Sayfalar

22.12.2014



Bir süredir Necib Mahfuz okuyorum. Daha doğrusu bir çok kitabını almıştım sırayla okuyorum. Okuduğum 4.kitabı ve genel olarak hüzünlü sonlar, umutsuzluk hakim. Hırsız ve Köpekler'de diğerlerinden farklı olarak iç konuşmalar var. İtalik şekilde yer verilmiş tabi. O bölümler kahramanın kendini sorguladığı, kendiyle yüzleştiği yerler ve bazen çok çok güzeldi.
Necib Mahfuz hakkında bilgi veremek istedim;

Mahfuz, Kahire’nin Cemaliye bölgesinde 6 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir tüccarın oğlu olan Mahfuz, adını kendisini doğurtan Profesör Necib Paşa Mahfuz’dan aldı. 70 yıllık kariyeri boyunca 34 roman, 350 küsur kısa hikâye yayımladı. Kitaplarının çoğunda, hayatının tamamını geçirdiği ve Nobel ödülünü almak için bile ayrılmadığı Kahire’nin tarihi mahallelerindeki yaşamı; modern ve geleneksel yaşam arasında denge kurmaya çalışan sıradan insaları anlattı; pek çok kitabı Arap fimlerine konu oldu.
Edebiyata olan ilgisi, 1920’lerde Mustafa Lutfi el-Manfuluti’nin makale ve şiirlerini okumasıyla başlanıştı. Abbas Mahmud el-Akkad, Taha Hüseyin, İbrahim el-Mazinî, M. Hüseyin Heykel, ilk dönemde kendilerinden en çok etkilendiği yazarlar arasındadır.
Yazı hayatına, 1928’de Selame Musa’nın çıkardığı el-Mecelle el-Cedide dergisinde yayımladığı değini yazıları ve öykülerle başladı. Kahire Üniversitesi’nde felsefe öğremi gören Mahfuz’un ilk romanı Abes el-Akdar 1939’da yayımlandı. 1957’de yazdığı Kahire Üçlemesi ile Arap edebiyatının tanınmış bir ismi oldu. Bu üçlemede Kahire’de yaşayan bir ailenin üç kuşağının 1. Dünya Savaşı ve 1952’deki Nasır darbesine kadar olan dönemde yaşadıklarını ve Mısır toplumununu değişimini anlattı.
Değişik kurumlarda çalışan Mahfuz, en son Kültür Bakanlığında müsteşar olarak görev yaptı. 1971’de söz konusu görevinden emekli olmasından sonra, el-Ahram gazetesinde yazar olarak çalışmıştır.
Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’a İsrail ile yaptığı barış antlaşmasında verdiği açık destekten ötürü birçok Arap ülkesinde kitapları yasaklandı. 1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldıktan sonra bu yasaklar kalktı.
2006 Temmuz’unda düşerek kafasından yaralandı. 30 Ağustos 2006 günü Kahire’de 95 yaşında vefat etti. Mahfuz ülser, böbrek ve kalp rahatsızlıklarından mustaripti.


Not: Bir süredir bloga yazı eklediğimde üstte yer vermediğim yazılar çıkıyor yazı eklemekten çekinir oldum :)

3 yorum:

  1. Cahilliğime verin, ilk defa bu yazarı duyuyorum. Başlangıç için hangi kitabını önerirsiniz peki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç ay öncesine kadar ben de hiç okumamıştım. Hiç olur mu cahillik :) Ben Arayış ile başlayıp sevmiştim.Aşk Zamanı da çok güzel ama farklı bir tarz bu üstteki de. Arayış veya Aşk Zamanı ile başlayın derim nacizane :)

      Sil
    2. İdefix'te şöyle bir bakındım. Arayış'la başlayacağım galiba :)

      Sil

Siz ne dersiniz?