Sayfalar

29.02.2012

Yuva (Home), Kefir Harekatı ve Karlı Ankara

Doğal olmayanı da doğalmış gibi algılama kabiliyeti geliştirdim. Ya da vardı bir yerlerde bulup çıkarttım. Bunda son günlerde izlediğim belgesellerin etkisi oldukça fazla. İyi mi oldu bilemedim şimdi:) 
Dünden beri kar yağıyor biraz önce pencereden baktım ve gördüğüm şeye hayran oldum. Sokak lambasının ışığı altında döne döne yere düşen 'kar tatili' ni izledim. Eskiden böyle derdik değil mi? 'Tatil yağıyor'
Birkaç gündür dinlediğim müziklerden kurduğum cümlelere kadar hepsinde bitmeye yüz tutmuş pil kıvamı var:) Şikayet değil bu. Tam tersi o kadar hızlıyım ki kaçırdığım şeylerin üzerinden geçiyor gibiyim. O kadar detaycı halimle bile kaçırdığım detaylar ne çokmuş meğer.
Sinirlenmiyorum örneğin ne büyük ilerleme. Sinirlenip hızlı hızlı çıktığım merdivenleri kullanmıyorum. Israrla bekliyorum asansörü. Geçici bir hal midir bilmiyorum ama sevdim kendimi böyle. İçime her ne kaçtıysa eminim epey çaba veriyor diğer yanıma teslim olmamak için.
Ben ben ne mi yapacağım? Hiççç. Bekleyeceğim sadece hangisiyse galip eyvallah diyerek devam. (Bakınız pek de itaatkar oldum hayırlara vesile)


Bu akşam Yuva (Home) Belgeselini izledim. Eğer birkaç gün daha buna benzer belgesel izlersem insan denen varlıktan nefret etmekle kalmayıp eylem planları yapmaya başlayacağım. Kendimden nefret etmekle başlayacak kadar da adilim.
Çekimler 3 yıl sürmüş ve 54 ülkeden havadan görüntülere yer verilmiş. Epeyce didaktik bir dil var izleyici yaşı bu defa çocuklar olur mu bilmem ama daha önceden ilgili olan bir çocukla rahatlıkla izlenebilir.
 Belgeselde önemli bir vurgu var 'karamsar olmak için artık çok geç'

Annem pazar gününden beri uzmanlık alanına bir yenisini daha ekledi. Bu deneyde beni kullanacağını tahmin ediyordum ama yasalar gereği resmi olarak bildirmesi gerektiğini de biliyordum. Haliyle zorunlu gönüllü olmamla annemin kefir harekatını açıklaması arasında birkaç saniye fark var. 'Hı tamam tamam yerim veya içerim her ne yapılıyorsa' dedim ve bu akşam kurtuldum elinden. Meğer bu kefir mayası taaa Kafkaslardan gelmiş ! Kefir ile ilgili bir deneyim yaşadım birkaç yıl önce hazır satılanlardan alıp sadece tadına baktım ve belki de o günden sonra ruh sağlığımda ciddi sorunlar baş gösterdi. Ama en başta da dedim ya şu sıra itaatkarım. Faydalarını kız kardeşimle birlikte koro halinde açıkladılar. Kefirin dahi faydasız kalacağı denekleri oldu haberleri yok. Neyse yarın mayalanmış kefirimi yiyecek miyim, içecek miyim bilmiyorum. Kim bilir belki de benim kefire bir faydam dokunur!
Şunu itiraf etmeliyim mayalanmakla ilgili garip bir mide bulantısına sahibim. Süte katılan mayanın ışıklar kapanınca fıldır fıldır gezindiği bir kap ve aralarında geçen salak saçma konuşmalar geliyor aklıma. 'Şişşttt haydi koş sen sağa sen sola hoppp çalkala şimdi yandan bi tane daha çıkart ohh oldu oldu tamam süt de değişiyor bak tamam biraz dinlenelim haydi uzannn' mayalanmayı sağlayan bakteriler sohbeti uzattıkça benim mayalanmış yiyeceklere mesafem artıyor. Şarap da mayalanmaz mı? Yok onun bakterileri pek entel. Sütteki gibi değiller şiir filan okuyor hayvanlar (hayvan dedim peh ayıp mı olur acaba)
Bunlar gece bizim mutfakta çoğalırsa ben kafayı yerim anneme demedim ya neyse!
Bu arada hala kar yağıyor. Ankara Valiliği çocukları yollara dökmeden okulları kapatmış afferim. İda okul kapanabilir diye ders yapmak istemedi kapanmaz açıyor araçlar yolları dedik. İnandırıcılığımız zedelendi valilik yüzünden.
İş de tatil olsa....


23 yorum:

  1. keyifle okudum..
    gerçekten karamsarlığa bile geç kalındı.. bari kalanları güle oynaya tüketelim!! oldu artık..

    kefir mayası da hızlı çoğalır hani mantar mantar.. ama yararlarını bn gördüm.. kullananlarda.. ben mi? sen bana bakma.. imamın yaptığı değil söylediği esasmış.. sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  2. okullar tatil ediliyor diye mi "tatil yağıyor" diyordunuz?
    bizim en çok özendiğimiz şeydi kar tatili, hiç yaşayamadık. bilsen ne büyük ukdedir içimde :))

    YanıtlaSil
  3. rezil kepaze olduk defne ile bu akşam eve dönmeye çalışırken 9 a geliyordu vardık bizim üst yönetimle yakın akraa olduk uzun hikaye...
    valilik naparsa yapsın ben okulu da işi de tatil ettiydim hem de dilimde defnenin hayatta duymadığı bin türlü küfür eşliğinde

    kefire mayalanmış süte falan gelince
    ben ziraat mühendisiyim aslen
    hem de Süt Teknoloğu olarak
    var sen hayal et gariiiii

    YanıtlaSil
  4. Simdi bende bir anneyim ya hatta büyük bir ihtimalle annen yasindayim.
    O yüzden Kefir iyidir candir. Ihmal etme anne sözü dinle diyecektim ama öyle güzel bir dille yazmissinki bende sütle mayanin hallerine gülmekten ciddi bir seyler yazamiyorum:)))

    YanıtlaSil
  5. ayy o kefir ne feci birsey ya :(
    babam zorla icirmeye calisti yillarca hep zor kurtuldum elinden :)))

    YanıtlaSil
  6. tatlım sen hangi kimyasalın etkisi altında yazdın bu maya hikayesini yaa....çok güldüm çok:)alemsin valla:) ama bende kafirden nefret ediyorum ya. annemin deneğiydim bende bi işe yaramadı bence:) sevgiyle

    YanıtlaSil
  7. ben de kefir içemeyelerdenim. ama sütü mayalayıp yoğurda ve peynire çeviren o bakterileri seviyorum. :))) eşim ziraat mühendisi olduğu için tarım konusuna bir hayli yakınım,ama yuva belgeselini izlemedim.açıkçası karamsar şeyleri izlemek beni çok üzüyor.o yüzden özellikle uzak duruyorum. içinde itaatkar bir yan olması bazen güzel.hor görme onu,sev.açığa çıkar.faydalarını göreceksin. :))

    YanıtlaSil
  8. Belgeseli izlemediğim halde yeterince kotu düşünceler besliyorum insanlar hakkında, aslında çok da gerek yok sanki Ebrucum filmlerle, belgesellerle farkındalık yaratılmasına, biraz etrafa bakmak yeter anlamak için kanımca. Karamsar olmak için artık çok geç, ne doğru ve sarsıcı bir gerçek değil mi?
    Kefiri annem de mayalıyor, ben adet edemedim daha, yoğurt mayalayarak devam ediyorum yola ama hazır mayalayan varsa at kafandaki düşünceleri de iç mutlaka :)
    OKullar iyi ki tatil oldu, ben sabah zor geldim beş dakikalık yolu dahi!

    YanıtlaSil
  9. Buradada her yer bembeyaz...
    Kefirin faydalarını bilsemde kullanmak istemiyorum nedense. Gariptir ama içimde böyle bir ikilem var...

    YanıtlaSil
  10. ilginç ama çoğu kişi kefir mayası ile ilgili aynı şeyi konuşuyor. o karnıbaharımsı mayalar ilginç geliyor. oysa dediğin gibi şarap da yoğurt da mayalanmıyor mu arkadaş? yaşam iksiri Ebru. su da dik şunu kafana. asla az az içeyim deme.

    YanıtlaSil
  11. Bakterilerin muhabbetine bayıldım. Ama anne sözü bu her zaman dinlenir, görüntüsü,tadı önemsiz, kesin çok faydalı olacaktır:)
    Bu arada Ankara cidden çok fena,trafik ve de ulaşım açısından aslında,yoksa görsel şölen, bak bak doyama..

    YanıtlaSil
  12. ya ben de hep aynı şeyi düşünürüm. küflenen, mayalanan şeyler yoğurt falan hep içinde canlı organizmalar var ya :))) demek sen de benim gibiymişsin :) evet okullar tatil biz de evdeyiz bugün :)

    bu aralar ben de çok relaks bi anneyim sevgi doluyum, allahım benim içime de ne girdiyse lütfen devam etsin :)

    YanıtlaSil
  13. Ebruşum iyididr öyle bazen hayatla fazla inatlaşmamak, ne bileyim asansörün keyfini kabul edip merdivenlere yönelmek falan, insanı dinlendirir, teslimiyet değil asla ,)

    birkaç yıldır yoğurt mayalıyorum, bu işi başardığımı görünce kendimle gurur duymuştum. hala da annem başta olmak üzere inanamayanlar var, kiiim, sen mi kendin yoğurt yapıyorsuuun? şeklinde. sanki sokaklarda sürtmeyi sevmekle aynı bünyede şık durmuyor gibi davranıyorlar. kefir'i hazır alıyordum ama şimdi bana yeni ufuklar açtın, ahh büyük sükse yapacağım sülalede :)))

    öperim seni pek çok, bir gülücük olup konarım yüzüne ..

    YanıtlaSil
  14. Ebruuu alemsinn tatlım ,kefir mayası için kurgun muhteşemm , daha da içemem herhalde :))))))))))))))))))

    YanıtlaSil
  15. Dayatılanla Yaşayan (bu arada ne hoş bir isim olmuş böyle meydan okurcasına) garip bir şekilde panikledim ard arda benzer temalı belgeseller nedeniyle. Çocuklarımız gözlerimizin gördüğü ne çok şeyden mahrum kalacak belki de değil mi? Artık çok dikkat ediyorum en azından evdeki kaynakların kullanımında.

    Kefir :) Kefir kanayan yaram olacak sanırım annemi de kıramıyorum ama sevemedim de nedense:)

    YanıtlaSil
  16. Sırrakalem ben ilkokuldayken babam önden gidip karı temizler biz de açtığı yoldan yürürdük. Lisede o kadar sık yaşadık ki kar tatili:) Kar yağdığında tatil yağıyor diye sevinirdik. Lisede lağım patladı bir defasında sonra okul kapandı ona da b..k tatili diye sevinmiştik:))Ama bu sene oraya da yağdı az da olsa:)

    YanıtlaSil
  17. Yaz güneşim ne çok eziyet oldu kar bu sene be canım. Aman dikkat. Acaba yarın ben de kafadan tatil ilan etsem mi diye düşünmekteyim şuan.
    Canım senin işin daha zor mayalama vs. olaylarında cidden ışıklar kapanınca böyle bir ev hayal edince dayanılmaz oluyor:)

    YanıtlaSil
  18. Sünter canım haklısınız evet evet:) Bu akşam getirdim eve gece yatmadan içeceğim (söz) bu arada annem yaşınd adeğilsin tahminim. Öpüyorum

    A-H'ciğim kefir ne çok insanın hayatında aynı hislere neden olmuş:) Evrensel nefret içeceği sanırım:)

    Dilekciğim du ben anneme seni de örnek göstereyim:) Ama senin de kefire faydan olmuş bak fena mı. Canım maya etkisi ile yazdım:)

    YanıtlaSil
  19. Kara Kitapcım bence eşin de sevmiyor kefiri:)) Bildim mi? İnsanın kendi sevmediği bir şeyi çocuğuna öneremesi de çok feci.
    Bu karamsar belgeseller cidden ayrı bir konu. Esasında karamsarlıktan öte ciddi manada altını çiziyor dikkat etmediğimiz şeylerin ama yine de bozuyor moral.


    Esracığım dikkat edip buna uygun davranınca öyle davranmayanlara tahammülsüzlük oluşuyor ya o fena. Su konusunda çok hassas davranıyorum artık ve plastikler.
    Kefir konusunda bu gece o iş tamam:)

    YanıtlaSil
  20. Ballı Lokmam senin nedenin de benim mayalanma olayı gibi olabilir?

    Elifciğim ankaradaki görsel şölen yine başladı:)
    Annem çeşitli malzemelerle totemler yapıyor itiraz etmeyeceğim üzülmesin kendimi şöyle teselli ediyorum ilaçdan da kötü değil ya:)

    YanıtlaSil
  21. Nilhancığım önerini daikkate alacağım bakalım umuyorum gördüğüm faydaları buradan sıralamak da gelir başıma:)

    Anne Kaleminden ben de senin haline çok güldüm:)) Benziyoruz epeyce evet gitmesin o haller de böyle şefkat dolu al yanaklı anneler olarak yaşayalım değil mi ya:)

    YanıtlaSil
  22. Nil canım ben şaşırmadım vallahi sen yaparsın bilirim. Ben de pasta börek yapınca şoka giriyor insanlar annem çekmeceleri filan acayip düzenli görünce şaşırıyor gurur duyuyor filan:)
    Ah sen kefir seviyordun demek? Annem verdi eve gelirken unutmadı da:))
    Öpüyorum canım

    Düşlerimden İnciler canımcım kefire faydan dokunmadı bak seni kaybettirdim:))

    YanıtlaSil
  23. Annem meraklıydı kefire. Bana haşlanmış küçük karnıbahar tanelerini hatırlatır. Yalnız çok sağlıklı bir şey olduğunu söylerler. Eh, her sağlıklı şey gibi bu da tatsız. Olacak o kadar! :)

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?