Sayfalar

27.11.2013

Bu da iş İle İlgili Ama Olsun :)

Pazartesi akşam üzeri belli olan bir ödev için bu kitabı okumam gerekti. Kitap ile ilgili notları paylaşayım. Belki arayıp bulamadığım özet hali birinin işine yarar :) Biraz uzunca kitap analizi ama bazı şemalar buraya eklediğimde kayboluyor.O nedenle çok kısacık bir ekleme yaptım. Ama gayet başarılı bir kitap analizi oldu:) Her ne kadar araya girse de romanlarımla araştırmalar oldukça çarpıcı. Okunabilir.

***


Jim Collins ve Jerry Porras'ın birlikte yazdığı ‘İyi’den ‘Mükemmel’ Şirkete (Kalıcı Başarıya Ulaşmanın Yolları) adlı kitabı uzun süren bir araştırmanın sonucunda ortaya çıkmıştır. 21 kişilik araştırma ekibi tamamı ABD orijinli 1435 şirketi inceliyor. Bu şirketler Fortune 500 şirketleri içerisinde yer almış şirketlerdi.  Mali analizler sonucunda da 11 şirket elemeyi geçiyor.  Karşılaştırma şirketleri de dahil edilirse 28 şirket.
11 mükemmele dönüşen şirket, 11 karşılaştırma şirketi ve 6 istikrarsız karşılaştırma şirketi.

Kitap ‘iyi mükemmelin düşmanıdır’ cümlesi ile başlıyor. ‘Neden bu kadar az mükemmel şeye sahibiz’ sorusu ile iyi ve mükemmel arasındaki ayrıma dikkat çekiyor. Şirketlerin mükemmel olmamasını kendilerini iyi olarak konumlandırmalarından kaynaklı olduğunu söylüyor.  Yazarın deyimiyle ‘kitabın temelini oluşturan’ sorun ilk sayfalarda çokça vurgulanıyor: ‘iyi bir şirket, mükemmel bir şirkete dönüşebilir mi? Dönüşebilirse nasıl? Ya da iyi olmakla yetinmek tedavisi mümkün bir hastalık mı?’ sorusuyla devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?