Sayfalar

13.03.2013

Tavuk Terbiyeli Peki Biz?


Popeyes reklamlarından etkilenen İda'ya 'yiyelim bir gün' demiş ertelemiştik. Pazar günü kurs çıkışı Arkadaş Kitapevinde epeyce dolaştıktan ve İda'nın istediği kitapları aldıktan sonra 'terbiyeli tavuk'larımızı almak üzere sıraya girdim. Eşim ve İda boş masa bulmak için arayışta. Şu diyaloglarla garip bir gün oldu. Bu arada tavuğu da pek sevmedim. Zaten ben hazır yiyecekleri sevmem buna hamburger de dahil. Çiğköfteciyim ben:)
Benden önce yalnızca bir kişi var arkamda birkaç kişi. Önümde 30-35 yaşlarında genç bir adam. Kasada çalışan kadına;
- pepsi veriyor burası değil mi dedi kadın evet dedi ha o zaman ben gazoz alayım kadın tamam dedi. Siparişlerini tepsiye yerleştirdi adamın sesi yükseldi.
Ben gazoz mu dedim, ayran dedim. Kadın şaşkın duymadım efendim kusura bakmayın değiştireyim.
Adam abartılı bir ses tonuyla aynen şunları sıraladı;
İşini adam gibi yap,Ağzını ayırma, doğru dürüst dinle,
Kadın değiştireyim dedikçe de ver çabuk koy şuraya diye sürekli emir kipi ile konuşuyordu. Dayanamadım
Pardon ama neden emir kipiyle konuşuyorsunuz ayrıca ayran demediniz hiç dedim bu defa bana döndü
sana ne, ne karışıyon, sen emir kipiyle konuşma ben öyle konuşuyom sen karışma...
Adam sürekli sen diye başlayıp emir ile biten cümleler kurdu.
Sinirlendim. Bana bir kez daha 'sen derseniz şikayet edeceğim nasıl bir ruh hali nasıl bir tavır bu karşınızdaki bir insan ve gördüğünüz gibi zor koşullarda çalışıyorlar dedim adam arsız arsız;
ben egosu çok yüksek bir adamımdır dedi.
Sizin bence kişilik probleminiz var muhtemel insanca muamele görmüyorsunuz ve bulduğunuz ilk fırsatta karşınızdakini ezmeye çalışıyorsunuz yazık acilen doktora gidin dememle arkadan sıradakiler de bana destek vermeye başladı. Bu defa da onlara dönüp bu tür olaylara tanık olduğunuzda susmaz ve müdahale ederseniz böyle cesurca kötü muamele edemezler dedim haklısın dediler.Kasadaki kadın ve hızla siparişleri hazırlayan diğer kadın teşekkür etti. Egosu yüksek genç adam egosunu da alıp ardına bile bakmadan kayboldu.
Eşime söyledim iki dakika yalnız bırakıyorum ortalığı karıştırıyorsun dedi. Sonra da iyi yapmışsın dedi.
Kimse 10 lira bedelle karşısındakini satın almış gibi davranma cüretinde bulunamaz.(bedel yüksekse bulunur anlamı çıkmasın tabi) Şiddet şekil değiştiriyor. Egoyu yanlış kavramış genç bir adam ne yazık, belki de az sonra 'evet efendim' der halde gezinecek ya da bir başka kadının ellerini tutup sevgi sözcükleri mırıldanacak.
İnsanlık birkaç beden büyük gömlek gibi iğreti duruyor bazılarının üzerinde. Dışarıdan bakınca normal suretler...
Tavuk terbiyeli de peki ya biz?

Görsel: Melissa Peck

28 yorum:

  1. çalışanlara bu şekilde muamele edenlere sinir oluyorum. bir kez de ben bir mağazada kasiyere bu şekilde davranan iki kadınla kapışmıştım :)) hadi birinizin egosu şişik ikinizde mi insanlığından nasibinizi almadınız, haksızlığa gelemiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de duramam canım bir iki defa sus ebru diyorum yok duramıyorum adam gitti benim sinir hala geçmemişti kalanlara bir seri konuşma yaptım:) Susmamak lazım ki bu tür öküzler sussun.

      Sil
  2. Her yerde paylaşılması gereken bir yazı olmuş, çünkü toplumumuzun gidişatı hiç de hayra alamet değil,belki farkına varanlar, farkındalığı artanlar olur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor Nardacığım asla susamam bu durumlarda herkes uyarsa belki cesaretleri kırılır. Gerçi bir gün dayağı yiyeceğim ama:)

      Sil
  3. Ben çok güzel çiğköfte yaparım,urfa usulü etsiz...çiğköfte yaparken bazen bu gibi insanlarla tartıştığımı hayal ederim,ezilmemiş bulgur gibi yumruklarımla eze eze yumaşatıp yenilecek kıvama getiririm...çiğköftemi tatmanı çık isterim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirdin beni Ayşe:) Günün her saati yiyebilirim acısı bol ama etlisini seviyorum sadece bulgur olanları değil de. Uff canım çekti iyi mi:)

      Sil
    2. Acısı boldur, bulgur kadar urfanın acı pul biberini koyarım ama etlisini yapmaktan korkarım...yine de benim yaptığım çiğköfte sakız gibi etli gibi olur:)

      Sil
    3. Hangi şehirdeydin:)

      Sil
    4. İstanbul...Ankaraya sık sık gelen İstanbullu..

      Sil
    5. Hımmm çiğköfte tadı aldım ben ok:)

      Sil
  4. Ne iyi yapmışsın Ebrucum, okudukça rahatladım. Gereken anda tepki göstermekte sınıfta kalan bir milletiz biz. O yüzden bu egosu yüksekler, başta en üsttekiler bindikçe biniyorlar tepemize. Ama ne yazık ki bizde yine gık yok. Garibiz vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım bir yanda da bireysel silahlanma sevdalısıyız. O kadar ucuz ki insan yaşamı tepki göstermek çok önemli ama karşıdakiler de psikopat. Çelişki işte. Yine de en azından bu tür yerlerde susmamak lazım

      Sil
  5. çalışanlara emireri gibi davranan kişilere ben de sinir oluyorum Ebrucum. işini savsaklıyorsa, ilgilenmiyorsa uyarabilirsin ok ama şahsi zevkleri için karşısındaki insanları ezmeye çalışanları dövesim geliyo. otobüslerdeki muavinlere en çok denk geliyorum bu tarz şeylerde. insanlığımızdan zaten ümidim yok da benim neyse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım işini yapmamak da dile getirilmeli ama tanıktım suçu da yoktu. Ah o muavinlere evet ya fena.

      Sil
  6. Biz. Hiç şüphesiz terbiye edilemeyen, daha doğrusu terbiye edilememişliği marifet sayan biz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi Ekmekçim. çocuklarımız değişrir mi dersin yoksa onların zamanında daha mı kötüye gitmiş olur?

      Sil
  7. Niye bilmem bu tür insanlarla karşılaşınca onların aşırı derecede azılı manyak olduğunu düşünüp karşısındakine zarar verecek diye ödüm kopar.Asıl tuhafı ise biri korkusuzca ses çıkardığında diğerlerinin destek olmayıp sadece öküz gibi izlemesi can acıtıcı.Halbuki bir ses bir anda 4-5 ses olsa nasıl tırsıyorlar buna da şahit oldum.Terbiye etmek ne mümkün sadece toplum olarak bunları bir dışlayabilsek.Bir set çekebilsek.Ben de bu muavinler ne ara bu kadar arsız oldu diyordum,kendilerini kollamak için onlar da ne kadar özenle davranan müşterileri varsa onlardan alıyorlar hınçlarını.Toplu bir eğitimden geçmeleri de gerek hatta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denge çok önemli değil mi sevgili adsız:) ayarını da tutturmak lazımBana şu örnek garip gelmiştir yıllardır. Pasaport işlemleri için emniyete gitmiştim ve bankolardan yalnızca 1 tanesi faal çalışıyordu diğerleri çalışmıyordu ve bekleyen çok fazla insan vardı ama 1 tek kişi çıkıp diğerleri neden çalışmıyor demedi herkes bekledi ben de dahil. Aynı durumu banka için uyarlayın ve 1 saat beklediğinizi düşünün hele hele parayı yatıransanız sesiniz bir anda kuvvetlice çıkıyor ve kardeşim başka kimse çalışmıyormu saatlerce beklemek zorunda mıyız diye isyana başlarsınız,başlarım. Ama üniforma susturuyordu pasaport sırasında ve yapacaklarınızın sonucunu düşünmek de. Tepkimiz karşımızdakinin gösterdiği güce endeksli ne yazık ki. Eğer kafamızda o kişiden üstünlüğü oturtmuşsak haklı haksız dalıyoruz aksi halde sus ve bekle. Ezilenler bulduğu ilk fırsatta ezecek birini arıyor ve bu böyle gidiyor.Dışlamak demeli mi bilmem ama yaptığına tepki göstermekle o kişinin cesareti kırılacak eminim.

      Sil
  8. Oh, ne güzel yapmışsın. Yüreğimin yağı eridi okurken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ne çoklar değil mi Şuleciğim. Ozan'a öpücük kocaman.

      Sil
  9. Oh ağzına sağlık Ebrum.
    Egosu yüksekmiş. Koca bir zavallı haberi yok oysa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl bir zavallı. Yazık ya gencecik adam. Öptüm...

      Sil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş. Doğru.. Nedir bu egoları böylesine şişiren besin takviyesi? Tavukların terbiyesinde mi sorun var acaba? Bunlarla beslenmeye alışmış bünyelerde 'terbiyeli tavuk yeme ayrıcalığında olduğu' gerekçesiyle kabaran biryerler mi söz konusu...

    Her ne ise olan; orada susup sıranın sana gelmesini beklemeyerek, o 'terbiyesize' terbiye vererek çok iyi etmişsin. İçtiğimiz su, sıçtığımız bok afedersin. Kimsenin kimseye ayar vermeye, afra tafra yapmaya hakkı yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın insana kayıtsızlığı umursamazlığı moralimi çok bozuyor bireysel olarak yapılabilecekler de sınırlıyken galiba tek yapılacak susmamak değil mi.

      Sil
  11. Çevremizde bu tür davranış sergileyenlere gereken cevabı bende veriyorum, dayanamıyorum. Susarsam içime bir ateş düşüyor ve bu ateş beni yakıyor.
    Yaklaşık 3 aya yakındır bir işe başladım. Aynen burada tarif ettiğiniz Ego delisi bir müdür geldi. Allahım 1 aydır onunla çalışmaya çalışıyorum insan nasıl bu kadar terbiyesiz ve egosu tavan yapmış olabilir ya? işin kötü yanı cevap veremiyor olmak, işte o cevap verememe ateşi beni feci şekilde yakıyor. Tamam her hangi bir durumda müdahele ederim ama bu adam müdürüm ve daha ne kadar buna dayanabilirim bilmiyorum.
    İnsana insan gibi davranmak değilmidir aslolan? o yüzden bu tür kişileri anlamıyorum ben.
    Sizi kutluyorum inanın susmamak gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı iş konusunda durum daha vahim sussan dert susmasan dert. üzüldüm anlattığına dilerim adam toparlanır aksi halde sinirlerin çok yıpranacaktır:( Kolaylıklar ve sabır dilerim

      Sil
  12. ağzını ortasına bi tane yapıitırasım geliyor benim böyle EGOsantriklerin
    şiddet mi benimkisi de?
    evet
    olsun
    lazım bazısına
    valla
    :)
    iyi etmişin ebrucan.. hadlerini bilsinler o genç adam ve muhteşem egosu :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkek olsam galiba fiziksel güç denerdim:) E bu da sorun mu evet ama bazen susulamıyor ya.
      Sarıldım can

      Sil

Siz ne dersiniz?