Sayfalar

25.02.2012

Anneler, Çocukları, Sağlık Oradan Buradan Neticede Yine Geldim:)

Sonunda bitti. Umutlarım bu yönde daha doğrusu. Birkaç gün önce söz etmiştim küçük bir operasyon geçireceğim diye. Bitti evdeyim. Kendim dışında herkesle ilgili abartılı düzeyde pimpirikliyim. Soğuk kanlılığımı korumakta güçlük çekiyorum ama nedense söz konusu bensem 11 kaplan mı denirdi ona yoksa aslan mı yoksa halen narkoz mu:))
Salı günü sabah başlayan maratondan yorgun çıktım. Oynaya oynaya gelin çocuklar kıvamında gittiğim hastanede ameliyatlar ardından doğabilecek sorunlara kadar kapsamlı bir listeyi imzalarken oynama hallerimden eser kalmadı. Çarşamba günü yatıyor görünme başarısı kazandığım hastanede gördüklerim ve duyduklarım 'ben eve gitsem de sabah erken gelsem olur mu' cümlesiyle son buldu.
Bazı durum ve hallerde 'Devlet Hastanesi' deneyimine fazlasıyla güvenmekteyim. FMF atakları esnasında gittiğim 'Özel Hastane'ler ardından edindim bu deneyimi. Geçmiş yıllarda erkek kardeşimin çok tüyden bir nedenle Özel Sağlık sigortasından faydalanarak gittiği şeklen güzel bir özel hastanede bizzat doktorun ' biz yılda en fazla 10 tane kıl dönmesi ameliyatı yapıyoruz, devlet hastanelerinde günde 20 en az onlar daha deneyimli' şiarı önemlidir.
5 kişilik bir odada (yatak sayısı 5) 10 kişinin yatıyor görünmesine şaşırdım elbette. Fakat adamlar düşünceli kocaman çek yat koymuşlar ve biraz kiloluları ayırıp kilolu olmayan bir kişiyi onun ayak ucuna yatırarak 10 kişi sığabilir bunda ne var ki? Önce 1 refakatçi olması gerekirken her yatağın başında bekleşen 4-5 kişiyi koridora çıkartmak gerekir elbette bunun için güvenlik güçlerinden yardım da alınabilir.
Her neyse çarşamba günü yatacağım oda ve hatta yatak belli olmuşken o yatağa kıafetleri ile uzanmış çay içen F... 'yi saymamam gerekir. Ayrıca bu F daha sabah son kontroller esnasında doktorun 'sizin ameliyatınız haftaya kalabilir beklemeyin gidin' dediği F :)) Odaya girilmiyor kalabalıktan. Hemşire odanıza gidip bekleyin yatağınızda diyor ama yatağımda aslan başlı bir F var ve çay içiyor diyemiyorum. 'Beni eve gönderseniz sabah ameliyat saatimde burada olurum' diyorum ama bunun için gerekli izni almam ve doktorları beklemem gerektiğini söylüyor. Çekyatta oturuyorum.
Vee eyvah gördüler....
- Geçmiş olsun neyin var?
- Lenf bezlerim........ dedim ve bu kadar yemin ederim diyalog sadece bu.
- Geçen hafta yan odaya genç bi gelin geldi yeni evliymiş onun da boynunda şişlik varmış ameliyata gitti yanlış iğne vurmuşlar felç olmuş:(( dedi F........
O F bu hastanede eskiymiş meğer ameliyatı birkaç defa ertelenmiş.
-Yatak yok mu ?
- Aaslında belli yatağım sizin uzandığınız yatak benim , diyebildim gayet tırsık sinik zavallı bir halde.
-Ben zaten özel oda bekliyorum , bel fıtığım var ya (sanki tıbbi geçmişini biliyorum ben) öyle uzandım. Yoruldum bütün gün ordan oraya.
- Aaaa size sabah doktor git dememiş miydi hala gitmediniz neden bu saate kadar buradasınız ki.
- Gözlerinin önünde olursam iyi olur hem ben özel oda bekliyorum:)) Çıkacağım özel odaya.
Bu arada bir başkası ölümle biten bir ameliyat olayı anlattı. Başımda korkunç bir ağrı, kulağımda sesleri çıktım hemşireye ne imzalamam lazım imazalayıp eve gideyim sabah gelirim erkenden. Bir dilekçe yazıp çıktım. Sabah 7 de hastanede olmam gerekirken 8 de gittim. İyi halt ettim. İlk ameliyat benimken saat 7.30 da beni almaya gelip bulamamış ve gitmişler. Saat 14'e kadar aç-susuz ve onlarca ölümlü hikaye ile gerilerek saati bekledik. Saat 13 sularında F özel oda boşalınca koşarak gitti. Bu arada bana başka yatak vermişlerdi. Sonra F karşı yatakda geceden kanka olduğu bir teyzenin ziyaretine geldi ve Özel odasındaki yatak boşalırsa onu yanına aldıracağını söyledi. Banu (kardeşim) gülme krizine girdik. Ulaş (diğer kardeşim) arayıp Özel Oda ayarlıyorum dediği an koptuk. Yahu o iğneler, gel gitler, yatağında sabit kalmayıp gezinen ve o arada onlarca hikaye anlatan hastane yerlileri olduğu sürece özel oda değil özel bir ses geçirmez bölme iş görebilir.
Önceki günden lokal değil genel anasetezi olacağını öğrenip moralim bozulmuşken 12 saatten fazla da bu nedenle aç tutulmuşken öğreniyorum lokal olacağını.
Bu arada özel olan yalnızca doktorum ki o çadırda müdahale etse giderim artık. Özelliği kuzenimin tanıyor olmasından ve 4 aydır da bu konuda takip ettiğinden. En sonunda adımı söyleyip kırış kırış ameliyat önlüğünü ve metal sedyeyi getirdikleri an yusuf yusuf halleri olmaya başladı bende. Doktor 10 dk.öncesinde gelip sana sakinleştirici verecekler bence alma gerek yok sen halledersin şeklindeki gazlaması da işe yaramadı. Korktum hem de çok fena korktum. O önlüğü giyinip korkmuyorum diyen var mıdır merak ediyorum ama korkmuyor gibi yapma konusunda oldukça başarılıydım. Ben oturarak gitsem, etrafı görsem, o çarşaf ıslak mı biraz şeklindeki saçmalamalarımı görevli gayet normal karşıladı. Sanırım sakinleştiricimi ona yapmışlar. Asansörden 'sizin yolculuğunuz buraya kadar' dediği kapıya kadar Almanyaya çalışmaya gidiyomuş edasıyla sırttığım o sedyede sevdiğim insanları o kapının dışında bıraktıkları an inanılmaz çaresiz hissettim. Yapayalnız kaldım. Yanağımdan damlayan şeyler de göz yaşı değildi sanırsam biri soğan doğruyor diye kendimi güldürmeye çalıştım. Ne yalan söyleyim güldüm bile:) Sonra şöyle bi derin nefes alıp nolacaksa olsun dedim.
Aklımdaki tek cümle eşime bakarken 'İda ya iyi bak' bu ne garip bir cümleydi. İçeride de tekrarladım. 'İda ya iyi baksınlar' görevli 'pardon' dedi. Yok bişey dedim:(( Tüm gardımı kaybettiğim andı o an. Aklıma İda'nın geldiği. Gözlerimi kapatıp onu düşündüm hep.
Herşey bittinde sedyede elimde sımsıkı tuttuğum 'patoloji' örneğini kaldırıp bakmaya çalışırken de onu düşündüm.
Belki herşeyin vakti önceden bellidir, belki ölüm yanıbaşımızdadır. Her an.
Şimdi umudum 10 gün sonra çıkacak olan o sonuçta. İda için, biraz daha uzun kalmayı istediğim yaşamda.Yani umut işte her yerde her daim olmalı. 
Dramatize ediyor demeyesiniz. Attıkları her dikiş başka sızlıyor anneyseniz. Aklımda hep Gamze Anne. Oğlu için, sağlığı için iyi şeyler diledim beklerken. Anneler çocukları için uzun yaşamalı.

İda'nın alnında kocaman bir yara çıktı. Sıkıntıdan diyor herkes. Annem hiç konuşmadığını söylüyor. Biraz sitem ettim 'neden yemeğini yemedin' dedim sen de yemedin onun için dedi. Bugün 'ben seni bırakıp gider miyim küçük bir sorundu geçti' dedim. sadece 'Gitme' dedi. Annemse kahroldu. Etrafımda dönüyor hala
İçimde fırtınalar kopuyor.
İyi olsun sonucum da olmaz mı?
Son durumum şudur: Yattığım yerden kalkarken 'bi el atın yaw ' şeklindeyim:)
Sol kulağım hissiz (umarım geçicidir yoksa küpe takamam) belime kadar tutulmuş bir hal var ki dün daha iyiydim galiba üzerime oturup kestiler:) Epey ağır olmalılar hamlamış gibiyim:)
Not: Sakinleştirici lokal anestezi esnasında panikleyip saçma sapan şeyler yapabilme ihtimaline karşı veriliyormuş ayrıca o bölgeye 3 adet uyuşturucu vurdular ki sormayınız hala uyuşuğum:)

38 yorum:

  1. Ebrucumm,
    Senin için dua edeceğim bol bol,umarım öenmsiz birşeydir ve bir an önce sağlığına kavuşursun.Kıyamam İda'ya:( Hiç bir evlat annesiz kalmasın inşallah.
    İyi bak kendine tatlım,kalbine hiç kötü ihtimalleri getirme lütfen.
    Öpüyorum seni de,İdayı'da...

    YanıtlaSil
  2. canim ya cok gecmis olsun, neyseki gecmis ve bitmis ve eminimki sonuc ta iyi cikacak... sen , annen ve guzel ida hic uzulmeyecek .. x acil sifalar.

    YanıtlaSil
  3. geçmiş olsun... her şey güzel olacak merak etme :)

    aralık sonunda ben de küçük bir operasyon geçirmiştim, bilirim o ameliyathaneye giderkenki ruh halini. gerçi benim üçüncü ameliyatımdı bu ama her defasında o narkoz olayı sinirlerimi bozuyor. sanki ilk kez ameliyat olacakmışım, bir şey bilmiyormuşum gibi ben ameliyata bir gitmişim dudağımda ruj, tırnaklarımda ojeler... özel hastanede olunca kokoş halimle beni ameliyat ederler mi sandım nedir. ameliyat önlüğünü giydim, sedyeye zorla(!) yatırıldım, gidiyoruz, hastabakıcı koşarak asetonlu - asetonsuz bir tomar pamuk getirdi. sedyede giderken koridor boyunca, bir yandan ojelerim siliniyor, bir yandan makyajım temizleniyor, bir yandan da ben nefes egzersizi yapıyorum heyecanımı yenmek için... sanırsın bülent ersoy geldi hastaneye ameliyat olmaya, öyle bir hava esti birden koridorlarda. ha bir de ameliyat sonrası var ki, evlere şenlik...

    keşke hep sağlıklı olsak da yaşamasak bunları. çok geçmiş olsun, bu son olsun. :)

    YanıtlaSil
  4. Yaruzeciğim teşekkür ederim. Annelere ve elbette çocuklarına sağlık. En önemli şey sağlık der ya büyükler hep cidden öyle gerisi boş.

    Özlemciğim teşekkür ederim inşallah o aşama da çabucak biter.

    Sırra Kalem alemsin:)) Gerçi ben de önceki günden eşime diyordum sinir oluyorum insanların kendini bırakmasına hastaneye giderken.Ben de kokoştum:)) Olayla uzaktan alakası olan biri gibi:)) Odaya girdim adın neydi seni çağırdılar diyor kadınlar ben saçlarla oynuyorum sonra dedim hı bi bakayım bari:) Bi tanesi ne rahatsın sen ya dedi hatta:) Oysa anlattıkları hikayeler bitirmişti beni.
    Sedye cidden tuhaf bence saçmalamada çığırdır o nokta:))) Hayatımda o kadar çok el sallamadım ben sanki ne varsa:) Öillet bana ben onlara salla:) Benim de 2 oldu hiç uyuşturulmadan yapılan onlarca şeyden hariç. Dilerim hem senin hem benim son olsun:)
    Ciddi bir sorun mu?

    YanıtlaSil
  5. önemli bir şey yok, çok iyiyim çok şükür :)

    arada bir kafayı bulayım, eğleneyim ve eğlendireyim diye bir bahane bulup ameliyat ediyorlar beni. narkozlu halim acayip eğlenceli. gerçi son ameliyattan sonra öyle arızalar çıkarmışım ki, sanırım bu son olur. beni bir daha ameliyat etmek isteyeceklerini sanmıyorum.

    ameliyathaneden çıkarıldığımda narkozun etkisindeydim hala, kafa bir dünya tabii benim, bunlar bana yanlış ameliyat yaptı diye epey bi süre bağırmışım. düşünsene bekleyen diğer hastaları, dehşete düşmüşlerdir herhalde. ameliyat için bekleyenlerden kaçan oldu mu, hasta sayısı düştü mü bilmiyorum ama hastane yönetiminin bu riski bir kez daha göze alacağını sanmıyorum. ha bir de o yanlış ameliyatın(!) ne olduğu kısmı var ki... hiç anlatmayayım. :))

    neyse bir ara ameliyat anılarımızı tokuştururuz, burayı daha fazla meşgul etmeyeyim ben. azıcık gülümse, keyfin yerine gelsin diye anlattım.:)) çok iyi bak kendine.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Nahir IDA ,

    Okurken agladim cok buyuk bir adimi atlatmisisn
    her gecen saat daha iyi ve daha iyi olman dilegi ile
    cok ama cok gecmis olsun

    YanıtlaSil
  7. hafifi bir tebessümle başladım yazınızı okumaya, ardından gülümseme halini aldım ve yazı biterken kim doğruyor bu soğanları oldum...Çok çok geçmiş olsun , umuyor ve diliyorum ki en zor kısmı geçmiş olsun, inş tertemiz gelir patoloji sonucu.Anne olmayı anne olduktan sonra anlayabilir insan yoksa tarifi mümkün değil:)sevgiyle sağlıkla kalın:)

    YanıtlaSil
  8. Çok geçmiş olsun,iyi haberler alalım inşallah.

    YanıtlaSil
  9. Her şey çok güzel olacak.

    YanıtlaSil
  10. Çok geçmiş olsun Ebrucum. Kızımla senin için de dua ederiz bugün. Rabbim hiç bir evladı annesiz bırakmasın. Anneysen ölmek istemezsin diye yazmıştı Aylin Anne. ne kadar da doğru.
    Acil şifalar canım.

    YanıtlaSil
  11. Geçmiş olsun çok çok.Umarım en kısa zamanda iyileşirsin.

    YanıtlaSil
  12. çok geçmiş olsun, bir an önce iyileş, sonuçlarında umarım harika çıkar, İda'cığınla uzuunn ve güzel yıllar geçirirsin..
    ameliyat olmuş, hala küpeyi düşünüyo, işte kadın milleti yaa:) sağlıkla kal:)

    YanıtlaSil
  13. senden ses bekliyordum sabah yazını görünce çok sevindim geçmiş gitmiş olsun
    o sonuçlar var ya o sonuçlar onlar iyi gelecek ve sen sağlığına kavuşacaksın ;)
    sevdiklerinin senin için üzülmesini istemediğin için o kaplan güçlerine sahip oluyorsun bir şekilde içini boşaltman gerek ve biz seni dramatize yapmakla suçlamayız rahat ol sen canım benim dualarım seninle

    YanıtlaSil
  14. çok geçmiş olsun Ebrucum dikkat et kendine :)

    YanıtlaSil
  15. Ebrucum çok geçmiş olsun , en zor kısmı atlatmışsın , sonuçların temiz çıkacağından eminim . Sevdiklerinle birlikte sağlıklı ve mutlu günler geçirmeni diliyorum .

    YanıtlaSil
  16. Geçmiş olsun. Bunu yazarken tamamen acınızı ve durumunuzu hissederek yazıyorum, baştan savma ve laf olsun diye değil. Siz İda'yı merak etmeyin, siz iyi olursanız o daha iyi hisseder ve hiç kuşkunuz olmasın algılayabilir ne geçiyorsa kafanızdan, kalbinizden. Dualarım sizinle :)

    YanıtlaSil
  17. Çok geçmiş olsun Ebru...
    İda'nın sen yemiyorsun diye yemeğini yememesi yüreğime oturdu. İda'yı dinleyip kalacağını biliyorum, çünkü anneler öyle yapar... :)
    Acil şifalar...

    YanıtlaSil
  18. Geçmiş olsun,kısa sürede kendini toplarsın umarım .Hay Allah yaa ,:(

    YanıtlaSil
  19. Ebrucum cok cok gecmis olsun...iyi haberlerini bekliyoruz canim...:))

    YanıtlaSil
  20. Tekrar çok geçmiş olsun, operasyonun kazasız belasız geride kalmasına çok sevindim. Bak görürsün sonuçlarda da can sıkcak birşey çıkmayacak. Üzerine havalar da ısınıyor, baharın tadını çıkarmak vakti kapıda.

    YanıtlaSil
  21. Çok ama çok geçmiş olsun Ebruşum... O sonuçlar mutlaka iyi gelecek ve siz İdayla muhteşem uzun bir hayat yaşayacaksınız...

    Çay ve Simit

    YanıtlaSil
  22. Sonunda yazdın bir şeyler... İda nın da senin vereceğin güce ihtiyacı var elbette... Şimdi dinlenmeyi düşün başka bir şeyi değil....İyi olmana çok sevindim...

    YanıtlaSil
  23. Ya mobilden okudum, anlamadım bi daha okudum sanırım lenf bezlerinle ilgili bir operasyon geçirdin. Tekrar okuyacağım ama çok çok geçmiş olsun, dilerim iyi olun. Sıkıntı debdebe kalmasın ve en kısa sürede toparlanarak gündelik lüzumlu/lüzumsuz şeylere geri dönün...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Uzun birşeyler yazmak istedim yazamadım.Biran önce iyileşmen dileğiyle,sevgiler yüreğimden yüreğine...

    YanıtlaSil
  25. canım benim çok çok geçmiş olsun. en kısa zamanda toparlarsın inşallah. öpüyorum.

    YanıtlaSil
  26. Sonuçların normal çıkacağını biliyorsun değil mi? Bilmiyorsan söylemiş olayım. Lenf bezlerin, onları oğlun İda kadar umursamadığını düşünerek "ben burdayım" mesajı verdiler sadece.. hepsi o !.. telaş yok.. telaş yok :) heyyy sana diyorum tamam mı? :)

    YanıtlaSil
  27. Çok geçmiş olsun. Tüm kalbimle dua edeceğim senin için. Oralarda bi' yerlerde var olduğunu bilmek iyi hissettiriyor. Sağlam dur (:

    YanıtlaSil
  28. Bu yazının düşndürdükleri:

    Övünebileceğimiz uygarlık düzeyi için yasaları (anayasa-babayasa) önemsiyorum elbette ama, kağıt üzerinde yazılan yasadan çok daha öncelikli ve önemlisi, o yasayı uygulayabilecek, güdümleyebilecek uygarlık düzeyimiz olmalı.

    Anlattığın yaşamöyküsü, hastane koşullarının 21. yüzyıl rezaleti! Hem de Aziz Nesin tarzı mizahlaştırarak... cahilliğiyle nerdesin övünen bir toplum durumundayız. hem cahil hem fodul, "hem kel hem fodul" muydu yoksa:)

    Bu pespayelik de senin dayanıklılığını pekiştirmiş olmalı! Asıl önemlisi dayanıklılığın artması değil, bir an önce tedavi olup, mevcut olabilir emeği esrgememek. İnsana verilen değerin karşılığı insan onuru değil, "makam-para-tanıdık" olunca, çok ünlü mizah yazarı olmak o kadar da zor değil, yeter ki dile hakim ol, tıpkı senin yaptığın gibi....
    GEÇMİŞ OLSUN Ba(l)cım.

    YanıtlaSil
  29. Birincisi çok geçmiş olsun. ikincisi tipik kadın işte, kulağım uyuşuk, inşallah geçer çünkü küpe takamam:) güldüm la senin yüzünden.

    YanıtlaSil
  30. çok çok çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  31. Cok gecmis olsun Ebru, acil sifalar..

    YanıtlaSil
  32. Ebrucum çok çok geçmiş olsun, acil şifalar gelsin seni bulsun, pataloji sonucu 'ohh' dedirtecek şekilde olsun.
    Bu nasıl bir yazıdır, hem güldürdün, hem ağlattın ama inan ben seni çok çok iyi anladım, anne olduğundan ne kadar korksan haklısın.
    Ablamın eşi geçirdi geçen sene aynı operasyonu, çocukları 5 yaşında o zaman, ablam perişan oldu. Aşık olduğun insan dahi olsa o kısmını düşünmüyorsun dedi o anda, dedi ki tek korkum ya çocuğum babasız kalırsa! sonuçları iyi de gelmedi ama büyük oranda temizlendi ve doktoru sadece yılda iki kere kontrol ile normal hayatına dönebileceğini söyledi. Şimdili herşey yolunda, diliyorum ama canı gönülden diliyorum sen de kavuş sağlığına.
    öpüyorum seni ve annesi aç diye yemeğini yemeyen İda'yı tabi.

    YanıtlaSil
  33. Ebrucum,
    Çok geçmiş olsun canım, umarım artık herşey bitmiştir, sonuçların da iyi çıkar, sona erer bu sıkıntılar. Dualarım ve iyi dileklerim seninle, sonuçtan haberdar et. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  34. Tek tek teşekkür ederim herkese. Burada paylaşıyor olmak reelden bazen daha kolay sanki. Günlerce arayıp merak edenlere nasıl teşekkür ederim bilmiyorum.
    Pek duygusalım şu ara sormayın:) Bazen gülümseyerek bazen üzülerek okudum yazdıklarınızı. Üzülmem üzmemden. Çok samimi ve candansınız.
    Bir kez daha teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  35. Canim cok cok gecmis olsun. Sifalar olsun simdi denaislsin?
    Hastane odasinda yanindakinin bos bogazligina diyecek yok!

    YanıtlaSil
  36. Umarım bir an önce iyi haberlerini okuruz, çok çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  37. Geçmiş olsun ve Allah acil şifa versin;amaliyathaneye giderken çocuğunun adını söylerken insan bi başka tuhaf bi his içinde oluyor, evet anneler 10 kaplan gücündedir ve çocukları hep mutlu olsun;anneri babaları da mutlu olsun;amin amin amin...

    Sonuç iyi çıkar umarım...devlet hastanesi daha deneyimli, bu konuda haklısın ama işin müşteri memnuniyeti boyutu -ambalajı zayıf-, keşke özeldeki gülryüz paket ile devletteki tecrübe birleşip herkes mutlu sağlıklı ayrılsa hastaneden...

    haa, hastanelerde çok konuşan F gibi hasta tipleri çoktur, yüzüne bakmadan evet hayır bilmiyorum gibi kısa cümleler kurmuş olsan o negatif haberleri direk sana söylemez ama başkasına anlatırken illa duyardın...
    sağlıcakla ama sağlıcakla kalınız

    YanıtlaSil
  38. Geçmiş olsun. İşin büyük kısmı bitmiş. Bana da bir kaç sene önce biyopsi yapılmıştı, doktorların havası bile insanın korkutmaya yetiyor.
    Ama sonuç iyi çıkacak. Kesinlikle iyi çıkacak.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?