Sayfalar

18.01.2013

Ankaralı Kadınlar Ayaklanıyor!/Bir Duyuru



Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete, tecavüzlere, enseste, sünnete ve seks köleliğine dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketinin "One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyası dahilinde 14 Şubat 2013'de küresel ayaklanma çağrısına cevap veren Ankaralı kadınlar hazırlıklara başladı. Kadınlar, 14 Şubat'ta saat 12.00'da Ankara Kızılay'da Karanfil Sokak'ta toplanıp "Şiddete Sessiz Kalma" demek için dans edecek. Dans provaları 27 Ocakta başlıyor Facebook üzerinden bir araya gelen grup toplantılara başladı. 27 Ocak'tan itibaren Hacettepe Üniversitesi'nin aynalı odalarında yapılacak dans provaları ise katılmak isteyen herkese açık. Daha çok kadının ayaklanmaya destek vermesi için provalar haftanın her günü ve esnek saatlerde düzenleniyor. Yani sabah ya da akşam, gün içinde müsait olduğunuz herhangi bir saatte provalara katılıp, siz de bu ayaklanmanın bir parçası olabilirsiniz. 7'den 70'e kadınlar dans edecek Facebook grubunun şimdilik 900'ün üzerinde üyesi var. "Bir Milyar Ayaklanıyor" Ankara grubunun üniversite öğrencilerinden ev kadınlarına, avukatlardan aktivistlere her yaştan kadınlardan oluşan geniş bir yelpazesi var. Organizatörler arasında yer alan ODTÜ öğrencisi Berna Köse, "14 Şubat'ta Kızılay'a tencerelerimiz, kepçelerimiz, düdüklerlerimiz ve tahta kaşıklarımızla gidip, etkinliğe olabildiğince dikkat çekmeye çalışacağız. Sonra da şiddete karşı dans etmeye başlayacağız" diyor. 

V-Day nedir?
V-Day; Victory (zafer/galibiyet), Valentine (Sevgililer Günü) ve Vagina (vajina) kelimelerini temsil ediyor.
14 Şubat 2013'te 15. yıldönümünü kutlayacak olan V-Day hareketi, Bir Milyar Ayaklanıyor kampanyasını şöyle anlatıyor:
"Kampanyanın konsepti basit: Her üç kadından birinin şiddeti deneyimlediği istatistiğini hesapladığınızda, dünyada bir milyonu aşkın kadının şiddetten etkilendiğini görürsünüz. V-Day'in 15. yıldönümünde bir milyon kadını ve onlara değer verenleri bu şiddete son vermek için sokağa çıkmaya, yürümeye, dans etmeye ve taleplerini yükseltmeye çağırıyoruz. V-Day, kolektif gücü ve sınırlar ötesi dayanışmayı tüm dünyanın görmesini istiyor."
V-Day hareketi kendini "küresel bir direniş, dansa davet, kadınlara ve erkeklere tecavüz ve tecavüz kültürü sona erene kadar statükoyu reddetmeleri için bir çağrı, kadınların mücadelesinde bir dayanışma hareketi, kadın ve kız çocuklarına yönelik verili şiddetin kabulüne bir itiraz, yeni bir zaman ve yeni bir varoluş biçimi" olarak tanımlıyor.
İzmir'deki etkinlikler ise saat 12.00'da Konak Meydanı'ndaki Saat Kulesi önünde başlayacak. (ÇT)
* Bir Milyar Ayaklanıyor- Ankara organizasyonuna katılmak isterseniz brn.kose@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.
 * One Billion Rising kampanyasının uluslararası web sitesi için buraya tık

2 yorum:

  1. biz de Rotterdamda olacagiz Ebru. bak onca uzakta ayni seyleri yasiyor olacagiz bu birliktelik hissi harika iste.

    YanıtlaSil
  2. sizi bizde buralardan destekliyoruz..)

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?