Sayfalar

17.01.2011

Kim Kına Koksa Küçülüyorum



Uzun, boydan ayak bileğine kadar upuzun gecelik. İkimizinki de aynı renk. Kenarlarındaki fırfırlar bile aynı sadece yakasından ayırabiliyoruz. Benimki onunkinden azcık büyük. Ona göre büyük ama ben giyinirken zorlanıyorum.

Saçlarım kısacık, marazlıyım ya yıkanınca ıslak kalırsa hastalanırım diyeymiş. Uzatamadım hiç. 'Toka kutusu' diye bir araca yer vermedim ayna önünde zaten ayna da yoktu kutuyu önüne koyacağım.

Ellerimize kına yakıyor saçları kıpkırmızı babannem. onun saçları saçlarım olsun isterdim. Hem uzun hem kırmızı.

Türkü söyleyerek şekil vererek sürer halama anlatır 'kimin kanı sıcaksa, kim daha sevecense onun kınası daha kırmızı' olacak. Başımdan zar zor geçirebildiğim pijamamla ellerimde kına eski bir çorap geçirilmiş beklerdim. Heyecandan uyuyamazdım, laf atardık birbirimize 'gör bak benimki daha kırmızı olacak'

Uyanır uyanmaz evin önünde ince ince akan suya koşturur ikimiz aynı anda tırnaklaya tırnaklaya yıkardık. kendi ellerimize bakmazdık önce.

Her seferinde 'bana az sürmüş ondan kızarmamış' derdi o, avucumu suyla doldurup kokuyu ala ala yüzümü yıkardım.

Geçmiş resimlerle, anılarla kalmıyor aslında akılda. Kokuyla kalıyor, bir de zorlayarak çıkarttığım pijamanın verdiği sıkıntıyla.

Kim kına koksa 'sobeee' diyor içimde bir çocuk. Kızıyor 'hani oynuyorduk, unuttunuz beni saklanınca'


31 yorum:

  1. Öylesine güzel bir anı yazısı.Nerelere gittim.Yüreğinin sesleri hiç susmasın ki kaleminden ,okuyabilelim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Nehireciğim susmuyor şu ara.

    YanıtlaSil
  3. anneannem geldi aklıma kınalı elleri gri upuzun sacları eflatun yazması bsında bıze sarkılar soylerdi...anılar bu ara hiç bırakmıyor peşimi:)

    YanıtlaSil
  4. İyi mi ettim bilmem ki Aryacığım?

    YanıtlaSil
  5. Çok hoş,başka lafa hacet yok...

    YanıtlaSil
  6. sanki aynı evde büyümüşüz bu kadar mı benzer anılar birbirine. Çok sıcak ama göz doldurann bir yazı. tebrikler ve teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. benim babannemde bize kına yakardı toprağı bol olsun...kokusu severdim en çok ta...beni eski günlere götürdün..

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten çok güzeldi, yüreğine sağlık...
    Ben de anneannemi hatırladım, banyo sonrası itinayla taradığı, bir tutam kaldığı halde uzatmaya devam ettiği saçlarını. Örüp topuz yapar tepesine yerleştirirdi. Keselim deyince kızar, yarın mezarda onlara tutunup kalkacam sorguya erdi:)) Ruhları şadolsun...

    YanıtlaSil
  9. Yaruze; birkaç gündür gerilere gidiyorum sık sık. Teşekkür ederim.


    Bıraktığım İzler; Belki ha? aynı ev aynı anılar. Teşekkür ederim.

    Öz'üm bazen sırayla anmak gerek galiba sevdiğimiz şeyleri beraberinde getirsinler diye aklımıza.

    Leylak Dalım teşekkür ederim. babaannem de öyleydi yalvarırıdım tarayım mı diye beyazdı kına yapardı ne çok sverdim kırmızı saçlarını. Hepsini birlikte anmış olduk.

    YanıtlaSil
  10. Ah kına kokusu...
    Hala en sevdiğim kokular arasındadır,içimi sızlattın arkadaşım,küçük bir kız olasım geldi yeniden...
    ve ellerim sarmalanmış beklemek sabahı...

    YanıtlaSil
  11. Ne guzel yazmissin. Sanki hikaye dinledim, gozumun onunde de canlandirdim. Kendi kucuklugum aklima geldi. Corapli ellerim. Guzel cok guzel.

    YanıtlaSil
  12. en sevdiğim tad kaldı damağımda okuyup da bitirdiğimde.. en sevdiğim yazılardan.. bana çok yakın... kına da yazı da:)

    YanıtlaSil
  13. Bence bütün hanımlar kına yakmalı gayet organik.. ojenin ve rujun nelerden yapıldığını biliyor musunuz? Bir dahaki seferdeki postta düşerim sanırım.

    YanıtlaSil
  14. öyle güzel anlatmışsın ki senin çocukluğuna gidiverdim bir anda...sanki elimden bir kına kokusu yükseliverdi...yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel bir yazı olmuş canım.Benim de hep Rahmetli anneanecim gelir aklıma:(

    YanıtlaSil
  16. Ebrucum, bir keresinde babaannemde bana ve benden 2 yas kucuk yegenimim saclarina kina yakmisti, bizlerde sanirim 7-8 yaslarinda idik.. ama nedense ben o yaslardan sonra hic mi hic sevemedim kinayi.. hele o kokusunu.. kizlarin kina gecelerinde kesinlikle vurdutmadim, israrlara ragmen almadim bile birazcik.. oleki kendime kina gecesi bile yapmadim sadece bu yuzden :) senin bambaska dusunmen ne guzel :)

    YanıtlaSil
  17. Dedeciğimin günlüklerini okuyordum az evvel anılar kovalıyordu peşimden,ki yazını okudum.

    Şimdi bir tarafım tebessüm ederken diğer tarafım darmadağın...

    YanıtlaSil
  18. Anıalr paylaştıkça canlı kalırlarmış ,paylaşmakla iyi yaptın bence ...Şimdi ölümsüz oldu gerçekten de..Kına deyince aklıma hep annanem gelir , hiç kınasız göremedim o pamuk elleri.Birde babamın ayakalrına yakardık kına , askerden geldikten sonra hiç mantarı bitmemişti..En son kına gecemde duymuştum o kokuyu..oysa şimdi deli gibi koklayasım geldi :))

    YanıtlaSil
  19. unutulmaz listesinin başında geliyor geçmişten kalanlar
    kına kokusu rengi
    harf bile yapmaya çalışırdık vakti zamanında

    YanıtlaSil
  20. :) cok hos bir ani, benimde annemin anneannesi yakardi kina onun sacida kirmizi ve uzundu :)kendi anneannem boyatiyor sacini :)

    YanıtlaSil
  21. ben de çok severim kınanın baygın kokusunu :) ve haklısın geçmişe fotoğraflardan çok bir koku, bir şarkıyla başlıyor yolculuklar. yazı çok güzeldi...

    YanıtlaSil
  22. ben de küçüldüm şimdi...çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  23. ay o kına yaktığım günlere gitti aklım, ufacıktım üzenir babaannemden isterdim, o çok yakmazdı gerçi binde bir bir düğün olacak da yakacak.. sonra büyüdüm, garip bir haller geldi başıma kına gece yapmadım, şimdi mi? çok pişmanım.

    YanıtlaSil
  24. içime çektim o miss gibi kokuyu. ben hala acayip acayip bakarım kına kokusu sevmeyenlere. tiksinirmiş gibi surat büzüştürenlere. degetsinler şurdan.

    YanıtlaSil
  25. hüzünlü bir yazı olmuş bence.herkesin babanesinin saçları kırmızı.benim babane saçına kına yakardı.yani sürerdi yakılır denir bizde.ah babaneler ananeler keşke ölüm olmasa

    YanıtlaSil
  26. Düğünlerin ve bayramların vazgeçilmeziydi kınalar.Ananem çok severdi.Çocukluğuma gittim yazıyla...

    YanıtlaSil
  27. Ben de annelilimden duydum ilkin ve yaşadıklarımı gözden geçirerek perçinledim ki; koku hafızası en kuvvetli olanmış. Bir de müzik.. beni gçmişe götürmek de birebidir ikisi.

    hepsi bir yana yazıya bayıldım..içeriği bence de hüzünlü.. ben de çok sık giderim geriye, geçmişe. bir yumru takılır boğazıma..

    uzun yazan uzun da yorum bırakır ahaha:) bu konu bende dert değildi ama sen az önce ekleyince şaka yaptım, ciddiye almayasın:)

    YanıtlaSil
  28. Ebruli, Taze Annem,Karōshi,Profösör, Neşelihaller,İkiz Annesi, özlem Anne,Şuşu,içimizdeki Karnaval,Ruhumun Cesareti, New York'dan,Anne kaleminden, Açalya,Bir Annenin Paylaşımları,Küçük Mucizem,Serpil,Sevilay, Deli Annem teşekkür ederim.
    Kına çocukluğumda önemli bir yerde:) Sevmeyenler de var ama kıkusu görüntüsü yaşattıkları ne bileyim yazdım gitti işte:)

    YanıtlaSil
  29. içim acıdı okurken. tüm özlediklerim içimde bir bir acıdı. eline sağlık, çok güzel yazmışsın.

    YanıtlaSil
  30. müziciğim canım teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  31. :))
    Ablam nefret ederdi kina kokusundan.Bense elimdeki kina kokusunda agzi kulaklarina varan bir cocuktum.annemin babaannemin elini koklardim.
    $imdi de geldi burnuma kina kokusu.En yakin zaman da yakacagim elime...

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?