. Kulturel acidan zengin bir Pazar olmus. Belgesel...Tiyatro...Ne guzel. Ida tabi ogrenir oyle guzel bilgileri. Sasmamak lazim

    YanıtlaSil
  13. human planet i ben de temin edip en kısa zamanda izlemek istiyorum. bir de babies belgeseli var listemde, geçenlerde deli anne yazmıştı onu da merak ediyorum. eşin de evrensel yorumundan dolayı sempatimi kazandı bu arada :) aile büyükleriyle bu tarz bir tiyatroyu izlemek çok eğlenceli olmuştur eminim :))

    YanıtlaSil
  14. Human Planet/okyanusları izledik biz de...Rüya gibiydi,çok etkileyici....'İnsan'beklemede ilk fırsatta...
    Kültürel aile ortamınızı, maceralarınızı ve dialoglarınızı çok sevdim;)Peh!;)
    Öperim.

    YanıtlaSil
  15. yani böyle bi yazının altına gitmez hatun ama harem mimimi sana dayıyorum haberin ola.

    YanıtlaSil
  16. diğer haberler de güzel ama bu human planeti bilmiyodum ben de hemen izleyim 3D olarak hımmm.
    :)

    YanıtlaSil
  17. A-H canım Ankaraya gelmen lazım şubat bitmeden konuğumuz ol.

    Deva Vu teşekkür ederim canım. Bu arada sayfanda yorum yapılamıyor değil mi? Soracağım ancak vakit buldum:)


    Nilhancığım keşke izleme şansın olsa belki oraya da gelir belli mi olur veya sen b taraflara gelirsin?

    YanıtlaSil
  18. Meyracığım 28 Şubat için acele bak bilet durumuna.


    Esracığım :)) Varmış ortak noktalarımız bildiğimzden de fazla. Hakikaten biz de aynı şeyi konuştuk. O çocuk çamur gibi suyu içerken içim acıdı. Biz musluktakini beğenmiyoruz dedim:( Hakikaten İda da pek oynar banyoda artık sanırım belgeseli hatırlatıp engel oluruz.


    Serpilciğim İstanbul için bilmiyorum programı incelemedim yazının sonuna ekledğim ankara ama şehir seçiliyor bir bak istersen.

    YanıtlaSil
  19. Derbay kesinlikle belgesel candır:)
    Bir şeyi övüp diğer şeyi yermemeye gayret ediyoruz. Elbette etkilenecek bizim doğrularımızdan.Teşekkür ederim.


    Rozerinin Annesi canım Londra da Alev Derneği var diye biliyorum. Almanya da fazlasıyla var ama Londra da var. Belki dernekle görüşüp organize etmelerini isteyebilirsiniz. Kapalı Gişe oynar orada eminim:)

    YanıtlaSil
  20. Şiirsel can :)
    1 çocuk var bende. Vee teşekkür ederim.

    Çay ve Simit en kısa zamandaaa geleceğim.


    Didemciğim siz de çok hoş vakit geçiriyorsunuz biliyorum benn.

    YanıtlaSil
  21. Anne Kaleminden bulamaz isen haberleşelim olur mu? Ankarada olan arkadaşlar için de teklifim geçerli.
    Annemle ve teyzemle bomba cidden:)


    Banucuğum teşekkür ettim canım özledim seni pehh:))

    Kedişim tamamdır kuzum.

    Sevgili Deep kesinlikle kaçırma hele 3d ımmm süper:)

    YanıtlaSil
  22. ben internetten hiçbir şeye bilet bulamıyorum. kendimi çok basiretsiz hissetmeye başladım. ne yani bu yaştan sonra gidip gişe kuyruklarında mı bekleyeyim sabahın köründe :))

    özendim ben ama bu kültürel hareketliliğinize, ne güzel olmuş..

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?