Sayfalar

7.03.2013

Hayatımda İz Bırakan Kadınlar'a


'İlk aşkın kimdi anne' diyorum 'babandı' diyor. Sonra da ekliyor 'başka da kimseyi görmedim zaten'
Hep zor bir kadındı. Kolay kolay beğenmez, kolay kolay sevdiğini belli etmez. Sevgisini ısrarla yemek yedirirken anlarsınız. 'Az olsun' demişken bile tıka basa dolmuşsa tabak, seviliyorsunuz. Bu kadar da kolay sever.
43 yaşındayken 4 çocukla koca bir şehirde yalnız kaldı annem. Gözyaşları dinmeden işe girdi. Şimdi 64 yaşında. Her Türk filmine ağlayabilir. Bilirim hepsinde kendine bir yer arar, bir yerlerinden dokunur içine. Her birimizi ayrı kolladı, asla 'yeter' demedi. 
Ne çok kadında önemserim gücü, direnci. Bazen gözlerimizin önünde dimdik duran kadını atlayarak. 'babana da yiyeceği ekmeği dürüm yapıp verirdim' der ellerinde tuttuğu yeşil soğanlı dürümü uzatırken. Sanki onun ellerindeki çaba dokunduğu her şeye tad veriyor. Doğum günü yok 'ekinler biçilirken doğmuşum' der. Kimliğindeki tarihe ve değişen mevsimlere inat hep ekinler biçilirken doğum günüdür. Bilmez ve görmeyiz ne zaman biçilir ekinler?
Gücüne, direncine hayran olduğum annem. Dilerim senin kadar iyi bir insan oluruz. Bu sene ilk annemle kutlamak istedim 8 Mart'ı. 

 Rosa Luxemburg
Simone de Beauvoir
Frida Kahlo
 
İşte bu 4 kadın benim için çok özel  her birinde başka bir şeye, 
belki de hepsinde aynı şeye bayılıyorum.

9 yorum:

  1. Seviyorum bu kadınları ve saygı ile selamlıyorum...Sevgili Ebru seni de seviyorum iyi bir insan olduğunu hissediyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Anneciğine ve yılmayan, direnmeyi bilen, kalabalıkta kendini seçen bize de ilham olan tüm kadınların ve elbette senin... günün kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  3. Canım benim.. ne güzel yazmışsın.. çok güzel.. çok özel.

    YanıtlaSil
  4. anneler başkadır başka...
    bende senin ve tüm annelerin kadınlar gününü kutluyorum canım sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. 8 Mart hepimize kutlu olsun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Ne iyi etmissin annenle kadinlar gununu kutlamakla...

    YanıtlaSil
  7. kadınlar günün kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  8. annemle yaşantımı karşılaştırınca hafif geliyor hayat öyküm. bugün "emekçi kadınlar günü"yse daha çok onların günü olduğunu düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  9. Sen de çok özelsin Ebrucum.
    Günün kutlu olsun.

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?