Sayfalar

26.09.2011

Nefret Suçları Sosyal Ağı


Nefret söylemi, bir bireyi veya topluluğu, ırkı, etnik grup aidiyeti, cinsel kimliği, din ve mezhep aidiyeti, siyasal söylemi, fiziksel özelliği veya engeli nedeniyle “ayırt edici, “ötekileştirici” ve “dışlayıcı” duygular duymak ve bu duyguları sistematize bir şekilde dilsel pratiklerle ifade etmek şeklinde tanımlanabilir. Nefret duyguyla bir kişinin canına, malına, mülküne kastedilmesi ise “nefret suçu” olarak tanımlanmaktadır.

Hiç kuşkusuz, nefret söylemi nefret suçuna giden yolu besliyor. Nefret dilsel pratiklerde; kaba, alaycı, küçümseyen, hakaret eden, öfkeli, saldırgan ve küfürlü sözcüklerin kullanılması, yazı biçimde büyük harflerin ve “!, …” gibi noktalama işaretlerinin seçilmesi ile hedef gösteren görsel malzemelerin kullanması şeklinde somutlaşır. Böylece toplumda barış dilinin ve diyalogun olanakları ortadan kaldırılmakta, ayrımcılık ve dışlama doğal kılınmaktadır.Dolayısı ile nefret söylemi ideolojik bir söylemdir. Güç ve iktidarı içinde barındırır.

Bir site önermek istiyorum ilgilenenlere. Nefret Suçları Sosyal Ağı
Alıntıladığım paragraf da 'Nefret Söylemine Karşı Ne Yapmalı' adlı yazıdan.
Bir önceki konuya yanıt vermekte geciktiğim için üzgünüm birkaç şey okuyacak kadar kalabildim blogda maalesef yine sağlık sorunları yaşıyorum ve bulduğum her fırsatta dinlenmek için uğraşıyorum.

24 yorum:

  1. Nefret sözcüğü, insan olanın diline bile yakışmayan bir kelime! Verdiğiniz linki mutlaka izleyeceğim, tesekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Düşündürücü bir yazı... bu arada geçmiş olsun, umarım en kısa sürede iyileşirsiniz, iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  3. Selam Nehir İda, Hafta sonu Boris Vian'ın Bütün Ölülerin Rengi Aynıdır adlı kitabını okumuştum. Irkçılıkla ilgiliydi. Siyah beyaz ırkçılığı. Üzerine bu videoyu seyredince, sanki gerilerde kaldığını düşündüğüm siyah beyaz ırkçılığının maalesef halen sürmekte olduğuna dair hislerimi kışkırttı. Güzel bir paylaşım. Sağolun.

    Geçmiş olsun Nehir İda. Umarım önemli bir sağlık sorununuz yoktur.

    YanıtlaSil
  4. ırkçılıktan nefret ediyorum ben de
    bu da nefretin güzel tarafı bence..
    nefret de böyle durumlar için lazım değil mi, ama ..

    YanıtlaSil
  5. ben nefreti hayattan dışlayamayacağım, varlığı gerçek olan bir kelime....mesele bu nefrete rağmen insanca davranabilmek, bizim düşmanlarımız kavramlar değil, kendimiz olmalı. nefret, kıskançlık, öfke bunları dışlamak herzaman daha çok geri teper, nefret ettiğim insan tipleri var, ve onlardan uzak kalmaktan öte yaptığım birşey yok, beni zorladıklarında insan hakları çerçevesinde cevaplarını alırlar...

    YanıtlaSil
  6. Adsız çok teşekkür ederim. Dile yakışmıyor evet ama hayatın içerisinde.

    YanıtlaSil
  7. Eren çok teşekkür ederim. Bu sabah daha iyiyim dün kabus gibi bir gündü.

    YanıtlaSil
  8. Hayal Kahvem not ettim kitabı hatta belki evde vardır bakacağım akşam. Hem dilde hem pratikte maalesef yaşamımızın tam orta yerinde değil mi?
    Rahatsızlığım hep aynı beraber yaşamak zorunda olduğum ufak bir şey ama bazen zorluyor. Dün de kulaklarım iltihaplandı ve korkunç ağrı çektim. Şuan bile yüzüm şiş:) Ama en azından ağrı yok. Dünki gibi. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. yazım güneşim nefretsiz olur mu değil mi 'ötekiler' gibi değiliz ya önemli olan da o:)

    YanıtlaSil
  10. Guguk Kuşum dediğin gibi 'insan hakları çerçevesinde' Nefreti hayattan ben de dışlamıyorum aksi bitkisel hayatta yaşamak anlamına gelirdi sanırım. hatta o kadar çok şeyden nefret ediyorum ki sevgi pıtırcığı değilim. Ama nefretin suça dönüşmesini dönüşebilme zemini olmasını reddediyorum. 'Sana benzemeyeni yok sayma, dışlama,ağaılama' duygularıyla büyütmediğimiz çocuklarımızdan umutluyum.

    YanıtlaSil
  11. Unuttum
    http://nefretme.net/video/oyuncak-bebek-deneyi-selle-tirilmi-irk-l-k bu linkte daha önceden görmüş olabileceğiniz içselleştirilmiş ırkçılıkla ilgili bir video daha var buraya ekleyemedim neden bilmiyorum ona da bakmanızı önerebilirim.

    YanıtlaSil
  12. nehir ida öncelikle çok güzel bir blogla tanıştım.Arana hoşgeldim:)))

    YanıtlaSil
  13. Geçmiş olsun, Ebrucuğum.
    :(

    YanıtlaSil
  14. ben de böyle düşünen ailelerin büyüttüğü çocuklardan ümitliyim, çok ümitliyim...

    YanıtlaSil
  15. ekrem hoşgeldin aramıza:) Beğenmene sevindim.

    YanıtlaSil
  16. Ekmekçim teşekkür ederim moral kaynaklarımdansın.

    YanıtlaSil
  17. Anne kaleminden azınlık kalmamak dileğiyle canım:)

    YanıtlaSil
  18. Gugukcuğum çok hoşsun:)

    YanıtlaSil
  19. Maalesef günümüzde bu nefret giderek artıyor. Toplum birbirinden her geçen gün biraz daha fazla ayrılıyor. Daha kötüsü, bu bütün dünya için geçerli.

    Umarım insanlar yakında nefretleri kızıştırmanın kimseye yarar sağlamayacağını fark ederler.

    YanıtlaSil
  20. Şimdi görüyorum yazık ki yazını..utandım izlerken

    YanıtlaSil
  21. Hep gözlerim dolarak izledim bu videoyu.Simdi de...
    Yabanci olarak zaman zaman ya$iyoruz burda böyle seyleri.Ama kendi ülkemde de ya$adigima göre ne farkeder ki !

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?