Sayfalar

6.09.2012

Tendinit Nedir ?


Omuz yada dirsekte incinme ile yada aşırı kullanma sonucunda ağrı ve acı hissedilmesine tendinit denir, genel nedeni ise , kası kemiğe bağlayan tendondaki küçük bir yırtık veya iltihaptır.

Belirtiler :
Özellikle dirsek ya da omuzda, eklemin hemen dışında ağrı ve hassasiyet.

Tendinit en sık omuz ve dirsekte görülür. Kemikte herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için röntgen çekilebilir.

Tendinit, tendonlarda kalıcı hasara neden olabilir. Ağrılı bölgeyi hareket ettirmemeye çalışmak da katılaşmaya yol açabilir. Eğer aşırı kullanma yıllarca sürerse, önceleri belirsiz bir rahatsızlık yaratan bu durum, daha sonra dokularda nedbe oluşmasına bağlı esneklik kaybına yol açabilir. Bazen, dirsek ya da omuzunuzu dinlendirdiğinizde, tendinitin yarattığı rahatsızlık birkaç haftada ortadan kaybolabilir. Yaşlılarda ve etkilenen bölgeyi sürekli kullananlarda, tendinit çoğu kez daha yavaş iyileşir ve genellikle ilerleyerek, kronikleşir. Omuzdaki bağlar ve tendonlar giderek sertleşerek, hareket kaybına neden olabilir; bu durum donmuş omuz olarak adlandırılır.


Tedavisi

Dinlenme çok önemlidir. Etkilenen bölgeyi birkaç gün kullanmayın. Etkilenen bölgenin elastik bir bandajla sarılması ve kolun askıya alınması yararlı olabilir. Ayrıca bölgeye buz uygulaması, rahatsızlığı ve şişmeyi azaltabilir.


İlaç Tedavisi

Aspirin gibi bir ağrı kesici şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. Eğer tendinit sürerse, doktorunuz hasta bölgeye kortizon gibi bir steroid enjekte edebilir.


Ameliyat

Bir tendon yırtıldığında, onarıcı bir ameliyat gerekebilir.


Egzersiz

Dinlenme tendinit tedavisinin önemli bir parçası olmasına rağmen, uzun süre hareket ettirmeme, eklemde sertleşmeye neden olabilir. Birkaç gün bölgenin dinlendirilmesinden sonra, ekleme hafif hareketler yaptırılarak, esnekliği korunmalıdır. Bu hareketler donmuş omuz oluşmasını engelleyebilir.


Önlem

Tendinitin tekrarlaması egzersizden önce eklemi ısıtarak ve egzersizden sonra soğutarak engellenebilir. Güçlendirici egzersizler de tendinitin tekrarlamasını engelleyebilir. (alıntı)

Dün demiştim ya bileğim çok ağrıyor diye işte yukarıdaki şeydenmiş.
Neyse bundan önemlisi şudur patlamış topun içerisine taş doldurup 'topa vursana' diye İda'ya şut attıran  ve o şut ardından ayak parmaklarını yaralayıp akşam akşam acile gitmemize neden olan çocuklara ve ailelerine diyeceklerim var.(Bunu yaptıranlar koca koca delikanlılar)
Ayağının acısından daha çok 'güldüler bana' diyerek canı yanan oğlum topallıyor.Benim bilek deseniz sargı daha stabil halde ve ağrı omzuma kadar yayılmış durumda.Nazara mı geldik nedir:) Doktorun verdiği ilaçlara başlayıp iyileşmeyi bekleyeceğiz yine her ikimiz de. İda'yı götürmesek aklıma gelmiyordu gitmek:)

14 yorum:

  1. inanmıyorum yaaa, çok geçmiş olsun ikinize de... o abilere de çok kızdım...

    YanıtlaSil
  2. canım çok geçmiş olsun,sana ayrı ida'ya ayrı üzüldüm.. ama ida konusunda daha çok da kızgınım, döverim ben o koca çocukları vallahi, ne yapayım öyle, şaka mı bu yani, ne hakla..çok kızdım cidden..

    YanıtlaSil
  3. anlamakta zorluk çekiyorum çocuk büyütürken ilke edinilen şeylere baktıkça. Aynı mahalle aynı çocuklar aynı aileler geçmişte birine yanlışlıkla çarpmıştı ida ve neredeyse ikimizi de döveceklerdi.
    Bu akşam kapılarını çalıp 'aile boyu normal insan davranışı edinmeye gayret edin' diyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Çok geçmiş olsun ikinize de.. sadizme eğilimli, gittikçe vahşileşen toplum örnekleri bunlar.. :/

    YanıtlaSil
  5. bir sene olmadı daha sağ omuzumda tendinit teşhisi kondu fizik tedaviyle şimdi iyiyim...
    acı veriyor ama tedavisi mümkün...
    size de çok geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
  6. Gecmis olsun yahu dikkat edin kendinize

    YanıtlaSil
  7. eeee artık tendonların demiş ki sana ''biraz dur!'' zaten dile gelebilse tüm vücudunun diyeceğide bu ya neyse. kır bi tarafını otur biraz yahu! hadi geçmiş olsun dileklerimide yolladım sana yakala.

    YanıtlaSil
  8. haydaaa, ne biçim "delikanlı"ymış bunlar ya! şimdi içimden bi küfür geçti ama yazamadığımı bilirsin.
    korkum o ki o aile ziyaretinizden bir sonuç alamayacaksınız:(
    ikinize de geçmiş olsun dileklerimi göndereyim, bak yola çıktılar oraya doğru, öğleye kalmaz ulaşır size:)

    YanıtlaSil
  9. ''Bu akşam kapılarını çalıp 'aile boyu normal insan davranışı edinmeye gayret edin' diyeceğim.''
    Tamda bunu diyecektim,ailelerine söylemek gerekir,anlarlar mı bilmem ama söylemek gerekir.
    İkinizede çok geçmiş olsun,sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. canım çok geçmiş olsun. o çocukları da uyarmakta fayda var. ne abuk bir davranış o öyle ya...ida2yı öp benim için.

    YanıtlaSil
  11. şu sağlık sorunları bir bitse canım yaa :( kura çektin sana çıktı gibi bişi. hay allah. geçmiş olsun hayatım..

    YanıtlaSil
  12. az önce yorumda epey söylenmiştim ama sildim. küfür etmemeliyim sanırım. ama o piç kurularının cezası verilmeli bence...

    YanıtlaSil
  13. Selam, gecikmeli de olsa gelmiş geçmiş olsun demeliyim...

    Kim Ki Duk'un İlkbahar Yaz Sonbahar Kış Ve İlkbahar adlı bir filmi vardır. Mutlaka çocuklarla birlikte seyredilmeli diye düşünüyorum. Filmin başı çocuklar için önemli, ilkbahar kısmı yani... Filmin görüntülerinden, müziği ve ağır akışından sonbbahara girerken uyuyacaklardır zaten:) Devamını aileler rahatlıkla seyredilebilir. Acizane herkese tavsiye ederim. Çünkü filmin seyrinden sonra, insan kendi çocukluğunu da sorguluyor.

    Filim ilkbahar bölümünde her çocuğun içinde eziyet etme potansiyeli olduğu görülüyor. Mühim olan vicdan duygusunu bileylemeyi becerebilmek. Bu film işte bunu çok iyi gösteriyor:)

    Sevgiler. Tekrar geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  14. Ne saçma fikirler üretiyor o hasta beyinler. Saçma sapan işlerle uğraşmayı marifet biliyor çoğu. Bir an önce iyileşin emi.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?