Sayfalar

4.08.2012

Kıssadan hissemize

Bunalmış, hayata dair rotamızı başka yöne çevirmiş bir haldeyiz. Büyük şehri terk etme planlarımız var. Umarım başarılı oluruz. Bunun için de bazı arayışlarımız var.

Bir önceki yazıda bahsettiğim ve sabah tesadüfen benzer şeyler okuduğum arkadaşlarım var. İnsanın egosunda gelinen noktadan tutun yabancılaşmaya kadar öyle çok şey var ki sıralanacak.
Cumartesi en yoğun iş günüm kısaca şu fıkrayı ekleyip işe döneyim ama en kısa zamanda neden ve sonuç diye başlayacağım şeyler var:)


Heinrich Böll’den  :
Amerikalı bir iş adamı küçük Meksika’da küçük bir balıkçı köyünün iskelesinde durduğu sırada bir balıkçı küçük kayığıyla iskeleye yanaştı. Kayıkta bir kaç tane sarı kanatlı ton balığı vardı. Amerikalı balıkların çok iyi göründüğünü söyledi Meksikalıya.
“Ne kadar zamanda tuttun bunları”diye sordu.
“Fazla uzun sürmedi” diye cevapladı Meksikalı.
Amerikalı “Neden daha uzun süre kalıp daha çok balık tutmuyorsun?” diye sordu.
“Aileme yetecek kadar tuttum.” dedi Meksikalı.
“Peki” dedi Amerikalı, “Kalan zamanını nasıl geçiriyorsun?”
Meksikalı balıkçı “geç kalkıyorum, biraz balık tutuyorum,çocuklarımla oynuyorum, karım Maria’yla öğle uykusuna yatıyorum, her akşam köye gidiyor arkadaşlarımla şarap içip gitar çalıyorum, hep meşgulüm, boş durmuyorum bayım” diye cevapladı.
Amerikalı istihzayla “Harvard’dan işletme ihtisasım var, sana yardımcı olabilirim” dedi. “Daha uzun süre balık tutarsan, kazandığınla daha büyük bir tekne alabilirsin, büyük teknenin kazancıyla da bir kaç tane tekne alırsın, sonunda bir balıkçı filosu sahibi olabilirsin.”
“Yakaladıklarını komisyoncu yerine doğrudan tüketiciye satarsan, sonunda kendi konserve fabrikanı açabilirsin. Ürünün işlenmesi ve dağıtımını kendi denetiminde tutarsın. Bu küçük kıyı köyünden ayrılman ve başkent Meksiko’ya taşınman gerekir, derken Los Angeles’a zamanla da New York’a gidip işlerini iyice genişletebilirsin.”
Meksikalı “Peki, bayım, bu ne kadar zaman alır?” diye sordu.”
Amerikalı’nın buna cevabı “15-20 yıl” oldu.
“Ya sonra, bayım?”
Amerikalı güldü “bu da en iyi kısmı. Zamanı gelince şirketini halka açarsın, şirket hisselerini satar, çok
zengin olursun, milyonlar kazanırsın.”
“Milyonlar mı, bayım? Sonra ne olacak?”
Amerikalı sesini alçaltarak cevapladı “Emekli olursun. Geç kalkacağın, biraz balık tutacağın, çocuklarınla oynayacağın, karınla öğle uykusu alacağın, akşamları da arkadaşlarınla şarap içip gitar çalacağın bir balıkçı köyüne taşınırsın…”

14 yorum:

  1. hımmm hala kendime hayalini kurabileceğim bir kasaba bulamadım ama egeyi seviyorum ama sıcaktan nefret ediyorum. anlaşıldı yine karadeniz..eee anne artvin baba bolulu olunca...senle aynı kasabada olsak şamda kayısı olurdu:)

    YanıtlaSil
  2. harika :)

    tatil planları demek...hımm :)

    YanıtlaSil
  3. yok be ne tatili hepten gitmek için:)

    YanıtlaSil
  4. Evet evet hepten gitmek sözünü ettiğim.

    YanıtlaSil
  5. Kuşum olsa olsa Ege olur ama Ödemiş çok bunaltıcı değil. Başka bir yere yerleşmek için 10 yıl en az çalışmamız lazım en güzeli ödemiş. Harika olur düşünsene şalvarla mısır toplayan komşum aslında doçent derim:)

    YanıtlaSil
  6. Nardacığım plan+amaç+hayal ne dersen tamamen gitmek buralardan. Hani olur ya arada büyük kentlerde yaşayanlar telaffuz eder öylesine. Bizimkisi bu defa öylesine değil cidden amaç.

    YanıtlaSil
  7. Başkasının çizdiği, yazdığı önümüze koyduğu hayatı yaşamamak lazım. Hangisini beceriyorsak, hangisi bizi daha mutlu edecekse o. Bu devirde dostlukların çoğu göstermelik, ilişkiler sahte, avam. Kalabalığın parçası olmayı kabul ettikçe mutsuzluk ve sahtelikleri tekrar etmeye hazır insanlar ordusunun parçası olmayı yani kendimizi bir kenara kaldırmayı kabule diyoruz. Hayallerinin olması güzel en azından hedefini belirme ve uygulama şansın var demektir.

    YanıtlaSil
  8. ödemiş çok da küçük bir yer sayılmaz.tire de olabilir.ben tire'yi çok severim.eğer imkan varsa neden olmasın.ciddi ciddi düşün bence. :))

    YanıtlaSil
  9. Hımm,büyük hedef, güzel hedef. Yapılabilirler arasından yapılmışlar arasına çıkarsa pek çok kişi için örnek olay olur biliyorsun değil mi :)gönlünüzce olsun.

    YanıtlaSil
  10. Bunun biraz farkli versiyonunu duymustum. Amerikalilara anlatinca dunyalarinin alt ust olacagini ve nasil da calisma yasaminin gozlerini kor ettigini, yasamak icin calismayip calismak icin yasadiklarini farkedecekler sanmistim...

    :-(

    Sandigimla kaldim...

    YanıtlaSil
  11. Vladimir bilmem hayalperest miyim ama bir şeyleri hedef haline getirip tutunmazsam hayat çok zorlaşıyor ve ben çabucak dağılıyorum.

    YanıtlaSil
  12. Kara Kitapcım Tire de olur yakın zaten buralar olmasın yeter aslında.

    YanıtlaSil
  13. Nardacığım aslında bunu yapanlar varmışhatta bir çift site de kurmuş bir ara paylaşayım belki hepimize güç verir.

    YanıtlaSil
  14. EG ne garip bir döngü cidden gitmek lazım bu örnekleri gördükçe güçlü hissediyorum gitmek için.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?