Sayfalar

27.06.2011

Pandora'nın Mim'i:)

Bir mim ile geldim bu gece. Pandora mimlemiş. Ben onun yazısına bayıldım. Okurken ortak şeyler de vardı başta sakız muhabbeti:)
Konumuz şu: küçükken sizlere uyarı, korkutma veya batıl inançlar nedeni ile söylenen, ama siz o afacan çocuk aklınızla söylenenleri gözünüzde çok alakasız bir şekilde canlandırdığınız, korktuğunuz, fakat büyüyünce “lennn, nasıl da yediler beni bununla küçükken” dediğiniz bir şeyler var mı? varsa bunlar nelerdir?
İçerisinde 'lenn nasıl da yediler beni bununla küçükken' demiş olmak geçiyor ama bazıları var ki hala yiyorlar sanırım.

Çocukluğum annemin abartılı derecede (ona benzedim galiba) takıntılı olması nedeniyle öcü, böcü, kaka, vb. diye başlayan cümlelerle geçti. Bir de ilk çocuk olunca her türden hurafe yüklemesine aşırı dozda maruz kaldım.

Karoshi de söz etmiş aynı mimde yatır mevzusundan. Çocukluğumda en korktuğum şeylerin başında geliyordu. Yatır denilen kişileri bir yere vakti zamanında yatırmışlar ama yattıkları yerden epey korku salıyorlardı. Annemin amcasının kızının köyde çok güzel bir evi vardı ama bir oda vardı ki yer yataklarını hazırlayıp bizi oraya yatmak üzere götürdüklerinde 'altına kaçıran olursa ....dede gelip dövüyor' (burada dedenin adını hatırlamadığımdan nokta koydum.) O odaya girince hepimizin uykusu açılır gözlerimizi patlata patlata uykuya teslim olmayı beklerdik. Yatmadan önce de herkes sıra sıra tuvalete giderdi ne olur ne olmaz diye. ( eşek kadarız neden altımıza yapacaksak)

Akşamları ne zaman kahkahalarla gülsek mutlaka birisi 'akşam akşam şeytanları toplamayın' derdi. Şeytan gülmeyi sevmiyordu galiba kıs kıs gülsek de herkes birbirine 'tamam yeter gülmeyelim' derdi. Gülmenin engellenmesi daha şeytancaymış geç anladık.

'Kapı eşiğinde oturma çocuğun olmaz' şuan inandığım en komik şeylerden biri sanırım bu. Cereyanda kalmayı kast ediyor olmaları lazım aksi halde doğum kontrol yöntemi olarak kadınlara 'eşikte otur gerisine karışma' demek lazım.

Biri öldüğü zaman o evde ilkgeceyi geçirememek (yapmışlığım var ama uyumuşluğum yok ) ölen kişinin ruhunun evde gezdiğini söylerlerdi. Utanarak söylüyorum bundan hala korkarım.

Her çocuğun klasiği sayılan 'yemeğini bitirmezsen arkandan ağlar' mevzusuna girmeyeceğim bile ruhumda geniş çaplı tahribatlara neden oldu masaya dönüp bakmadan kaçmak gibi:))

Vee hiç atlatamadığım sabah ezanı mevzusu var. Sabah ezanında köpek uluması da duyduğumda inanılmaz korkardım yaşlılar 'birinin eceli gelmiş' derdi. Her sabah ezanında biri ölüyor diye hem üzülüyor hem de korkuyordum. Neden ısrarla o saatte uyandığımı bugün bile anlamış değilim. Birçok geceyi annemlerin yatağında geçirmişliğim vardır.

Bir de lohusalık hurafeleri var kadınların hayatında:)) Efendim ben inandım onlara. Yastığımın altına bıçak koyarak yatırdı annemler:)) Lohusalıkta 'al basması' denilen (başka yerlerde nedir ismi bilmem) bir hadise varmış. Gerekli malzemeler bir al bir de basma :)) O al gelip üzerinize basıyormuş. Ben buna inandım hatta bir ara ciddi ciddi neyse şu olsa da bitse bile dedim:))

Aslında bu mim kitap olur:)) Benden soğumayasanız diye burada bitireyim bari. Mim konusunda çok başarılı bulduğum Avram'ı mimliyorum :))


Not: 2 Adet mim daha var sırada bekleyen unutmuş değilim vakit buldukça :)

30 yorum:

  1. Bizim yatırlarda bahsi geçen amcalar (neden teyzeler değildi hem bir de:) ) iyi niyetli kimselermiş bu arada.. keşke diyeydiler bunu o zamanlar da.. ezan sesi annemler evdeyse bana korku vermiyor.. yoksalar korkuyorum. evet, hala onlarsız evde korkuyorum. aynen bu akşam olduğu gibi.. :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de tırstım:)) Uyuyamazsan ara sen beni:))
    Bu arada koskoca yatır çiş bekliyo ya var mı böyle bir şey:))

    YanıtlaSil
  3. :)) o geceleri gülememe mevzusuna ben de maruz kaldım ki, ne zaman kahkaha atacak olsam tıksırırdım. boğulsam mı gülsem mi bilemedim kaç yıl boyunca. e ama zalimlik bu demedim değil sonraları :)

    YanıtlaSil
  4. Bizim kültürümüz bir korku imparatorluğu adeta, bin çeşit saçma korku cümlesi üretilmiş. :((
    Bir yandan gülümsedim, bir yandan da böyle akıl dışı korkutma ile disiplin sağlanması hallerine kızdım diğer yandan. Pöfff!

    YanıtlaSil
  5. Bana bak.. eşinin telefonunu ver bakiim sen bana. Çabuk, çabuk..

    YanıtlaSil
  6. olamaz böyle bişey..biz ruh ikizimiyiz ?aynı şeylerden bende çok tırsarım..

    YanıtlaSil
  7. Ebru,
    sabah sabah ofisin boşluğundan da cesaret alıp bir güldüm bir güldüm sorma.. Koskoca yatır çiş bekliyor evet:) Bak alay ediyoruz ya.. korku filmlerinde ne olur? Alay ederler hani.. inanmazlar ya.. sonra ne olur? Düşün:) ESE! ESE! diye bağırırız işte o zaman:)

    YanıtlaSil
  8. Cem Yılmaz korku filmleriyle dalga geçmişti çok eskiden kim ki en gözlüklü ilk o ölür, kim ki sevişiyor,rock dinliyor onlar da ölür:)

    YanıtlaSil
  9. Mefisto galiba ailelerimiz bizi böyle disipline sokma yönteminden başka yöntem bilmiyorlardı. Ee tabi onlar da kendi ailelerinden.

    YanıtlaSil
  10. Ekmekçim neyseki bizim çocukların anlatacak böyle hikayeleri olmayacak. Olmayacak der demez de acaba bir şey anlattım mı dedim bir an:))

    YanıtlaSil
  11. Yoldaş veriyorum hemen mail atıyorum:))

    YanıtlaSil
  12. Öz'üm ee canım yazdıklarını okurken diyorum ben sana:)) Hakikaten var ortak şeyler çokça.

    YanıtlaSil
  13. Karoshim geceyi nasıl geçirdin canım:)) Pandoradan hala ses ok korkuttu bizi gitti uyudu:)

    YanıtlaSil
  14. Hurafeler, karabasanlar, meseller, masallar.. Ne korkuyorsunuz, bunlar halk hikayeleridir be deliler. Keşke bilse çocuklarınız. Nerelerden, hangi zamanlardan süzülüp de gelmiştir bilir misiniz?.. Tamam saçmadır maçmadır ama bugün için saçmadır. İyidir hepsi iyiii. "Farfarî Teyzem" duymasın canınıza okur.:))

    YanıtlaSil
  15. Ben eminim senden neler neler gelecek merakla beklemekteyim yalnız tamam günümüze şeyttiriyoruz filan ama korkuyoruz da:))

    YanıtlaSil
  16. Heveslenme... Benden bi şey çıkmaz ama Sen kesinlikle kork. Özellikle Gulyabaniden.

    YanıtlaSil
  17. 36 yaşa geldim yeni toparlanıyorum yapma etme:))

    YanıtlaSil
  18. Çok korkakmışsınız yaaa:))) Hiç beklemezdim sizden. Sanki çok cesur cevval bir havanız var, neremden uydurdum bilmem ama ben öyle düşünmüştüm:))

    YanıtlaSil
  19. O sakız mevzusu çocukken beni sakızdan soğutmuştu. Daha küçükkende nasıl olabilir ki diye düşündüğüm olmadı değil :))

    YanıtlaSil
  20. Mariposa öyleyim öyleyim:)) Temelde çarpıklık vardı ama böyle daha iyi oluyor. Yıkıp yeniden inşaa şansı veriyor:))

    Hande ah o sakız meselesi cidden vahim:))

    YanıtlaSil
  21. ahh Ebru ahhh.. harbiden yemişiz be hem de hepsini :)

    YanıtlaSil
  22. geldim canımmmm geldimmm.... işlerim vardı, dar vakitli okumak istemedim. gümüşyakadayım 2-3 günlüğüne geldim. (karoshiii,çarşamba döneceğim amaaaa) nasıl güzel yazmışsın yaa bayıldım inan. bunlar nasıl hurafeymiş kulaktan kulağa derler ya, duymayan kalmamış. aman tanrım yaaa. şimdiki çocuklar ne şanslılar, zavallı biz :)

    gerçi demişsin ya koptum orada "bazıları var ki hala yiyiyor sanırım" :)))

    var yiyenler varrr :)) ahahahaa
    kalemine sağlık canım arkadaşım.

    YanıtlaSil
  23. benimki çok iğrenç ama yaaa... yazıcam yine de :) dışarıya çiş yaptığında üzerine 3 kez tükürmezsen cin çarpar demişlerdi :))) tabikide inanmıştım o zamanlar... ama şu lohusa şeyine inanmadım hiç ben...

    YanıtlaSil
  24. Pandora canımm korkuttun gittin bizi :))Çok eğlenceliydi mim teşekkür ettim canım öpüyorum seni kocamanından.

    YanıtlaSil
  25. Anne Kaleminden çok güldümm hakikaten iyiymiş seninki de. Lohusalık zımbırtısına harbi inanmıştım ben hormonlar tavan yapmış zaten her tehlikeye açık:))

    YanıtlaSil
  26. Canım benimmm sarıldım sana:))

    YanıtlaSil
  27. cok keyifli bir mim cevaplamasi olmu$.Hic biri yabanci degil.
    elektirik kesildiginde mumun hafif isinda gölgemizle oynarsak´oynamayin günah derlerdi.O aklima geldi :))

    YanıtlaSil
  28. Ne kadar cok malzemen varmis Ebru'cum. Okurken korktum bu yasimda. Yatir isi feciymis. Buyuk kucuk herkesi korkutur.

    YanıtlaSil
  29. Aslıcığım benzer çocukluk hatıraları değil mi canım. Neyseki arada bir anıyoruz:)

    Didemciğim yatır olayı tedavi gerektirecek yerlere bile vardırır canım çoktur anadoluda bu hikayelerden:))

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?