Sayfalar

27.11.2011

Bir de böyle bakın

Bazı insanlar hastane, banka sırası, vs. aklınıza gelebilecek her türlü sıra işleri için uygun donanıma sahip olarak doğmuştur. Mesela ben o donanıma sahip olmayanlardanım. Aradan kaynak yapanları oracıkta öldürebilecek kadar sinirlenebilirim, o sinirle hay sizin sıranıza da hastanenize de diyerek elimdeki sonuçları doktora göstermeden hastaneden çıkıp gidebilirim.

Her seferinde tanıdık doktor bulmuş olmamıza rağmen ilk çare olarak başvurmam genellikle. Halk ile beraber halkın arasında (halk üstü bir varlığım ya ben) sıraya girer önce hastalar tarafından teşhis tedavi aşamalarını yaşar son çare hatta çaresizlikte tanıdıkları devreye sokma aşamasına gelirim.
Her hastane macerası sonrasında da 'bir daha o koridorda insanların sorduklarına yanıt verirsem, dikkate alırsam ne olayım' derim:)

Hastaneleri çok seven enteresan bir insan grubu var. Hemen her bölümden aldıkları sıraları, ellerinde örgüleri, yanlarında yiye yiye bitiremedikleri yiyecekleri, var. Onlar dünden hazırlanıyor anladığım kadarıyla. 'Yarın hastane için ne hazırlasak acaba diye kafa yoruyor bir kaç hanım bir araya geliyor ve pasta börek yapıyor olmalılar. Genellikle tek başına takılmıyor o tipler. En az 3 arkadaş. Ya şalları ya çantaları ya da örgüleri mutlaka benzer özellikler taşıyor.

Bir de intörn hastalar var. Onlar da hemen hemen her bölümü iyi bildikleri için tıptaki her dalda bir miktar uzmanlaşmış oluyorlar. 'Geçmiş olsun neyin var' diye soruyorlarsa öyle küçümseyerek 'şuramdan rahatsızım' gibi cahil bir giriş yapmayın. Troid, apandist, en bildiğiniz tıbbi terimlerse onları kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey tıbbi terim geçmeli cümle içerisinde. Gerçi ortopedi bölümündeyken troid derseniz o bilmiş teyzeleriniz sizi 'endokrine gitcen yavrum sen bura bakmaz' diye uyarabilirler de benden söylemesi:)
Bir de terlikleriyle, pijamalarıyla o mekana uyum sağlamış normal zamanda o kıyafetle balkona dahi çıkmazken zaman içerisinde evinin koridorunda yürüyormuş gibi rahat yürüyen uzman hastalar var. Onlar intörn hastalardan bir kademe daha üsttedirler. İntörn hastalar her daldan biraz biliyorken uzman hastalar yattığı bölümün gerekli tıbbi eğitimini tamamlamış, yan odadakilerin günlük tansiyon değerlerini bile takip eder duruma gelmişlerdir.

Bir de 'geçti hayatım' grubu hasta var. Bu gruptaki hastalar genellikle yeni evlidir. İdrar tahlili vermek için bile eşleriyle el ele giderler ve her cümleyi 'geçti hayatım' diye tamamlarlar:) Erkek kadının bir sağına, bir soluna geçerek diğer hastalarla arasına etten duvar örer, 'hayatım sen kimmmm şunlar kimm ' mesajını vermek için çırpınır.

Bir de biz varız:) Hastane yatağının her kademesini denemek isteyen kardeşinin seni yataktan fırlatmak üzere oluşuna gülmeye çalışan ama gülemeyen, hemşireye yakalanmadan o yatağı çabuk normale getir diye gözlerini pörtleten, başını bekleyen bir kocaya minnet duyan..

İşte böyle. 1 haftanın özeti. Canım yandı , ağladım (evde hastanede değil tabi) güldüm, sevindim, endişelendim. Başka insanların nelerle uğraşmak zorunda kaldığını görüp üzüldüm.
10 gün sonra bir kez daha yaşayacağım. Bu defa en azından narkoz olcak ohh leyla:)
Canımın yanması bir yana da 2 gündür hiç yalnız bırakmayan Pandora' ya ve Karoshi'ye ne desem yetersiz kalacak. Allah sizi nası biliyosa öyle yapsın çatlaklar :)
Merak içerisinde mesajlar gönderen Deniz'e ve Guguk Kuşu'na, Avram'a, Nil'e çokkk teşekkür ederim.
Not: Nasıl ama ben de biliyorum 3-5 tıbbi terim:)

24 yorum:

  1. çok geçmiş olsun....bir an önce iyileş...

    YanıtlaSil
  2. Biran önce iyileşmen dileğiyle,kendine iyi bak,sevgiyle kal,Nehirİda...

    YanıtlaSil
  3. geçmiş olsun hayırdır neyin var...

    YanıtlaSil
  4. Ebrucum geçmiş olsun canım, rutin kontrol mü, başka bir durum mu?
    Her neyse sebep acil şifalar diliyor sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  5. Rabbim en kısa zamanda sana saglık versin,cocuguna,eşine kavuş canım.cümle hastanede yatanlarada versin inş,hep dualarımdadır,hastalara şifa ver diye bende o uzman hasta gurubundan oluyorum,babam da kalb,kan kanseri,ve bilümum hastalıklar,ailede garip hastalıklar,,kendimdede garip entrasan hastalıklar yüzünden ögrenmek zorunda kaldım,birde istem dışı beynim ilac isimlerini filan acayip tutar,keşke rusca tutsaydıda bir işe yarasaydı bari ama nerde:???
    panik atagım varya illa ögrenecegim o hastalık ve ilac atlarını:)))
    en gereksiz şey ama gel anlat bana:))

    dualarımda olacaksın inş,RABBİM SANA ŞİFA İHSAN ETSİN
    kendine iyi bak sevgilerimle nehir idam:)))

    YanıtlaSil
  6. aaa noldu yaa? ben kesin bişeyler kaçırdım...iyisindir umarım..çok çok geçmiş olsun...sevgiyle

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim.
    rutin kontrol değil aslında kulağımın arkasında ağrılı bir şişlik vardı gittikçe büyüdü antibiyotikle geçer diye umduk ama geçmedi lenf bezlerimde iltihap olmuş cuma günü o iltihap alındı 7 gün daha antibiyotik kullanacağım ardından da lenf bezlerindeki şişlikler alınacak. İltihap olayında ağrı çoktu yatamıyordum bile ve uyuşturmadan alındı biraz can yakıcıydı:) Ama diğeri uyuşturularak yapılacak.

    Ardından da burnumdan ameliyat olmam gerekiyor ama ondan ciddi manada korkuyorum sanırım onu kaçarak çözeceğim:)

    Lenf şişlikleri bezleri ile ilgili endişelendim ve biraz sinirlerim bozuldu ama umarım herşey düzelecek.

    Çok teşekkür ederim tekrar.

    YanıtlaSil
  8. canım ya, cok cok gecmis olsun. operim

    YanıtlaSil
  9. Cok gecmis olsun Ebru'cum acil sifalar dilerim, bir an once gecmesi dilegiyle..

    Hastaneyi anlatirken gulumseyerek okudum haklisin var oyle insan cesitleri, ben sirada bekleyen sessiz sakin cogunluktanim sanirim :))

    YanıtlaSil
  10. Çok geçmiş olsun. Bir an önce iyileşip, ardında bıraktığın süreci bizlere aktaracağın zamanı sabırsızlıkla beklıyorum

    YanıtlaSil
  11. Tababiyet eğitimini yerim hatun, sana bişi olmasın:)
    Gelecek hafta senden 'hastalığıyla övünücüleri','ben bu hastalığı doktordan iyi biliyorumcuları', 'en marjinal hastalık bendecileri' ve bittabii ki 'aynından bende de varcıları' duymak istiyoruz:)))) Şaka bir yana Allah yardımcın olsun. Geçmişler olsun.

    YanıtlaSil
  12. Geçmiş olsun.
    O burun ameliyatından benim de olmam gerekiyor, sürekli sallıyorum. Bu arada tıp ilerliyor, yakında ameliyat etmeden halledecekler. Onu bekliyorum. :)

    YanıtlaSil
  13. canım benim, günler hep daha güzele akacak.

    YanıtlaSil
  14. Acil şifalar diliyorum.İnş bir an önce iyileşirsin.Bende burnumdan ameliyat olmuştum.Kıkırdak alındı.Senin rahatsızlığını biyorum ama benim korktuğum kadar olmadı.

    YanıtlaSil
  15. Geçmiş olsun. En yakın zamanda eski sağlıgına kavusursun ınsallah.

    YanıtlaSil
  16. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
    Burun olayına sıcak bakmıyorum tıptaki ilerlemeleri beklemeye de ömür yeter mi bilmem de 36 yaşa kadar o haliyle yaşamışım daha da yaşarım:)

    Yaşarken her şey zor geliyor ama çevreye baktıkça şanslıyım bile diyor insan öyle garip hastalıklar öyle zor yaşamlar varmış ki.

    Benimkisi yanlarında dert bile değil.
    Toplamda birkaç sorunla aynı anda uğraşınca bazen dayanamıyorsunuz, yoruluyorsunuz belki de o kadar. Ama kadınlardaki gücü hayatın her alanında görüyorum şaşıyorum. bizler erkeklerden daha güçlüyüz fiziksel acılarda

    YanıtlaSil
  17. Sağlığının seni zorlamasına üzüldüm...Bütün bunlara rağmen hayata baktığın bir kaç gözün varmış gibi geliyor bana:) Gönül sağlığın zeval görmesin umarım....Geçmişler olsun....

    YanıtlaSil
  18. Günaydın teşekkür ederim. Zorlasın bakalım diyerek yola devam:)
    Kimselerin zarar görmesin gönül sağlığı. Ne hoş bir dilek olmuş.

    YanıtlaSil
  19. geçmiş olsun ebrucum..biran öce iyleşirsin umarım.. yazıların tespit ve gözlemlerin harika ... en kısa zamanda kitabını imzalaman dileğiyle. seher yıldıran ( bak ismimi hemen yazdım )

    YanıtlaSil
  20. geçmiş olsun ebrucum..biran öce iyleşirsin umarım.. yazıların tespit ve gözlemlerin harika ... en kısa zamanda kitabını imzalaman dileğiyle. seher yıldıran ( bak ismimi hemen yazdım )

    YanıtlaSil
  21. geçmiş olsun.
    bak narkoz olayına dikkat et diye o teyzelere benzemek istemem.
    çabucak atlatırsın inşallah.

    YanıtlaSil
  22. Seher canım sen bana 10 yıldır kitap diyorsun canım:)
    Nerede be ahh ah.

    Domatesuyu narkoza alışıp hep istemek de var:)

    YanıtlaSil
  23. Ah canım bana da teşekkür etmişsin ama yeni gördüm:) Dün akşam ne çok güldük biz ya.. delirdim güleceğim diye.. aslında delirmedim.. ne yaptığımı biliyorsun:) ama burda söyleyemem:) günün güzel geçsin güzel kadın.

    YanıtlaSil
  24. Bu aksam vakit bulup yazilarini geriden de olsa okudum.
    O yüzden sana anca simdi gecmis olsun dileklerimi iletiyorum.
    Burun ameliyatini mümkün mertebe kacarak halletmen konusunda seni destekliyorum.
    Ben yillar önce oldum da ordan tecrübeliyim.Bilseydim bende kacardim...
    Öpüyorum:)

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?