Sayfalar

4.02.2013

İnsan'a Dair


Aynı katta oturuyoruz. Bir de gelinleri var. Genç bir kadın ve çalışıyor. Bu kadar detay biliyorum. Bildiğim başka bir şey var o da kendi zillerini bilmeyişi. Kapı numaraları yazıyor tüm zillerde ama kapı numarasını da unutuyor. Geç saatte (bazen 23 gibi) acı acı çalıyor kapı. Bu arada bu acı acı çalma hadisesi ne tuhaftır. Erken çalındığında tatlı gelir geç vakitte çalınca acı acı. Tam dağılmışsın saç baş, kıyafet hatta evde yenmiş fındık fıstık kabuğu öbekleri zır zır zil çalıyor.Bazen hafifçe ama sonra ısrarla. Her defasında 'ayyyy kusura bakmayın yine mi size bastım' evet bize bastın. Bize basmak ne demekse. Dün daha erken saatte zil çaldı. Açtık bir başka kadın ağzının içinde bir şeyler mırıldandı sonra yukarıdan seslenen birine yanıt verdi ' kapıyı açmış şunlar onlarla konuşuyorum' şunlar dediği biz. Kapımız da henüz kapanmamış üstelik biz açmadık kapıyı o açtırdı.
Sabah erken saatte bir teyze çığlık çığlığa iş yerimize geldi.  Masama oturdu. (bağıranları bana gönderiyorlar) Eline mikrofon verseniz bu kadar çıkabilir ses. Sürekli bağırıyor. Sakin olun derdinizi anlatın yardım edelim diyorum. Ne yardımıymış Avrupa böyle değilmiş, Türkiye de insana saygı yokmuş:)) Teyze saydırdıkça saydırıyor. Kimsiniz, problem ne dedikçe kafa atacak gibi bakıyor ve bağırdıkça bağırıyor. Kim olduğunu söyleme zahmetine girdi, problemi söyledi ismi kayıtlarda yok başkası adına olabilir mi diyorum yine bağırıyor. Çay alır mısınız diyorum (bakınız nasıl kibarım) köpükler saçarak bağırıyor. Yakınımızdaki 3 bayiiden birini denedim ismini söyledim bu isimde müşteriniz var mı dedim var dedi elimde telefon teyzeyi gelip alır mısınız? Telefonu kapattım. Avrupalılar hiç böyle değil, Türk halkı kaba anlamadan, dinlemeden bağırıyor ve saygısız dedim. Teyze özür diledi diye düşünen varsa yanılıyorsunuz. Oturtmuşlar kaba bi kızı doğru dürüst konuşmuyormuş:))) ( o ben oluyorum) söylene söylene çıktı.
3 ayrı insandan 3 ayrı öykü ard arda. Dün kahvaltıda İda yine Human Planet izliyordu. Ormanda yaşayan insanları. Hiçbir teknolojik aletle tanışıklığı olmayan, hatta yaşadıkları orman dışında yaşam hakkında fikri dahi olmayan insanları düşündüm. Nasıl bu hale geldiğimizi düşündüm. İnsanın nasıl bu kadar kötü, kaba olabildiğini düşündüm. Düşündüm de ne oldu? Hiççç. Koskoca bir hiç. Dokunduğumuz her şeyi yok ediyoruz, zarar veriyoruz. İçimdeki insan sevgisini yitirmeme çok az kaldı:)
Haftanız güzel geçsin. Sesini yükselterek haklı olduğunu sananlardan uzak....

17 yorum:

  1. Sesini yükseltmek haksızlık alametidir zaten genelde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Özlemciğim ama bu kadaın onu anlamaya dahi niyetli değildi. Yaşlı da bir teyze yaşlılara hiç yakışmıyor bu kadar sevimsiz bir durum:)

      Sil
  2. evet bağırmak üstte çıkmanın en kolay yolu malesef:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kaba bir tabirle bizim oralarda şöyle derler söyleyenin anasını söylemeyen .....:)) Bazen ısrarla sinirden çıldırmışlara aşırı sakin tavırla yaklaşıyorum çok fena oluyorlar:)) Biri bu yüzden döver beni:)

      Sil
  3. hayır hayır sevgi yitirilmez. Bu kaybın ilk vuracağı kişi sen olursun. Yüreğin katılaştıkça kalbin taş gibi katılaştıkça bir yumruk oturur kalır nefes alamzsın.
    bugün senin yaşadığının bir değişiğini bizim asistan kız yaşamış. bir doktor, profösör kızı resmen azarlamış, aşağılamış...inanılır gibi değil kendisini tanırım adamın bir kibarlık abidesidir....ya içindeki şeytan förtledi, ya da adam beni görünce kibarlaşıyor:) ya da bugün kötü günündeydi. biliyormusun o da senin gibi sessiz kalmış, o bağırmış, bizim kız öylece dinlemiş. hocam diyor sanki ben sustukça çıldırdı:) en acısı da ne biliyor musun bu asistan kızımız ms hastası ve tedavi etkin olmadığı için çok ağır bir ilaç kullanıyor. niye böyleyiz bilmiyorum ama sevgiyi kaybetmek en kötü hastalıktaan daha kötü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuşum galiba insanları sevmek sevmemek de bizimle büyüyen bir duygu ve bit dersen bitmiyor. Ya da ol dersen olmuyor ki. Ben galiba kızgınlıktan diyorum ama yine de çok fena yahu. Bunları yazıyorken daha 5 dk önce bir bey çok şık giyinmiş ve çocuklardan birine sürekli emir kipi ile konuşuyordu. Kafamı kaldırıp baktım mırıldandım'yazıkkk' diye duydu mu bilmem:)
      Öptüm gagadan:)

      Sil
  4. ben de komşularımdan sıkıntı çekiyorum sizi çok iyi anlıyorum... yeni evli bir çift (ev sahibimin yeğeni)... sabahlara kadar misafirleri ile oturuyorlar saat 05:40 da gidiyor müsafirler örneğin... bazen 10 kişi sanki gündüz gibi bağırıp çağırıyorlar. 1-2kez yukarı çıktım ama nafile... insan olsa da anlasalar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bir gün davul tutacağım apartman boşluğunda bir güzel çaldıracağım:)

      Sil
  5. hani bir söz var ya "insanları tanıdıkça hayvanları daha çok seviyorum" diye aynen öyle hissediyorum bazen. tüm kötülükler insanlardan geliyor malesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle canım. İnsan mö köpeği evcilleştiriyor ama kendi vahşiliğini dizginleyemiyor:)

      Sil
  6. insan olmak kı daha zor insan kalabilmek mi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayammm canımmm özlemişim. Galiba her ikisi de:(

      Sil
  7. Bu blog da "acı acı" insandisilastigimizi yaziyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyorum ara ara kendi insanlığımı yitirmemek adına direnmek belki de EG:)

      Sil
  8. Kendi evinin kapı numarasını bilmeyenin posta kutusuna elektrik su faturalarını atacaksın,eğer ödemez ve bu nedir diye sorarsa okumaya yazma bildiğini gösterir.Madem okuyabiliyor,daha dikkatli çalar aşağıdan kapıyı.

    Mırıl mırıl bişey konuşan kadın yukarıdan sesi duyunca özgüveni nasıl tavan yapıp o konuşmayı yapmış.

    3 ayrı insan demişsin.3 aynı insan.benimle 4 aynı insan.çok aynı insan.iletişim yoksunu, empati yoksunu,yol yordam bilememe durumları vs.iletişim, saygı, empati, düşünceli ince olmak önemli


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İnfantulus söylediğin yöntemi denemeli ama eminim alıp atarlar. Ne olacak halimiz demekten alıkoyamıyorum kendimi? daha da kötüye gider miyiz dersin?

      Sil
  9. Kendi evinin kapı numarasını bilmeyenin posta kutusuna elektrik su faturalarını atacaksın,eğer ödemez ve bu nedir diye sorarsa okumaya yazma bildiğini gösterir.Madem okuyabiliyor,daha dikkatli çalar aşağıdan kapıyı.

    Mırıl mırıl bişey konuşan kadın yukarıdan sesi duyunca özgüveni nasıl tavan yapıp o konuşmayı yapmış.

    3 ayrı insan demişsin.3 aynı insan.benimle 4 aynı insan.çok aynı insan.iletişim yoksunu, empati yoksunu,yol yordam bilememe durumları vs.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?