Sayfalar

24.06.2011

Kaçıncı Kez İkinci Şans-Biraz da Calvino...

'Her şeyi büyük harflerle yazarım: Ben konuşmayı beceremedikleri için yazan insanlardanım; özür dilerim, vatandaşlar. Bir keresinde bir gazete, yazdığım şeyi yayımladı. Sabah erken saatte çıkan bir gazete bu; genelde işçiler işe giderken satın alıyor. O sabah tramvaya zamanında yetiştim ve insanların yazdığım şeyleri okuduğunu gördüm. Gözlerinin hangi satırda olduğunu anlamak için yüzlerine bakıyordum. Her yazıda, yanlış anlaşılmaktan korktuğu ya da utanç duyulduğu için sonradan pişmanlık duyulan bir nokta vardır. O sabah tramvaylara binip insanların o noktaya gelinceye kadar yüzlerini inceleyip durdum. İçimden şöyle söylemek geliyordu onlara: Bakın galiba iyi anlatamadım, asıl söylemek istediğim şuydu; ama sesimi çıkarmadan duruyordum, yüzüm kızarıyordu'
...
Ben böyleyimdir işte, rüzgar adamıyımdır, yolda yürürken sürtünmeye ve esmeye ihtiyacım vardır, tıpkı konuşurken ansızın havayı ısırarak bağırmaya ihtiyacım olduğu gibi. Kentte rüzgar çıkıp renksiz bir yangının alevleri gibi semt semt yayılmaya başladığında, kent bir kitap gibi açılır önümde, yoldan geçen herkesi tanıyormuşum gibi gelir, yüksek sesle düşünmek, el kol hareketleriyle 'Hey!' diye seslenmek, yüksek sesle düşünmek, el kol hareketleriyle konuşmak isterim.
(Sen Alo Demeden Önce- Kentte Rüzgar Esince -Italo Calvino)

Calvino'nun da garip bir esrarı var değil mi? İçine çekip alan bıraktığında kelimelerini de iade ettiren. Hani aklımda şu kalmıştır desem yazamayacağım. Hangi kitabında neyin altını çizdiğimi bildiğim. Aslında duran ve aralandığı an her yanını saran insanın.
Calvino'dan söz etmek değildi niyetim. Üstelik bu kitabı okumam üzerinden en az 4 yıl geçti. Belki daha da fazla. Çağrışımlar düşünme şeklinin yol göstericisi galiba. Calvinodan girip demli bir bardak çaydan çıkıyor zihnim. Hiçbirşeyi toparlayamayacak kadar yorgunum.
Güzel bir dosta bugün sürekli yeni bir şans verilenlerden olma ayrıcalığını taşıdığımı söyledim. Durup bakınca galiba cidden bu bir ayrıcalık değil mi?
İkinci bir şans!!

Görsel: Zdzislaw Beksinski

27 yorum:

  1. Calvino'nun kesinlikle çok esrarlı bir tadı vardır. Bir kış gecesi eğer bi yolcu'yu okumadıysan mutlaka öneririm. Ben tüm kitaplarını okudum sanırım:)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle bir ayrıcalık. Herkes ikinci bir şansı hak etmez.

    Görsel ilginçmiş. Temasını anlamaya çalıştım; ama başarısız oldum ya da yetersiz kaldım.

    YanıtlaSil
  3. Evet guzel bir ayricalik, tabi iyi kullanmak da lazim.

    YanıtlaSil
  4. sağlığın nasıl?önceki gün hastanedeydin?

    YanıtlaSil
  5. Ebrucum daha iyi misin? nasıl oldun?

    YanıtlaSil
  6. Bugün çok daha iyiyim. Ağrı yok artık neşem de geldi:)

    YanıtlaSil
  7. geçmişler olsun canım benim. dikkat et kendine lütfen.

    ve calvino'yu hatırlamak için bahaneye de gerek yok di mi. öyle güzel ki... geliversin sık sık:)

    YanıtlaSil
  8. İkinci şansı aslında herkes hak etmiyor bana göre,ama bizlerinde hata yaptığı ve ikinci bir şansı deli gibi beklediğimiz anlar olmuştur veya olacaktır.Empati yapınca, o hak etmeyenleri de edenler grubuna dahil ediyorum:)
    Ama 3. şans asla ,kendime bile...
    Bu arada geçmiş olsun diliyorum,sağlık gibisi yok..

    YanıtlaSil
  9. bende öncelikle geçmiş olsun diyorum ayrıca iyi olmana çok sevindim ajandamda not aldığım o kadar çok kitap oldu ki bir yenisi daha er yada geç hepsini okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  10. Başlığı çok sevdim :)
    Calvino'yu zaten severim :)
    özlem

    YanıtlaSil
  11. kendisine verilen şansların farkına varmadan yaşayıp gidiyorsa insan, nasıl farkettirmeli yaşananların şans olduğunu?

    YanıtlaSil
  12. Agleamm canım iyiyim artık çok iyiyim.Calvino evet yatağın yanında bir kule oluştu artık:))

    YanıtlaSil
  13. Krnc hani biz veriyoruz vermiyoruz bazen de hayat veriyor ya sürekli şansları galiba onu iyi değerlendirmek gerekiyor.
    Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. Şerifeciğim teşekkür ederim. Ben de 2011 başında kitap ajandası yaptım hem okuduklarımı not ediyorum hem duyduklarımı:) Öyle ya da böyle sıra geliyor bir gün. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Özlemciğim değil mi amaaa:))

    YanıtlaSil
  16. Mavi Tutku sık sık sağlığın ne büyük zenginlik olduğunu fark etmek de güzel:) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Kara Kitap zor yerden sormuşsun:) Fark etmiyoruz genellikle kaçıncı kez verilen şans olduğunu bilmeden yaşayıp gidiyoruz.
    Ben somut durumla kıyaslayarak görmeyi deniyorum. Bir gün yürüyemezken seke seke merdivenlerden inmeye başlayınca. Pencerenin kenarındaki koltukta otururken çıksm dışarı yürüsem diye iç geçirmiyor çıkıp yürüyebiliyorsam.
    Bilmiyorum be canım bazen de ida nın yanına uzanıp tam nefes alışını yanağımda hissettiğimde.

    YanıtlaSil
  18. Canımmm hastamıydın haberim yok :((
    Çok geçmiş olsun tatlım inşallah daha iyisindir şu an:(

    YanıtlaSil
  19. Geçti gitti:)) E beni özledi ama onca zamandır hastane personeli gidip çalışıyorlar mı diye bir kolaçan ettim etrafı:) Çalışıyorlarmış.

    İyiyim canım artık özellikle bugün çok daha iyiyim

    YanıtlaSil
  20. Bugün ilk defa sayfanızı ziyaret ettim. Yazınızı okudum. sonra bir öncekini... Derken sayfa sonuna geldim ve önceki kayıtlara tıkladım. onları da okudum. Bazı yazılar çok uzundu. Ortasına geldiğimde sıkıldığımı hissettim bu son olsun dedim. Yazı bittiğinde hemen bir alttakini okumaya basladım. Kaleminizdeki hüzün içimde bir yere oturana kadar okudum.

    ve Teşekkür etmek istedim...

    YanıtlaSil
  21. Henüz okumadim.Ama Sabahattin Ali´nin etkisinden bir cikabilirsen bu yazara da el atarim :)
    iyimisin ?

    YanıtlaSil
  22. Calvino ve Pavese.. Bitti gitti ötesi yok.

    YanıtlaSil
  23. Katsumoto hoşgeldiniz. Kısa kısa yazmaya gayret ederim vakit sorunu yaşayan biri olarak kimseyi zora sokmasın bir solukta bitirsin okyan derim ama bazen kaçtı:)

    Hüzün. Vardır epeyce yaşanmışlıklardan olsa gerek.
    Hep gelin.

    YanıtlaSil
  24. Aslıcığım bambaşayım 2 gündür sanki yeni doğdum:) Bedenim biraz yorgun ama bomba gibi hissediyorum canım.
    Ah Sabahattin Ali ah:))

    YanıtlaSil
  25. Yoldaş yatağın yanında Pavese var bir tuğla büyüklüğünde:)) 3 adet calvino gel de uyu:)

    YanıtlaSil
  26. Bu denli akilda kalan bir kitap guzel bir kitaptir!

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?